Dalį šių krizių bei galimybių, kurias jos suteikė, Dalius aprašė antroje savo knygoje „Tikras turtas II – būdas atsilaikyti, išlikti bei suklestėti po 10 krizių iš eilės“. Su DELFI skaitytojais autorius dalijasi mintimis apie tai, kas iš tikrųjų sukelia krizes, kokios yra giluminės jų priežastys. Ir pateikia tikrai įkvepiantį asmeninį pavyzdį.

*************

Krizė, pakeitusi gyvenimą

Krizė kinų kalboje reiškia pavojų ir galimybę. Kiekvienoje sunkioje padėtyje yra sprendimas – nėra padėties be išeities. Šioje gana niūrioje epochoje dažniausiai mes tobulėjam per kančią. Kančia mus verčia ieškoti sprendimo, kuris mus (laikinai) vėl pasodintų į minkštą komforto zoną.

Kadangi viskas su viskuo susiję, kitos – finansinės, santykių, savirealizacijos ir gyvenimo prasmės krizės yra šios (sveikatos) krizės išvestinė...

Sveikatos krizė mūsų šeimą ištiko prieš maždaug 8 metus, kai globalia finansų krize dar net nekvepėjo, nors kai kas jau pranašavo šio nerealiai greito nekilnojamo turto kainų burbulo sprogimą...

Mes, kaip ir visi normalūs jauni žmonės, gyvenome normalų gyvenimą, kaip ir priklauso normaliems žmonėms. Aš turėjau normalaus viršsvorio (apie 15-20 kg), žmonai normaliai paskaudėdavo tai galvą, tai pilvą, o šiaip viskas atrodė normalu. Viskas, išskyrus tai, jog mūsų trejų metukų dukrelės kūną dažnai išberdavo raudonais spuogais.

Lankėmės pas šeimos gydytoją, pas odos specialistus, pas alergologus, darėm tyrimus įvairiose Lietuvoje pripažintose laboratorijose – gaudavom kokį tepalą ar antibiotiką, tačiau priežasties niekas negalėjo pasakyti. O vaikas odą nusidraskydavo iki kraujo, tad tomis akimirkomis buvo ganėtinai liūdna, švelniai pasakius...

Mano žmona nenuleido rankų ir ėjo toliau. Toliau – reiškia praplėsti savo ir tradicinio, normalaus mąstymo ribas. Kaip sako – nueiti papildomą mylią. Jai draugė parekomendavo apsilankyti natūralios medicinos centre, kuriame atlieka organizmo maisto netoleravimo testą – nustato, kuris maistas (kartais net ne maistas) kenkia mūsų kūnui, alindamas organizmo imuninę sistemą. Kai kurie žmonės šį testą kritikuoja dėl to, kad jis nėra aprobuotas medicinos, tačiau man atrodė natūralu, kad mūsų kūno gyvenimas priklauso nuo to, ką mes į jį dedame.

Konsultacijos metu, gydytoja pasiteiravus apie mūsų ir mūsų dukrytės mitybos racioną, tiesiai šviesiai pasakė – „š... valgot, dėl to ir sergat“.
Ką valgai – tas ir esi (Hipokratas)

Prašviesėjimas

Įvyko toks sąmonės prašviesėjimas, kad mes visi trys pasidarėme tyrimus: nusistatėme, kokiu maistu mūsų kūnai yra apsinuodiję ir kokio valgio reikia, kad jie išliktų sveiki, kad veiktų 100%.
Grįžę namo, pagal tyrimo rezultatus bei gydytojos rekomendacijas sudarėme visos šeimos mėnesio maitinimosi planą ir uoliai jį vykdėme. Po mėnesio (nors - jau po savaitės) mūsų dukrytė apie alergiją, o jos mamytė apie galvos skausmą, pilvo sopulius, vidurių užkietėjimą – tai kas būdavo „normalu“, pamiršo. Visam (tikėkimės).

Mūsų suvokimas apie gydymą persikeitė 180 laipsnių kampu. Nutolome nuo šiuolaikinės, simptomus bei traumas gydančios medicinos ir ieškojome būdų, kaip galėtume padėti sau iš esmės, surandant ir išraunant negalavimo šaknį – priežastį, dėl kurios apsireiškia liga.
Surask priežastį, ir tau nebereikės patirties (Sokratas)

Priežasčių ieškojimas ir šalinimas – mūsų pačių reikalas. Niekas kitas už mus nesirūpins mūsų sveikata taip nuodugniai, kaip mes patys. Sprendimus mes priimam patys, ligų ir simptomų specialistai gali būti tik patarėjais, nors mūsų liaudis įpratusi visą atsakomybę palikti daktarams.

Mano moteris, dviejų dukryčių mama (mes 15 metų kartu), trokšdama kuo geriau pasirūpinti savo šeima, šiandieną kiekvieną sunkesnį savo ar vaikų negalavimą stengiasi įvertinti mažiausiai iš trijų pusių ir sprendimą priima pati (ne gydytojai!), pasikonsultavus su šiuolaikiniais daktarais, homeopatais, tais, kurie moka gydyti senolių išpuoselėtais natūraliais vaistais (žolelės, prieskoniai, šaknys etc.) bei su tais, kurie moka panaudoti gyvybinę subtiliąją energiją.
Dalius Viršilas su žmona

Naujo gyvenimo pradžia

O man prieš ketverius metus, ieškant sprendimo, kaip išsivaduoti iš depresijos, kuri buvo finansinės krizės išvestinė, pasisekė, nes suradau žmogų, kuris (iš)mokė sveikatos.

Dainius Kepenis, Lietuvos Sveikuolių Sąjungos prezidentas, per daugiau kaip 20 metų yra išmokęs sveikatos pagrindų virš 30 tūkstančių įvairių žmogelių. Pagrindų, kuriuos išvystė ir sudėjo didieji mūsų tautos sveikuoliai: Šalkauskis, Maceina, Vydūnas ir kiti. Gerai yra surasti susirgimo priežastį, ją pašalinti bei daugiau nebekartoti tų veiksmų, kurie atvedė į krizę, tačiau dar geriau - mokytis iš kitų žmonių skausmingos ir sėkmingos patirties bei gyventi taip, kad tos kančios nepatirtum išvis.

Sveikatos mokykloje išmokau bei pritaikiau daug naudingų ir mano gyvenimui reikšmingų pamokų.

Depresija – tai emocinis būvis, kuris labai priklauso nuo judėjimo. E MOTIO (tariasi e-mocio) – lotynų kalboje – iš judesio. Koks judesys – tokia emocija. Pradėjęs judėti įvairiomis kryptimis bei įvairiomis prasmėmis, nukreipiau dėmesį nuo savigailos ir egoizmo į kasdienių uždavinių (lot. problema) sprendimą bei tarnavimą kitiems. Taip pabėgau nuo savigniuždos, kuri kitiems atrodo kaip nebeįveikiama liga.

Sąmonė reiškia dėmesio buvimą, sutelkimą. Kokio sąmoningumo esame? Ar tikrai, vadovaudamiesi savo intelektu, kreipiame dėmesį į svarbius, reikšmingus, sau ir savo šeimai ar tautai naudingus dalykus? Tas, į ką nukreiptas mūsų dėmesys – auga, plečiasi, didėja. Taip vyksta tol, kol mes viską darome automatiškai ir nebeklausiame, kodėl darome tai, ką darome. Tai tiesiog vyksta. Negali mesti rūkyti, jeigu nuolat tavo dėmesys krypsta į cigaretes ar rūkančius – jie tavo dėmesio centre, reiškiasi jie tavo realybė. Aš mečiau rūkyti, nes nukreipiau dėmesį į sveikatą. O ten tokių dalykų nėra :)

Pradėjus daugiau judėti, atsirado bičiulis, kuris pasiūlė pabėgioti kartu. Nesipriešinau. Mane, iki tol per 30 metų niekada nebėgusį (na, gal porą ratų – stadione), jis paskatino bei padėjo pasirengti maratonui (42,195 km) per šešis mėnesius. Nubėgau per 4 valandas. Po to apsivėmiau, bet save nugalėjau:)

Nukreipęs dėmesį nuo savo viršsvorio, kasdien sunaudodamas daugiau energijos nei suvalgydamas (augalinio maisto), per metus numečiau viršsvorį bei kitą, tuo metu mano kūnui nereikalingą svorį, viso – apie 30 kg. Vėliau teko 10 kg raumenų masės atsiauginti – ko nepadarysi dėl savo gyvenimo moters :)

Mano diena

Koks yra mano gyvenimas dabar? Keliuosi anksčiau už visas savo mergaites (RŪTĄ, Emiliją ir Agotėlę), ramiai apmąstau prasidedančią dieną ir joje glūdinčius uždavinius, darau mankštą (kartais bėgioju parke ar prie jūros, kartais einu į gimnastikos salę), grįžtu namo, lendu po šaltu dušu, darau pusryčius savo moteriai (ne visą laiką), žadinu mergaites (jau tuoj reiks ruošti į mokyklą rytais - mano darbas). Leidžiu savo žmonai pamiegoti, nes naktį jai tenka permigdyti mergaites (kartais porą kartų pernakt), be to, ji - pelėda, o aš vyturys.

Kasdienybę užpildau konsultuodamas žmones statybos teisės tema, padėdamas tėvukui, su kuriuo po visų finansinių krizių atgaminome šeimos tradiciją ir tęsiame statybos projektų valdymo bei priežiūros paslaugas žmonėms bei įmonėms.

Gyvenu savo vertybėse - šeima (santuoka ir dukros), šeimos verslas (su tėvuku), sveikas gyvenimo būdas, knygų rašymas (nes negaliu nerašyti) bei tolimesnio gyvenimo projektavimas ir statymas (labiau perstatymas po sugriuvusio). Labai idiliškai skamba.

Tačiau yra dar kančios, kuri skatina judėti į priekį. Viena iš jų - žmonės, kurie patenka į krizės gniaužtus. Todėl artimiausioje ateityje planuoju sukurti gyvenimo pokyčių programą, skirtą tiems, kurie rimtai nori pakeisti savo gyvenimą į sveikesnį, gražesnį, laimingesnį bei turtingesnį. Iš esmės joje bus išdėstyta Sveikatos, Santykių bei gyvenimo pokyčių realizavimo ABC, kuri pasitarnaus visiems, siekiantiems pagerinti savo gyvenimą.

Tikslas - pasidalinti savo bei savo mokytojų patirtimi, įžvalgomis bei metodais su tais, kuriems labiausiai reikia pokyčių. Tik keisdamas save, savo kūną, santykius, veikimo bei gyvenimo būdą, žmogus gali išeiti iš Krizės, kurioje glūdi tiek grėsmė (degraduoti), tiek ir galimybė (progresuoti).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)