Dabar modeliu dirbanti mergina dar prieš keletą metų svėrė 17 kilogramų daugiau. Atsikratyti antsvorio jai padėjo mitybos pokyčiai, sportas ir svarbiausia – stipri valia.

„Šiandien aš nebijau pasakyti, kad esu stipri“, – tikina Justina.

Su ja kalbamės apie tai, kur slypi jos stiprybės paslaptis ir ką ji labiausiai vertina gyvenime.

Kas, Jūsų manymu, yra stipri moteris?

– Mano galva, tai moteris, kurios gyvenime visuomenės formuojamiems iškreiptiems stereotipams bei klišėms vietos nėra. Tai moteris, kuri myli aplinkinius, bet niekada nepamiršta savęs. Turinti galvą ant pečių. Veikianti ne dėl to, kad draugės veikia, ne dėl to, kad vyrams labiau patinka tokios ar kitokios moterys, ne dėl to, kad žurnale rašė, jog būtent tai daryti dabar yra madinga ar svarbu.

Nemanipuliuojanti, nesidangstanti pasiteisinimais, tikslų siekianti, užsispyrusi, nebijanti išsakyti savo nuomonę, kuri nebūtinai telpa kažkieno primestuose rėmuose, pasitikinti savimi moteris. Kai bandau tai sąmonėje iliustruoti, matau ir daugiavaikę mamą gryčioje, taip pat užsispyrusią didmiesčio karjeristę, išmintingomis raukšlėmis pasidabinusią garbaus amžiaus senjorę, stipruolę mamą, priglaudusią svetimus vaikus. Stiprybė turi daug pavidalų.

Ar turite stiprios moters ar stipraus žmogaus idealą?

– Atsakymas greitas ir tikslus – mama.

Kodėl? Nes tai moteris, sugebėjusi viena išauginti du vaikus. Tai moteris, kuri niekada nepasiduoda. Jos nestabdė vyriško peties šalia nebuvimas, nekišo kojos nepriteklius. Mano mamytė, tikriausiai, iš kirvio koto košę išvirtų ir už nulį pinigų žieminius batus parūpintų, kad vaikui kojos nešaltų. Tai moteris, kuri atsakymų aplinkoje neieškojo, aplinkybių nekaltino. Tai žmogus, kuriam kliūtys neegzistuoja. Slapta vadinu ją tanku. Vieną dieną noriu būti tokia kaip ji. Dar anksti. Mano metų bagažas dar per lengvas.

Ar pati esate stipri moteris?

– Kažkodėl stiprybė sociumui visada asocijuojasi su vyriška lytimi. Neretai išgirstame: „Va, žiūrėk, Daiva maratoną nubėgo. Reikia gerų kiaušinių tokiam atstumui įveikti“.

Taip pat pamenu gražią socialinę akciją, kurioje balsas už kameros jaunuolės klausia: „Kaip bėga mergaitė?“. Ji parodė pakankamai juokingus, šlubo šuniuko, kilusio iš New Jersey’o judesius, tą patį padarė ir paauglys berniukas, ir kiti eksperimento dalyviai. To paties paklausus jaunesnės mergaitės, maždaug iki 10 metų amžiaus, jos veide triumfavo stiprybė. Akys užsidegė drąsa, įsitempę raumenys atliko savo darbą visu pajėgumu. Rimtos diskusijos reikalaujantis socialinis eksperimentas.

Šiandien aš nebijau pasakyti, kad esu stipri. Mano pagrindinis ginklas – tai racijos bei nuoširdumo kombinacija. Niekada nemeluoju. Gerbiu save ir kitus. Į iššūkius atsisuku veidu. Mėgstu kurti ir mokytis. Nebijau būti kažkam „nepatogi“. Gyvenime vertinu tikrus ryšius. Visada randu išeitį.

Skatinu ir kitas moteris nebijoti pripažinti savo geriausias, stipriausias, „kiečiausias“ savybes, nes tai niekada nepadarys mūsų mažiau moteriškomis.

Kokios, Jūsų manymu, yra pagrindinės stiprios moters taisyklės, principai?

– Turiu pastebėti, kad labai nemėgstu tokių klausimų. Nemėgstu generalizuoti. Manau, jog taisyklės, principai, tam tikri pasirinkimai yra pernelyg asmeniški reikalai.

Kiekviena savo kelią neretai renkamės intuityviai, nesivadovaudamos „teisingais principais“. Tik mes pačios žinome, kas mus daro stipriomis, laimingomis, švytinčiomis. Reikia tik klausyti SAVĘS ir nesivaržyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)