Saldus miegelis skęstant laiveliui...

Skęstant „Titanikui“ visi galvojo tik apie viena – kaip išsigelbėti? Tačiau mažasis Jangas Daglas troško tik šiek tiek pamiegoti.
Berniuko tėvai – Frederikas ir Deizė Daglai – buvo pasiturtinti anglų šeima, nusprendusi plaukti į Ameriką garsiuoju „Titaniko“ laivu.

Kartu į kelionę pasiėmė ir sūnaus auklę Elizabetą Burns. Tą lemtingąjį vakarą auklė užmigdė Jangą ir užsiėmė rankdarbiais. Berniuko tėvai tuo metu vakarieniavo restorane. Staiga laivas sudrebėjo ir atsimušė į ledkalnį. Jango tėvai suskubo aiškintis, kas nutiko. Sužinoję apie artėjančią tragediją, jie bėgo pasiimti sūnaus. Tačiau šis tik muistėsi ir nenorėjo keltis! Galų gale gimdytojai mieguistą berniuką suvyniojo į antklodę ir įkėlė į gelbėjimosi valtį.

Džeimso Kamerono filme rodoma, kad pirmieji gelbėtis galėjo moterys ir vaikai. Tačiau tai netiesa. Kartu su moterimis ir vaikais į valtis lipo aukštuomenės atstovai. Todėl visa Daglų šeima išvengė tragedijos. Jangas, vos įkeltas į valtį, vėl užmigo. Rytą pabudęs jis neatsiminė nieko, tik stebėjosi prieš jį atsivėrusiu nauju horizontu.
Po daugelio metų tolimas Daglų šeimos giminaitis rado mažylio mamos rašytą pasaką. Ji buvo skirta sūnui. Jango mama meškučio Polario vardu pasakojo neįtikėtiną skendimo ir gelbėjimosi istoriją, kuria sūnus pramiegojo...

Snausti šalia patrankų

Sakoma, kad Napoleonas Bonapartas miegodavo vos keletą valandų per parą. To jam visiškai užtekdavo, kad galėtų dalyvauti mūšiuose. Tačiau liudijimuose pasakojama dar įdomesnių dalykų.

Pasirodo, didysis karvedys labai ramiai pramiegodavo mūšius. Tai būdavo tradicija. Kariai kaudavosi, o imperatorius snausdavo. Skamba neįtikėtinai, bet tai tiesa! Aukštesnio rango kareiviai pasakodavo, kaip jų vadas kartais nuspręsdavo eiti pailsėti. Tuo metu mūšiai tęsdavosi keletą parų, tad logiška, kad pailsėti nuo šaudymo ir mosikavimo durklais reikėdavo visiems.

Tačiau N. Bonapartas tai darydavo ne tik vidurnaktį, bet ir vos pajutęs nuovargį. Ir nesvarbu, ar aplink pokšėdavo šautuvai ar griaudėdavo patrankos – pasnausti imperatoriui būdavo šventas reikalas.

Krenta lėktuvas? Kaip neįdomu!

Šimtus Holivudo filmų žiūrovų jaudina scenos su dūžtančiais lėktuvais, avariniais nusileidimais ir kitais apokalipsę primenančiais avarijų vaizdais. Tačiau ne visiems nusileisti kalnuose vietoj oro uosto nusileidimo tako – šis tas ypatingo. Kam nervintis ir gąsdintis? Gal geriau tuo metu pailsėti?

Dvi JAV kariškio Metju Džounso dukrytės avarinį nusileidimą kalnuose pramiegojo panašiai kaip ir Jangas „Titaniko“ skendimą. Skrisdamos tėčio pilotuojamu lėktuvu, jos greitai užmigo. M. Džounsui pastebėjus, kad lėktuvo karbiuratorius sugedo, buvo jau per vėlu pasirūpinti mergaitėmis... Tėvas tik šūktelėjo, kad jos prisisegtų saugos diržus, ir pradėjo avarinį nusileidimą. Nusileidęs kalnuose tarp medžių ir krūmų, Metju nuskubėjo pas dukrytes, kurias rado ramiausiai miegančias ir kiek nepatenkintas dėl didelio kratymo bei garso.

Amerikietis Teris Pyrsas, pilotuodamas lėktuvą, netikėtai užmigo. Pakilęs iš Floridos privataus oro uosto mažyčiu lėktuvu, Teris nuskrido visiškai netoli. Neaišku, kodėl jis skrisdamas užmigo. Žinoma, skrydis baigėsi rimta avarija. Lėktuvas sudužo, o vyriškis buvo rastas vidury miško su daugybe rankų ir kojų lūžių. Be to, atviras žaizdas buvo aplipusios raudonosios skruzdėlės. Nepaisant daugybės sužalojimų, Teris išgyveno!

Netikėti svečiai namuose

Sutrukdyti saldžiai miegoti gali ne tik vagys, bet ir kiti netikėti įsibrovėliai, pavyzdžiui, į namus įlekiantys automobiliai arba užkrentantys lėktuvai.

Kildamas iš nedidelės San Chuan de Ulua salos privatus lėktuvas kliudė medžius, krito už keliasdešimt metrų ir pataikė tiesiai į Velsų kiemą, kliudydamas namo stogą. Visi trys lėktuvo keleiviai žuvo. Tačiau name miegoję šeši vaikai (vyriausiajam buvo 9 metai, jauniausiajam – 15 mėnesių) net nepabudo. Vaikų tėvas pasakojo, kad pabudęs nuo didelio trenksmo nuskubėjo pas atžalas, bet jas rado savo lovose. Nė vienas vaikas nebuvo sužalotas ir net nepramerkė akių.

Rytinę kavą 85-erių amerikietei Vinei Vivers taip pat nustelbė netikėtas radinys virtuvėje. Senolė, kaip įprasta, vos atsikėlusi nuėjo užkaisti virdulio. Tačiau vietoj jo rado didžiulę skylę sienoje. Vinė iš pradžių manė, kad namas įgriuvo pats, tačiau pro skylę išėjusi laukan išvydo akivaizdžias automobilio ratų žymes. Įžūlus vairuotojas, sugriovęs senolės namą, sugebėjo pabėgti, taip jos ir nepažadinęs.

Įdomybės

Pramiegoti avarijas, į kurias patenkate, gal ir neblogai, ypač jeigu jos baigiasi laimingai. Kur kas didesnė problema – negalėti užmigti. Vietnamietis Tai Ngoc nemiega jau 35 metus! Šis sutrikimas vyrui išsivystė po sunkios ligos. Gydytojai tik kraipo galvas – T. Ngoc jaučiasi puikiai ir yra sveikesnis už daugelį ilgai miegančių žmonių.
Ilgiausiai be miego ištvėrė amerikietis Robertas Makdonaldas – 18 dienų, 21 val. ir 40 min.

Neįprastai ilgas miegas, kai kartais neįmanoma pasakyti, ar žmogus gyvas, vadinamas letarginiu. Letargo būsena gali tęstis nuo kelių valandų iki dešimčių metų. Žmogui miegant, organizmas nesensta, tačiau pabudus biologinis amžius greitai pasiveja tikrąjį.
Ilgiausiai letarginiu miegu išmiegojo Mogiliovo kaimo gyventoja Nadiežda Lebedina. 1954 m. moteris, susipykusi su vyru, nuėjo miegoti. Pabudo tik 1974-aisiais.

Iki šiol svarstoma, ar rašytojas Nikolajus Gogolis galėjo būti palaidotas gyvas. Po mylimosios mirties jis sunkiai susirgo. Vieną rytą N. Gogolis buvo rastas negyvas. 1852 m. jis palaidotas vienuolyno kapinėse. Po 80 metų, nusprendus perkelti kapines, rašytojo palaikai turėjo būti ekshumuoti. Atidarius karstą, N. Gogolis rastas apsivertęs ant šono, o karsto apmušalai sudraskyti.