Kiekvieną dieną savo darbe, kuriame narpliojamos žmonių santykių peripetijos, aš susiduriu su pavyduliavimo, žmogaus savinimosi ir nepasitikėjimo savimi problemomis. Jos ir išvysto tokias stereotipines situacijas, kuriose dėl SAVO pavyduliavimo savybės žmonės kaltina kitus: partnerius, kurie gyvena socialinėje visuomenėje ir kažkaip kontaktuoja su kitais priešingos lyties atstovais. Arba Mios variantas, kai pavydus žmogus grasina susidoroti su trečiu asmeniu, kuris apskritai nėra įpareigotas saugoti kažkieno santykių gerovės.

Žmonės manydami, kad kiti kalti dėl jų blogos savijautos, skiriasi su partneriais, keičia aplinką, darbą, bet vis tiek nuo šių problemų nepabėga. Kitose santykiuose ir kitoje aplinkoje jie vėl susiduria su tą pačia problema. Nes tai žmogaus mąstymo problema, o ne aplinkybių. Pavyduliavimas - tai emocija, kuri užgimsta žmoguje dėl jame esančios baimės prarasti mylimą žmogų ir dėl nepasitikėjimo savimi.

Žmogus, kuris pasitiki savimi ir turi gerą savivertę, suvokia, kad mylimąjį prie savęs išlaiko ne santykių įsipareigojimų, aukso žiedų ir santuokos nuostatų ideologijų dėka. O dėl to, kad jis pasižymi tam tikrom savybėm ir mentalitetu, dėl kurių šalia esantis mylimasis jaučiasi laimingas. Toks žmogus neturi pavyduliavimo savybės, nes žino savo svarbą partnerio gyvenime ir mėgaujasi savo gyvenimu, neskirdamas savo brangaus laiko partnerio kontrolei. Atvirkščiai, jis moka pasidžiauti mylimojo džiaugsmais ir sėkme.

Ką daro savimi nepasitikintis žmogus? Pavyzdžiui, moteris?

Kontroliuoja, slaptai šniukštinėja visas privačias vyro erdves. Kaltina mias, natalijas, oksanas ir kitas gražias moteris, kad jos traukia vyrų žvilgsnius. Kai kurios netgi grasina susidorojimus.

Kelia dramas vyrams, dėl to, kad jie turi akis ir mato tą grožį. Reikalauja su jokia kita moterimi nekalbėti ir nesidžiaugti gyvenimu, nes tai sukelia jai didžiulį pykti ir stresą. Jos net nesuvokia, kad tokiu elgesiu jos trypia ant savo orumo, parodo nepasitikėjimą savimi ir savo menką savivertę. Nes kiekvienas gražesnis veidelis ar riestesnis užpakalis gali nuvilioti jos meilę.

Tokios pavyduliavimo problemos neišnyksta tol, kol žmogus nepakeičia savo mąstysenos ir požiūrio į partnerystę, save ir gyvenimo vertybes. Aplinkybės ir kiti žmonės mums suteikia galimybę labiau save pažinti ir suprasti. Nes mūsų reakciją į aplinką ir kitus žmones, labiausiai išryškina mūsų baimes, silpnybes ir kitokias psichologines problemas.

Mūsų emocijos: pyktis, džiaugsmas, liūdesys, nerimas, baimės, pavydas, net meilė – yra mūsų proto, mąstymo ir požiūrio „produktas“. Kiekviename žmoguje veikia jo mąstymo „motoriukas“. Ir būtent tas, individualus, individualiai užtaisytas „motoriukas“ skatina žmogų vienaip ar kitaip reaguoti į aplinką ir kitus žmones. Visa tai priklauso TIK nuo mąstysenos. Tik nuo to kaip žmogus mato ir supranta gyvenimą.

Na, ir pabaigai norėčiau išreikšti susižavėjimą Mios reakcijai į grasinamą laiškelį. Būtent taip reaguoja savimi pasitikintis, savo gyvenimu besidžiaugiantis ir orumo jausmo nestokojantis žmogus: be emocijų ir su humoro jausmu. Nes nei vienas žmogus nėra atsakingas už kito žmogaus emocijas ir jo psichologinę būseną. Išmokit prisiimti atsakomybę už savo laimės jausmą ir ta laimė apsigyvens jumyse amžiams.