Viduramžiais haliucinacijas aiškino dvasiniu nušvitimu arba, priešingai, velnio apsėdimu. Šimtai žmonių buvo paskelbti šventaisiais, o tūkstančiai – sudeginti ant laužo. Šiandien dažnai manoma, kad jas patiria tik narkomanai arba bepročiai, nors tai visiškai įprasta ir dažnai pasitaikanti žmogaus būsena. Pojūčiai ima kvailioti ne tik nuo narkotinių medžiagų ar psichikos sutrikimų, bet ir dėl karščiavimo, vaistinių preparatų, pervargimo, sužeidimų, izoliacijos ir net nuo sielvarto.

Žymaus britų neurologo Oliverio Sackso knyga mus perkelia į slėpiningą haliucinacijų pasaulį. Šio fenomeno prigimtį jis aiškinasi remdamasis ne tik naujausiais mokslo tyrimais, bet ir konkrečiomis pacientų ligos istorijomis bei literatūriniais pavyzdžiais – nuo F. Dostojevskio „Demonų“ iki L. Carrollo „Alisos stebuklų šalyje“.

„Haliucinacijas“ galima skaityti kaip nuotykių romaną arba kelionių apybraižą, tačiau čia keliaujama ne po tolimus kraštus, o po neištyrinėtą smegenų teritoriją. Ši kelionė atveria keistus peizažus, kurie stebina kur kas labiau, nei gali numanyti sveikas žmogaus protas. Knygoje autorius dalijasi ir savo jaunystės psichodelinėmis patirtimis.

O. Sacksas vadinamas žymiausiu XXI amžiaus autoriumi, rašančiu medicinos tema. Jis gimė Londone, mokslus baigė Oksforde, dabar dirba Kolumbijos universitete, yra neurologijos ir psichiatrijos profesorius, Karališkosios gydytojų draugijos narys. 2008-aisiais O. Sacksui suteiktas Britanijos imperijos 2-ojo laipsnio ordino kavalieriaus apdovanojimas. Be „Haliucinacijų“ parašė dar kelias itin populiarias knygas: „Awakenings“ (1973), kuri įkvėpė „Oskarui“ nominuotą filmą, „Vyras, kuris savo žmoną palaikė skrybėle“ (1985, lietuviškai išleista 2014 m.) ir „Musicophilia“ (2007).

Kas sukelia haliucinacijas ir kitus neurologinius sutrikimus? Kokiais fenomenais pasižymi žmogaus protas? Ar šiuolaikinė medicina turi pakankamai priemonių apibūdinti visas šiuolaikinio žmogaus būsenas? Šiais ir kitais klausimais mokslinėje diskusijoje „Haliucinacijos ir kiti žmogaus proto fenomenai“ diskutuos VU Specialiosios psichologijos laboratorijos vadovas Albinas Bagdonas ir Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas. Diskusiją moderuos psichologė Genovaitė Bončkutė-Petronienė. Renginys vyks vasario 21 d., šeštadienį, 18 val., Vilniaus knygų mugėje, „Litexpo“ konferencijų salėje 3.2.

Oliver Sacks. Haliucinacijos. Iš anglų k. vertė Austėja Banytė. K.: Kitos knygos, 2015.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją