Vaikystė ir mokykla

Meryl Streep gimė 1949 m. birželio 22 d. Anot jos, būdama septynerių ji atrodė kur kas vyresnė, t. y. lyg būtų 40-metė. Negana to, ji nuolatos vaidindavo ir galėdavo meistriškai pamėgdžioti aplinkinius. Kai kurie mokyklos draugai ją netgi palaikydavo mokytoja.

Būsimoji aktorė galvojo, kad ji yra bjaurus vaikas, turintis didelę burną. Tačiau nepaisant to, jai tikrai netrūko pasitikėjimo savimi.

Viename mokyklos kalėdinių koncertų dvylikametė prancūziškai sudainavusi „Holy night“ sulaukė pirmųjų aplodismentų. Nuostabus balsas sužavėjo mokytojus ir tėvus. Pastarieji nusprendė dukrą leisti į dainavimo pamokas. Taip mažoji Meryl pateko pas garsiąją vokalo mokytoją Estelle Liebling. Pažintis su ja truko keletą metų, tačiau sulaukusi 14 m. M. Streep pradėjo domėtis berniukais, todėl panoro tapti palaikymo komandos šokėja. Dėl to dainavimo pamokas metė.

Paauglė nustojo nešioti akinius, atsisakė dantų kabių ir pradėjo dažyti plaukus. M. Streep dainavo chore, dirbo mokyklos laikraštyje ir metraštyje, lankė dramos būrelį. Graži, atletiška ir neieškanti žodžio kišenėje Meryl vidurinę mokyklą paliko tapusi išleistuvių vakaro karaliene.

Koledžo įtaka

Baigusi mokyklą aktorė įstojo į mergaičių koledžą Vassar (JAV), kuris pakeitė M. Streep gyvenimą. Mokykloje patyrusi nuolatinę moterišką konkurenciją aktorė suprato, kad feminizmas – tai ne vien prižiūrėti nagai ir plaukai. Koledže ji pateko į visiškai kitokį pasaulį, kuriame pirmenybė buvo teikiama geram pasirodymui, o ne konkurencijai. Tiesa, iš pradžių ji turėjo mokytis muzikos, tačiau netrukus suvokė, kad tikroji jos aistra – scena.

M. Streep nuolatos siekė kuo geresnių rezultatų. Anot aktorės, mokslai Vassar koledže suformavo tapatybės jausmą ir suteikė dar daugiau pasitikėjimo. Tuo pat metu ji pradėjo ir savo karjerą.

7-ajame dešimtmetyje Meryl suvaidino keliuose Brodvėjaus spektakliuose, tarp kurių buvo Antono Čechovo „Vyšnių sodas“. Galų gale mergina debiutavo ir didžiuosiuose ekranuose. 1977 m. M. Streep suvaidino dramoje „Julia“. Baigusi koledžą aktorė nusprendė pailsėti nuo mokslų. Tačiau praėjus metams ji įstojo į Jeilio universitetą (JAV) ir įgijo vaizduojamojo meno magistrą.

Scenos chameleonė

Vienas vaidmuo keitė kitą, aktorė vaidino ne tik teatre, bet ir kine. Bėgant laikui M. Streep vaidmenys sudėtingėjo. Pirmą kartą išvydusi save kino juostoje nusivylė. Ji atrodė ne tik negražiai, bet ir jos vienos scenos žodžiai buvo pritaikyti kitoje. M. Streep galvojo padariusi klaidą ir ketino daugiau nesifilmuoti. Tačiau apsigalvojo ir nesuklydo. Antras didžiuosius ekranus pasiekęs filmas „The Deer Hunter“, kuriame ji pasirodė su Robertʼu de Niro ir kitais perspektyviais aktoriais, sulaukė šlovės. M. Streep už vaidmenį šiame filme buvo nominuota „Auksiniam gaubliui“ ir „Oskarui“.

M. Streep yra suvaidinusi ne viename garsiame ir gerai žinomame filme, pavyzdžiui, „Medisono grafystės tiltai“, „Dirbtinis intelektas“, „Valandos“, „Ir velnias dėvi Prada“, „Mamma mia!“ ir daugelyje kitų. Pirmą „Oskarą“ aktorė gavo vaidmenį kino juostoje „Kramer prieš Kramerį“. Prestižiniams apdovanojimams ji nominuota netgi 18 kartų. Tai neabejotinas aktorės talento įvertinimas. Kritikai ją apibūdina kaip perfekcionistę, genialią moterį, gebančią virtuoziškai įsijausti į vaidmenis.
Meryl Streep

Meilės glėbyje

M. Streep ir Johnas Cazale susipažino vaidindami teatre, o po kelerių draugystės metų susižadėjo. Jie kartu vaidino filme „The Deer Hunter“. Deja, vos baigus kurti kino juostą J. Cazale mirė. Jam gydytojai diagnozavo kaulų vėžį. Tuomet M. Streep buvo itin sunkus laikotarpis, todėl ji pasinėrė į darbą.

Tačiau gana greitai aktorės brolis Harry ją supažindino su savo draugu skulptoriumi Donaldu Gummeriu. Užsimezgęs romanas buvo gana audringas. Vos po šešių mėnesių moteris tapo nėščia. Todėl 1978 m. rugsėjo 30 d. pora susituokė. Gana greitai pasaulį išvydo ir jaunavedžių sūnus Henry. Vėliau pora susilaukė dar trijų dukterų – Mamie, Grace ir Louisa. Sūnus tapo muzikantu, o Mamie ir Grace pasekė mamos pėdomis.

Gandų šešėlis prieš laimingą santuoką

M. Streep ir D. Gummeris yra susituokę daugiau nei 35 m. Tai neabejotinai viena tvirčiausių santuokų Holivude. Nepaisant to, ji taip pat neišvengė piktų apkalbų, kai M. Streep filmavosi kino juostoje „Ironweed“ su aktoriumi Jacku Nicholsonu. Buvo kalbama, kad kolegas siejo ne tik darbas, bet ir slaptas romanas.

Užkulisiuose šnabždėtasi, kad aktorė labai nenorėjo su Jacku vaidinti antrame jų pastatytame filme, nes nuo pirmo buvo praėję vos metai. Žinoma, M. Streep visus gandus neigė. Seniai pamirštas apkalbas vėl priminė pernai pasirodžiusi Jacko Nicholsono biografija.

Pasigirdo kalbų, kad M. Streep ir D. Gummerio santykiai pašlijo. Tačiau kol kas nei aktorė, nei skulptorius skirtingais keliais nesuka. Iš tikrųjų moteris, įvertinta prestižiniais apdovanojimais, teigė, kad jos sėkmingos santuokos paslaptis – bendravimas. Anot M. Streep, pora turi kalbėti net apie menkniekius ir išsiaiškinti visas problemas – „Pokalbis yra sėkmingos santuokos raktas“.

ĮDOMU

M. Streep gimė Naujajame Džersyje.
Tikras vardas – Mary Louise Streep.
Akių spalva – mėlyna.
Ūgis – 1,68 m.

Tėvas – Harry Streep – buvo farmacijos kompanijos vadovas, o motina – Mary Streep – menininkė.

Teigia, kad mokykloje turėjo tik du draugus, vienas jų buvo jos pusbrolis.

Geba neįtikėtinai tikroviškai kalbėti įvairiais akcentais.

Filmuodamasi filme „Music of the Heart“ 8 savaites kasdien po 6 val. mokėsi groti smuiku.

Paniškai bijo sraigtasparnių.

Prieš tapdama aktore kurį laiką dirbo padavėja viename Naujojo Džersio viešbutyje.

Ketino stoti į teisės mokyklą, bet pramiegojo interviu ir nusprendė, kad tai yra ženklas, todėl pasirinko meninę veiklą.

Klasikinė muzika padeda geriau įsijausti į naują vaidmenį.

Prisipažino esanti Leonardo DiCaprio gerbėja.

Oficialius dokumentus pasirašinėja tikrąja pavarde – Mary Louise Gummer.

Teigia, kad didžiausias jos laimėjimas – šeima.