Vaikystės draugai

Matthew Damonas gimė nekilnojamo turto eksperto ir Leslio universiteto profesorės šeimoje. Vaikystėje aktorius niekuo nesiskyrė nuo bendraamžių. Tiesa, dabar ne vieno jo draugo pavardė gerai žinoma ne tik Holivude, bet ir toli už jo ribų. Štai kad ir Benas Affleckas, su kuriuo M.Deimonas dirba filmavimo aikštelėse, o vakarais lošia pokerį.

Matthew Damonas buvo įstojęs į Harvardo universitetą, kuriame studijavo trejus metus. Besimokydamas parašė pirmojo filmo scenarijų. Iš esmės tai buvo anglų kalbos užduotis, už kurią būsimasis aktorius norėjo gauti gerą pažymį. Tačiau kai jis metė mokslus, scenarijus ne vienerius metus dulkėjo stalčiuje. Prisiminė jį aktorius tik kurdamas juostą „Gerasis Vilas Hantingas“, filmą M. Damonui atnešusį Oskaro apdovanojimą, pasiūlymus dirbti su Holivudo geriausiaisiais ir 20 milijono dolerių honorarą už kiekvieną jo sukurtą vaidmenį.

Kembridžo Menų medalis

Žmonės mėgsta per dantį linksmai patraukti savo pažįstamus, kurie bėga nuo kažko ir, rodos, pats likimas juos stumia sugrįžti. Kadaise dėl noro tapti aktoriumi M. Damonas metė mokslus prestižiniame Harvardo universitete. O štai po dviejų dešimtmečių jam buvo įteiktas šios aukštosios mokyklos Menų medalis. Paprastai jis skiriamas asmenims, kurie studijavo universitete ir įnešė didelį indelį į meną ir kultūrą.

Kaip tas indelis pamatuojamas, reiktų klausti Harvardo profesorių. O pats M. Damonas žurnalistams po apdovanojimo ceremonijos teigė, kad šis apdovanojimas įprasmina jo nueitą kelią ir suteikia jėgų rytojui.

Aktorius gerbėjams neleidžia abejoti talentu ir jėgomis. Jis ne pirmą kartą skina apdovanojimus. Štai ant „Oskaro“ prizininkų pakylos jis jau stovėjo ir kaip režisierius, ir scenaristas.

Žalingi įpročiai - praeitis

Kartą rūkantį M. Damoną nufotografavo bulvarinės spaudos fotografai. Aktorius pasišlykštėjo vaizdu, kurį išvydo kitos dienos žurnalų viršeliuose. Nusprendęs rimtai kovoti su priklausomybe, užsirašė į hipnozės seansus. Kaip pats sako, vos po trijų seansų šešiolika metų mėgavęsis cigaretės dūmu dabar jis net žiūrėti negali į tabako gaminius.

Dėl vaidmens aktorius kartais ryžtasi itin radikaliems pokyčiams. Pavyzdžiui, prieš 20 metų filmuodamasis kino juostoje „Abejotina drąsa“ aktorius numetė net aštuoniolika kilogramų. Pro kritikų akis šis faktas neprasprūdo ir šie jį gyrė už atsidavimą profesijai. Tiesa, tąsyk per trumpą laiką numestas svoris neigiamai atsiliepė aktoriaus sveikatai.

Be to, pikti liežuviai nepraleidžia progos paplakti borniados žvaigždę. Teigiama, kad filmuose „kietų“ vyrukų personažus įkūnijantis aktorius negali pasigirti tinkamu fiziniu pasirengimu.

Geidžiamiausias Holivudo tėtis

M. Damono santuoka su Luciana Barroso trunka vienuolika metų, o keturių dukterų tėtis vis nenustoja žavėtis žmona. Prieš keletą metų įžadų atnaujinimo proga pora draugams ir pažįstamiems surengė didžiulę šventę Karibų paplūdimyje. Šventėje dalyvavo geriausias Meto draugas Benas Affleckas su žmona Jennifer Garner, George‘as Clooney su tuometine širdies drauge Stacy Keibler ir dar apie penkiasdešimt svečių. Kalbama, kad šventė sutuoktinių piniginę paplonino milijonu JAV dolerių.

Matthew ir argentinietė Luciana susituokė 2005 metais itin kuklioje ceremonijoje Niujorko Santuokų registracijos biure. Tuomet vienintelis ceremonijoje dalyvavęs ir šeimai nepriklausantis asmuo buvo miesto meras Michaelas Bloombergas.

Matthew Damonas neslepia džiaugsmo dėl tokio būrio dukterų. Šiuo metu jie augina devynerių Isabellą, septynerių Gia, penkerių Stelą ir vyriausią Alexia, kuri yra iš pirmos Lucianos santuokos.

„Dievinu būti tėvu. Tai - kiekvieno vyro didžiausia laimė ir kartu svarbiausias gyvenimo darbas“, - apie tėvystę pasakoja M. Damonas ir mįslingai šypsosi paklaustas apie penktą žmonos nėštumą.

Tarp kitko

Tikrasis aktoriaus vardas Matthew Paige‘as Damonas.
Jis turi vyresnį brolį Kylą, kuris šiuo metu dirba skulptoriumi.

M. Damono dėdė Georgas Brunstadas perplaukė Lamanšo sąsiaurį. Tuo metu jam buvo septyniasdešimt metų. Kelią jis įveikė per 15 minučių ir 59 sekundes. Tokiu būdu tapo vyriausiu asmeniu, įveikusiu visą distanciją.

2007 metais aktorius užsitarnavo „Forbes“ prielankumą. Žurnalas jį įvardino kaip patį vertingiausią Holivudo aktorių. Pagal „Forbes“ duomenis, kiekvienas už aktorystę jam sumokėtas JAV doleris atsiperka 29 kartus. Jis yra ir vienas brangiausiai apmokamų aktorių Holivude, kurio honorarai siekia 25 JAV milijonus dolerių už vaidmenį.

M.Deimono aktyviai dalyvauja labdaros organizacijų veikloje. Prieš šešerius metus „Oušeno vienuoliktuko“ kompanija lankėsi Haityje ir tiekė maistą uragano aukoms.