Literatūrologės Jūratės Čerškutės teigimu, romanas tikrai nebus lengvas skaitinys prieš miegą, o dažną skaitytoją pastūmės iš komforto zonos ir neretai privers pasijusti nepatogiai. Naujoji S. Parulskio knyga, kurią išleido leidykla „Alma littera“, suteiks retą progą skaitytojams išvysti autorių viešumoje ir su juo pabendrauti gyvai savaitgalį vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje.

„Nutylėtų lelijų mieste“ pagrindinio veikėjo Simono gyvenimas perskeltas į dabarties ir praeities epizodus, kurių sankirtose atsiveria tikrų ir netikrų meilių, vidinių laisvių ir prieštarų kupina istorija. Ją autorius pasakoja unikalia, tarytum atsainia maniera, įtraukdamas skaitytoją į neįprastai suregztą dvinarį pasakojimą.

Pats knygos autorius sako, kad „Nutylėtų lelijų miestas“ – iki šiol juokingiausia ir kartu liūdniausia jo knyga, kurią būtų galima priskirti tragikomedijos žanrui.

„Romane netrūksta fantazijos ir tikrų biografijos faktų, išgalvotų bei iš tiesų egzistavusių žmonių. Jame – ir lengvabūdiškas, bravūriškas meilės trikampis, ir skausminga sūnaus ir tėvo santykių istorija. Skaitytojas čia ras brandos, emocinės biografijos, geidžiamo ir nepasiekiamo tikėjimo nuolaužų ir motyvų iš ankstesnių mano knygų bei gyvenimų“, – taip „Nutylėtų lelijų miestą“ pristato S. Parulskis.

Romaną skaičiusi ir S. Parulskio kūrybą gerai pažįstanti literatūrologė J. Čerškutė sako, kad naujausias rašytojo romanas „Nutylėtų lelijų miestas“ stebina komplikuota, skaitytojo pastangų ir indėlio reikalaujančia pasakojimo struktūra, kuri neabejotinai susijusi su daugiaplaniu turiniu.

„Visiems Sigito Parulskio gerbėjams ir skaitytojams – tai tikrai svarbi literatūrinė naujiena, kuri greičiausiai nustebins, o galbūt netgi šiek tiek suerzins (ypač dėl kūniškojo dekoro), tačiau abejingų nepaliks. Romane ryškūs ir labiau nei bet kada anksčiau atpažįstami rašytojo autobiografiniai motyvai. Pakitusi ir autoriaus kalba – pasakojama atrodytų atsainia ir abejinga maniera, kuri kaipsyk ir slepia esmingus knygos klodus. Drąsiai galima teigti, kad „Nutylėtų lelijų miestas“ yra skirtas mąstančiam ir neabejingam skaitytojui“, – sako J. Čerškutė.

Naujasis S. Parulskio romanas skaitytojams bus pristatytas 17-osios tarptautinės Vilniaus knygų mugės metu. Pristatymas taps ir reta proga išvysti rašytoją viešumoje, pabendrauti su juo gyvai. S. Parulskio knygos „Nutylėtų lelijų miestas“ pristatymas įvyks vasario 27 d., šeštadienį, 13 val. „Litexpo“ parodų ir kongresų centro 5.1 salėje. Renginį moderuos literatūrologė Jūratė Čerškutė.

Vienas svarbiausių šiuolaikinių lietuvių rašytojų Sigitas Parulskis gimė 1965 m. Obeliuose. 1990 m. jis baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete. 2004 m. rašytojui įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. S. Parulskio bibliografijoje – ne vienas kritikų pripažintas ir skaitytojų įvertinimo susilaukęs literatūros kūrinys. Rašytojo esė ir straipsnius publikavo daugelis šalies kultūros ir plačiosios žiniasklaidos leidinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)