Gerontologijos tyrimų institutas Los Andžele, kuris fiksuoja seniausių žmonių pasaulyje amžių, teigia, kad šiuo metu pasaulyje gyvena 46 ilgaamžiai, kurie yra vyresni nei 110 metų.

Dauguma ilgaamžių gyvena Japonijoje, bet jų yra visur – nuo Italijos iki Jamaikos.

Visi ilgaamžiai turi savo ilgo gyvenimo paslapčių (pradedant žalių kiaušinių gėrimu, baigiant 10 Dievo įsakymų), pateikiama skaitytojams penkių vyriausių ilgaamžių paslaptis:

5. Adele Dunlap (113 metų)

Adele – vyriausias JAV gyvenantis žmogus, devinta pagal amžių pasaulyje. Ji gimė 1902 m. gruodžio 12 d., šiuo metu gyvena Naujajame Džersyje.

Tiek ją pačią, tek jos sūnų stebina jos amžius. Sūnus pasakojo, kad mama niekada negyveno itin sveikuoliškai: „Ji niekada nebėgiojo, nieko panašaus. Ji rūkė, bet kai tėvą ištiko pirmas širdies smūgis, abu metė rūkyti. Manau, ji valgė, ką norėjo.“

Tiesa, moteris labai mėgsta ir dažnai valgo avižinę košę.

4. Ana Maria Vela Rubio (115 metų)

Moteris gimė 1901 m. spalio 30 d. ir yra vyriausias žmogus Ispanijoje. Ji gimė Andalūzijoje, o daugiau nei prieš 50 metų persikėlė į Barseloną. Moteris turi du vaikus, keturis anūkus ir 17 proanūkių.

Anot dukters, Rubio pozityvumas ir žmonių atjautimas yra jos ilgaamžiškumo priežastis. Ji sakė, kad motina „visada stengėsi suteikti mums tai, kas geriausia, suteikti geriausią išsilavinimą, ji padarė mus laimingus“.

3. Nabi Tajima (116 metų)

Gimusi 1900 m. rugpjūčio 4 d. Nabi Tajima yra seniausias žinomas žmogus Japonijoje, ji gyvena Kagošimos mieste. Moteris turi septynis sūnus ir dvi dukteris, 2015 m. rugsėjį ji turėjo daugiau nei 140 palikuonių, tarp jų – 28 anūkus, 56 proanūkius ir 35 proproanūkius.

Seniausios Japonijos pilietės titulas jai atiteko po Misao Okawos mirties. Ši mirė 2015 m. balandžio 1 d., sulaukusiu 117 metų ir 27 dienų.

N. Tajima niekada viešai nepasakojo apie savo gyvenimo būdą, tik 2014 m. sakė laikraščio „The Japan Times“ korespondentui, kad jos ilgaamžiškumo paslaptis – valgyti skanius dalykus: makaronus, jautienos troškinį, keptą jautieną, sušius su menke.

„Valgyk ir miegok, tada ilgai gyvensi, – sakė ji. – Reikia išmokti atsipalaiduoti.“

2. Violet Brown (116 metų)

Violet Brown yra seniausia gyvena Jamaikos gyventoja, jai 116 metų ir 273 dienos ir ji – antras seniausias žmogus pasaulyje po Emmos Morano. Ilgametė šeimoje vadinama teta Vė. Ji gimė 1900 m. kovo 10 d. toje pačioje salos dalyje, kaip ir olimpinis čempionas Usainas Boltas.

Anot sūnaus Haroldo Browno, Violet valgo nedidelėmis porcijomis, nevalgo kiaulienos ir vištienos. Jai patinka žuvis, jautiena, kartais ji valgo karvės kanopą. Ji valgo daug vietinės produkcijos – saldžiųjų bulvių, duonmedžio vaisių, apelsinų ir mangų.

Baptistų bažnyčiai priklausanti Violet įsitikinusi, kad ilgai gyvena dėl tikėjimo. 2011 m. ji sakė leidiniui „Jamaica Gleaner“, kad jos ilgaamžiškumo paslaptis – gyventi pagal 10 Dievo įsakymų: „Gerbk motiną ir tėvą, tada ilgai gyvensi.“

Moters artimieji yra įsteigę „Violet Mosse“ fondą, kuris padeda rūpintis vyresniais žmonėmis.
Emma Morano

1. Emma Morano (117 metų)

Emma Morano laikoma seniausiu žmogumi pasaulyje. 2016 m. lapkričio 29 d. ji atšventė 117-ą gimtadienį.

1899 m. gimusi ilgaamžė sako, kad jos ilgų metų paslaptis – gyvenimas vienai bei žali kiaušiniai: „Kasdien suvalgau po du žalius kiaušinius. Ir sausainių. Bet daug nevalgau, nes neturiu dantų.“

E. Morano pasakojo, kad 20-ies metų jai diagnozavo anemiją, tada ji ėmė kasdien valgyti po du žalius ir vieną virtą kiaušinį. Moteris nevalgo mėsos. Kai 1938 m. mirė jos vyras, ji daugiau netekėjo. „Nenorėjau, kad kas man nurodinėtų“, – pareiškė ilgaamžė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)