„Kodėl spaudžiam dešinę. Apie etiketą ir manieras“ – šeštoji Giedriaus Drukteinio knyga. Joje atskleidžiama, kokiais elgesio principais rėmėsi žmonija įvairiais savo istorijos tarpsniais.

Kadangi žinoma, kad kultūros epochos ir jų diktuojama elgsena labai keitėsi, knygos autorius šmaikščiai pasakoja, kaip tokiame kintančiame pasaulyje atsirado elgesio normos ir manieros, ką jos reiškė senaisiais laikais, kodėl išliko iki mūsų dienų.

Išsiaiškinę, kada ir kaip susiklostė vienokia ar kitokia elgesio norma, suprasime, kaip ji veikia: kodėl sveikindamiesi spaudžiame dešinę ranką, kas sieja raštą ir socialines grupes, kokių manierų krikščionys išmoko per kryžiaus žygius, kada vyrai įgudo dovanoti moterims gėlių, kodėl prancūzai diktavo pasauliui etiketo taisykles. Šioje etiketo ir manierų raidos apžvalgoje aptariamos ne tik diplomatijos ir protokolo ištakos, bet ir tai, kad žmonijos istorija ir elgesio kaita – neatsiejami dalykai. Kad darniai sugyventų, žmonės ir kūrė elgesio kodeksus, o šie savo ruožtu padėjo formuotis įstatymams.

Garsenybių pusryčiai

Džeimsas Bondas – plakta kiaušinienė su smulkintais česnakų laiškais, patiekta ant skrudintos baltos duonos riekės, rausvas šampanas.

Abrahamas Lincolnas – minkštai virtas kiaušinis, kavos puodelis.

Winstonas Churchillis – kietai virtas kiaušinis, skrudinta baltos duonos riekė, džemas, sviestas, kava su pienu, šalto pieno ąsotis, šalta vištiena, greipfrutas su cukrumi, ką tik išspaustos apelsinų sultys su ledu, viskis, cigaras.

Elžbieta II – skrudinta baltos duonos riekė, džemas, sviestas, kukurūzų dribsniai su šiltu pienu, arbata „Darjeeling“.

Margaret Thatcher – skrudinta baltos duonos riekė su mielių ekstraktu „Marmite“ ir sviestu, kietai virtas kiaušinis, arbata.

Ronaldas Reaganas – sėlenų dribsniai, nugriebtas pienas, švieži vaisiai ir kava be kofeino. Kartą per savaitę plakta kiaušinienė arba minkštai virti kiaušiniai. Desertas – skrudinta duonos riekė arba bandelė.

Josifas Stalinas (gyvenimo pabaigoje) – rūkyta lašiša, pomidorų salotos, juoda duona, švieži vaisiai, aviečių arbata.

Jimas Carteris – pusę šešių ryto ką tik išspaustos sultys, karšta kava. Po poros valandų plakta kiaušinienė, švieži vaisiai ir skrudinta duonos riekė. Sekmadieniais kumpis su tirštu padažu, kiaušinienė ir kukurūzų košė, kukurūzų duona ir kepti obuoliai.

Johnas Kennedy’s – minkštai virti kiaušiniai su skrudinta baltos duonos rieke, kelios keptos šoninės juostelės, marmeladas, pienas ir kava.

Harry’s Trumanas – apelsinų arba pomidorų sultys, greipfrutas, kukurūzų dribsniai su karštu pienu žiemą ir šaltu pienu kitais metų laikais, javainiai ir pienas, kava.
George’as Washingtonas (jaunystėje) – avižinė košė (kartais – žuvis) ir vynas.

Billas Clintonas – daug mėsos, mažai vaisių, cinamoninės bandelės su margarinu, kava. Mėgstamiausias patiekalas – vištienos suktinis.

George’as W. Bushas – kepti baltos duonos sumuštiniai su sūriu arba medumi, riešutų sviestas, kartais mėsainis su jautiena ir salotomis, pomidorai, apelsinų sultys.

George’as W. Bushas vyresnysis – Taco su vištiena, kukurūzų traškučiai, apelsinų sultys ir kava.

Ulysses’as Grantas – agurkai, pašlakstyti actu, kava.

Richardas Nixonas – šviežių vaisių salotos, vaisiai, grūdėta varškė su kečupu, vynuogių sultys.

Lyndonas Johnsonas – smulkiai pjaustyta jautiena su padažu, karšta arbata su prieskoniais. Kartais – kiaušinienė arba omletas, blyneliai su klevų sirupu.

Jonas Paulius II – 10 sausainių, liesas jogurtas, kava su pienu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)