Žiemos laikas kiekvienais metais įvedamas paskutinį spalio sekmadienį. Tokiu ritmu gyvensime iki paskutinio kovo sekmadienio, kai bus įvestas vasaros laikas – laikrodžio rodyklės pasukamos viena valanda į priekį.

Šias metais sukanka 100 metų, kai Jungtinėje Karalystėje kaitaliojamas laikas. Pirmą kartą laikrodžių rodyklių persukimo idėją dar 1784 m. pasiūlė JAV išradėjas ir prezidentas Benjamin‘as Franklin‘as, tačiau šios idėjos įgyvendinimą sužlugdė vietiniai žvakių gamintojai. Praktiškai laiko kaitaliojimo idėją pirmoji įgyvendino Vokietija 1916 m. balandį, jos pavyzdžiu mėnesiu vėliau pasekė Jungtinė Karalystė.

Pasaulyje laiko nekaitalioja net du trečdaliai (133) valstybių, pavyzdžiui, Europoje tarp tokių valstybių yra Rusija, Islandija, Gruzija, Armėnija ir Baltarusija. Kai kurios Azijos šalys, Japonija, Kinija, Pietų Korėja ir penkios Vidurio Azijos šalys, nepersuka laikrodžių rodyklių dėl religinių priežasčių. Tose šalyse manoma, kad „žaisti su laiku“ – ne žmogaus valioje.

Laiko kaitaliojimo žala

Šalyse, kuriose ir toliau laikomasi vasaros ir žiemos laikų sistemos, nuolat kyla ginčai dėl laiko kaitaliojimo žalos. Teigiama, kad dėl besikeičiančio laiko 2-3 savaitėms sutrinka žmonių miegas ir bioritmų kaita.

Vakarų medicininiuose leidiniuose pateikiami duomenys, kad dėl manipuliacijų laikrodžiais visame pasaulyje pirma laiko miršta dešimtys tūkstančių žmonių. Be to, neseniai gydytojai atskleidė naują specifinę ligą – desinchrozę, kuri išsivysto pereinant prie vasaros ar žiemos laiko. Šios ligos požymiai: nuovargis, išsekimas, sumažėjęs darbingumas.

Taip pat perėjus prie žiemos laiko, šiek tiek išauga avaringumas keliuose ir kasybos pramonėje. Tai vėlgi lemia dėl neišsimiegojimo sumažėjęs dėmesys. Nors pasaulio mastu atlikti tyrimai byloja, kad avaringumas minėtuose sektoriuose padidėja labai nežymia, visgi mokslininkai sutinka – ankstesniu paros metu vairuotojai padaro mažiau avarijų, nei po darbo vairuodami prietemoje.

Kaip susidoroti su laiko pokyčiais?

Pasisukus laikrodžiams rytai taps kur kas šviesesni, todėl prieš eidami miegoti užtikrinkite, kad jūsų miegamajame tamsu ir jūs galėsite tinkamai išsimiegoti.

Per kelias dienas gulimosi į lovą laiką koreguokite po 10 minučių, kad laikrodžiams pasisukus nesutriktų miego ritmas.

Laikykitės įpročių prieš miegą ir nekeiskite jų eiliškumo.

Bent valandą prieš miegą nesinaudokite jokiais elektroniniais prietaisais.

Jeigu sunkiai užmiegate, prieš atsigulant išgerkite stiklinę šilto pieno. Ekspertai taip pat pataria kelios valandos prieš miegą vengti sotaus maisto.

Įsitikinkite, kad visi laikrodžiai rodo teisingą laiką.