Vytautas sava drąsa stebina ne vieną jį sutikusį žmogų ir net patyrusį sveikuolį. Visgi ir gyvenimo patirtis bei išmintis nepaneigiama. Vytautas, stovykloje vykusiame šaškių turnyre, vyrų grupėje nugalėjo visus ir iškovojo pirmąją vietą.

- Kas jus traukia keliauti?

- Na, įvairiausi gražūs vaizdai. Pavyzdžiui, į Milaną važiavau pamatyti parodą „Expo 2015“. Esu keliavęs ir prie tarybinės valdžios, buvau vidurio Azijoje, net kelis kartus buvau Kaukaze. Kažkiek su žmona keliavome, tačiau ji mirė prieš 7 metus. Dauguma mano kelionių įvyko po jos mirties. Mėgstu vis kai kur nuvažiuoti. Dabar labai norėčiau į Norvegiją tą gražią gamtą apžiūrėti. Paskaičiau, kad Norvegijoje nuo 67 metų pusę kainos tereikia mokėti už keliones traukiniu.

- Ar nebijojote vienas vykti į Milaną?

- Ne, važiavau vienas ir kažkaip ten viskas gerai buvo. Sesers anūkas per internetą nupirko lėktuvo ir parodos bilietus. Nors nemoku nei angliškai, nei itališkai, dėl to bėdos nebuvo.

- Kokiomis kalbomis kalbate?

- Lietuviškai, rusiškai ir vokiškai.

- Ar laikotės kokių nors sveikos gyvensenos principų?

- Galima taip pasakyti, nes nerūkau, negeriu, nepersivalgau. Mitybą ne visada labai griežtai, bet prižiūriu. Valgau taip, kaip man atrodo, kad geriau žmogaus organizmui.

- Kada atradote sveikuolių sąjungą?

- Sveikuolė iš Prienų Leonora mane nusivežė į Kėdainius, kur vyko sveikuolių susibūrimas. Ten paklausiau Sigitos Kriaučiūnienės paskaitos ir pasiteiravau, kada būna stovyklos, po to atvažiavau čia.

- Kaip jaučiatės stovykloje?

- Neblogai jaučiuosi, tik kartais gal neprisitaikau kai kur. Į mankštas einu ne kasryt, bet kai nueinu, labai patinka.

- Kokia yra Jūsų kasdienybė?

- Dabar ta kasdienybė gana rami, pagrindinė kasdieninė mano veikla – skaitymas. O šiaip tai ten, kur dabar gyvenu, Prienų senelių globos namuose, tai viskas sureguliuota. Pusryčiai, pietūs, vakarienė. Mėgstu vis išvažiuoti kažkur, kad būtų įdomiau. Va, pavyzdžiui, dabar atvažiavau į sveikuolių stovyklą.

- Ką mėgstate skaityti?

- Tai, kas papuola. Grožinės nelabai daug skaitau. Pagrinde laikraščius, žurnalus, mokslo populiarinimo knygas. Apie sveiką gyvenseną ir apie mitybą tai pat paskaitinėju. Pastebėjau, kad labai viena kitai prieštarauja knygos, ypač tos, kuriose rašoma apie mitybą. Pavyzdžiui, vieni kiaušinius giria, kiti sako, kad jie yra blogai. Dėl šokolado irgi visokiausių skaitęs esu nuomonių. Aš tai manau, svarbiausia yra žinoti, kad jei nevalgysi ko nors labai daug, nepakenks. Svarbiausia yra apriboti.

- O ką pats dažniausiai valgote?

- Mažai dėmesio kreipiu į tai, kas skanu, kas neskanu. Valgau, kad gyvenčiau. Rytais košes įvairias, grikius labai mėgstu. Cukraus į arbatą niekada nededu, stengiuosi prisilaikyti įvairių sveikuoliškų rekomendacijų, kurias perskaitau. Duoną juodą valgau, nors esu girdėjęs, jog geriau be mielių, bet senelių namuose nelabai duoda.

- Ar seniai domitės sveika mityba?

- Būdamas 17 metų susirgau gana sunkia tuberkuliozės forma ir tada kokia 10 metų vien tik gydžiausi. Visa tai buvo dar karo metais, pamenu, man bebūnant sanatorijoje pasibaigė karas. Tada aš pradėjau prisižiūrėti mitybą ir iki dabar prižiūriu.

- Kokia Jūsų pagrindinė taisyklė, kad gerai jaustumėtės?

- Nepersivalgyti. Nevengiu kokių nors produktų, bet visada renkuosi pavalgyti geriau mažiau nei per daug. Niekada nerūkiau, aišku, gal dėl to, kad nuo mažų metų susirgau ir buvau priverstas labiau rūpintis savo sveikata. Bet manau, būtent sveika mityba, svaigalų nevartojimas ir padėjo man išgyti bei būti palyginus geros būklės, kai man jau 88-eri metai.

- Kaip vertinate daugumos lietuvių gyvenimo būdą?

- Liūdna, kad dauguma nesveikai gyvena, nesirūpina mityba. Lietuva viena iš daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių pasaulyje, rūkančių taip pat daug matau.