Gydytojas sutiko plačiau papasakoti apie Amerikos sveikatos sistemą, darbą Abingtono memorialinės ligoninės Metabolizmo ir nutukimo chirurgijos institute bei nutukimo problemas.

- Kas, atvykus į JAV, labiausiai nustebino Amerikos sveikatos apsaugos sistemoje?

- Į JAV su žmona išvykau 1997 metais, jau baigęs Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir dvejus metus atlikęs rezidentūros praktiką. Kaip ir daugelis tuomet išvykusių lietuvių maniau, kad nuvažiuosime, pažiūrėsime, kaip ten viskas atrodo, ir grįšime.

Man pasisekė, nes turėjau galimybę stažuotis Jeilio (Yale) universiteto Vaterburio (Waterbury) ligoninėje ir nuo pirmų dienų iš vidaus pamatyti Amerikos medicinos sistemą.

Jauni gydytojai, ką tik baigę rezidentūrą, dirbo visu pajėgumu, visiškai nepriklausomi nuo vyresnių arba aukštesnes pareigas einančių kolegų. Mane sužavėjo ta neįprastai lengva aplinka atsiskleisti žmogaus asmenybei, pagarba kolegų nuomonei ir šilti tarpusavio santykiai.

Jaunam specialistui nereikia būti tarsi po sparneliu ir uoliai klausyti nurodymų ar laikytis kažkieno surašytų protokolų. Baigęs rezidentūrą, tu esi visiškai paruoštas specialistas ir pats pasirenki savo nepriklausomybės ribas. Tai buvo mano pirmas ir pats paprasčiausias pastebėjimas, kuris mane tebelydi ir dabar.

Amerika iš tikrųjų yra galimybių šalis – tu turi visas sąlygas atsiskleisti, ir tik nuo tavęs priklauso, kokios bus tavo galimybių ribos. Nei tavo praeitis, nei socialinis statusas, nei kilmė nesutrukdys tavo siekiams.

Jei kalbėtume apie sveikatos apsaugos sistemą, mane maloniai nustebino faktas, kad net ir neturintys sveikatos draudimo tikrai nepaliekami gatvėje, jie gauna vienodai brangias paslaugas, kaip ir apdraustieji. Kadangi tokių žmonių yra mažuma, ligoninės nuskaičiuoja šias išlaidas į nuostolius. Visos istorijos dėl diskriminacijos dažniausiai kyla dėl pačių žmonių naivumo ar nesugebėjimo susikalbėti, o tai tarp užsieniečių pasitaiko dažnai. Dabartiniai prezidento B. Obamos administracijos pakeitimai turėtų visiškai eliminuoti neapdraustų žmonių grupę.

- Mediciną studijavote ir mūsų aukštojoje mokykloje, ir JAV. Kokius didžiausius skirtumus galėtumėte įvardinti?

- Medicinos studijos Lietuvoje ir Amerikoje pirmiausia skiriasi tuo, kad ten viskas grindžiama praktika. Net baziniai mokslai (biochemija, anatomija, fiziologija ir kt.) pateikiami, mokomi ir testuojami per praktiškumo prizmę – kaip visa tai bus naudinga gydant ligonius. Visur akcentuojamas mąstymas ir praktiškumas. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nereikšminga, bet iš tiesų tai padeda visai kitaip suvokti problemas: tu mąstai, o ne seki nurodymus.

Kitas svarbus skirtumas – visa teorinė medžiaga yra glaudžiai susijusi su realybe. Tarkime, teoriškai mokaisi nustatyti tikslią tam tikros ligos diagnozę, naudojiesi ką tik išrastu testu; vadinasi, dirbdamas jį ir naudosi. Nėra atotrūkio tarp to, ką tu mokaisi ir ką matai realiame gyvenime ar darbe. Lietuvoje man atrodė, kad knygos yra tik teorija, bet gyvenimas yra visai kas kita. O čia viskas yra kartu.

- Kodėl pasirinkote gydyti nutukimą?

- Dar 2000 metais, kai pradėjau chirurginę rezidentūrą, prasidėjo nutukimo epidemija. Kaip tik tuo metu vyko laparoskopinės chirurgijos revoliucija. Sudėtingos operacijos, pvz., skrandžio apylankos (angl. gastric bypass), tapo įmanomos minimalios invazijos metodais. Mane domino naujausios technologijos ir jų galimybės.

Be to, naujausi nutukimo operacijų poveikio atradimai – išgydomas II tipo diabetas, didelis kraujospūdis, padidėjęs cholesterolis ir miego apnėja – atvėrė realią galimybę padėti daugybei sergančių tomis ligomis žmonių.

- Kiek toli pažengęs chirurginis nutukimo gydymas?

- Šiuo metu chirurginis nutukimo gydymas išgyvena aukso amžių. Kol kas efektyvesnių priemonių kovoti su nutukimu dar nėra. Gydymo kitomis, nechirurginėmis, priemonėmis – dietomis, vaistais, gyvenimo būdo keitimu, psichoterapinėmis priemonėmis – rezultatai nėra tokie puikūs. Be to, tokiu būdu sėkmingai gydomos su nutukimu susijusios ligos – diabetas, aukštas cholesterolio kiekis ir kraujospūdis, miego apnėja.

Šiuo metu populiariausios ir gerų rezultatų duodančios operacijos yra šios: skrandžio mažinimo (angl. vertical sleeve gastrectomy), skrandžio apylankos (angl. gastric bypass), skrandžio žiedelis (angl. adjustable gastric band), dvylikapirštės apylankos (angl. biliopancretic diversion with duodenal switch). Visas šias operacijas ir siūlome savo Metabolizmo ir nutukimo chirurgijos institute (angl. Institute for Metabolic and Bariatric Surgery),

Technine prasme jos ištobulintos iki menkiausių detalių, pirmiausia dėl palyginti griežtų Meistriškumo centro (Center of Excellence) reikalavimų. ASMBS – Amerikos metabolinės ir bariatrinės chirurgijos draugija – akredituoja centrus tik tuomet, jei jie atitinka labai aukštus standartus. Centrų ir chirurgų rezultatai skrupulingai sekami, todėl komplikacijų pasitaiko mažai.

- Papasakokite plačiau apie robotų chirurgiją.

- Amerikoje robotų chirurgija naudojama jau senokai – apie 2000-uosius buvo atliktos pirmosios operacijos. Ji buvo sukurta tam, kad pagerintų laparoskopinių operacijų efektyvumą ir netgi suteiktų galimybę operuoti per atstumą (telechirurgija). Dėl ypač didelių kainų robotų chirurgija sunkiai tebesiskina kelią netgi Amerikoje.

Robotų instrumentai tiksliai atkartoja rankos riešo judesius, suteikdami galimybę gerokai tiksliau techniškai atlikti operaciją. Trijų dimensijų vaizdas panardina į žmogaus organų anatomines detales, kurių paprastu laparoskopu nepamatysi.

Pati robotų technologija sparčiai tobulėja – naujausi chirurginiai robotai gali kombinuoti prieš operacijas padarytų vidaus organų nuotraukas su tikru vaizdu operacijos metu, gali apšviesti anatomines detales, kurių normalia akimi nepamatysi.

Aš robotų technologijas naudoju jau nuo 2008-ųjų dvylikapirštės apylankos operacijoms. Vien tik tokių operacijų jau padariau apie 300.

- Ar Amerikoje nutukimo gydymą finansuoja valstybė?

- Norint atsakyti į šitą klausimą, pirmiausia reikia suprasti Amerikos sveikatos sistemą. Čia bendru sveikatos draudimu užsiima privačios kompanijos. Absoliučiai daugumai žmonių tai yra pagrindinis, bet ne papildomas sveikatos draudimas šalia valstybinio. Žmonės sveikatos draudimus įsigyja daugiausia per darbovietes, kurios ir sudaro sutartis su draudimo kompanijomis. Valstybinis skirtas tik kai kurioms žmonių grupėms: mažai uždirbančių, neįgalių ar pensinio amžiaus žmonių.

Valstybė mažai reguliuoja, ką privačios kompanijos turi drausti, o ką – ne. Paskutiniu metu prezidento B. Obamos administracija sugriežtino kai kuriuos reikalavimus privačioms kompanijoms, tačiau apskritai nutukimo draudimas nereguliuojamas.

Nutukimo operacijas apmoka ir valstybinis, ir privatus draudimas. Apie 10-15 proc. privačių draudikų turi chirurginio nutukimo gydymo išimtis. Tokiu atveju ligoniui tenka apsispręsti: mokėti pačiam ar pasirinkti kitą gydymo metodą. Daugumai žmonių papildomų priemokų mokėti nei valstybinio, nei privataus draudimo atvejais nereikia, bet tai priklauso nuo konkrečių sutarčių tarp draudikų ir žmonių.

- Kiek ir kokių nutukimo operacijų jūs atliekate per metus?

- Mūsų Abingtono memorialinės ligoninės (Abington Memorial Hospital) Metabolizmo ir nutukimo chirurgijos institute per metus padaroma apie 600-700 bariatrinių operacijų, vien aš apie 200–250.

35 proc. mano darytų operacijų – sudėtingos dvylikapirštės žarnos apylankos operacijos. Joms naudoju pačias naujausias technologijas – robotų chirurgiją.

Šiuo metu JAV populiariausia yra skrandžio mažinimo operacija (angl. vertical sleeve gastrectomy), o dvylikapirštės apylankos sudaro tik 3-6 proc. visų bariatrinių operacijų. Per metus Amerikoje padaroma apie 250 tūkst. nutukimo operacijų.

- Ar nutukimas dažniausiai gydomas chirurgiškai? Kokios alternatyvos?

- Be abejonės, chirurginis gydymas nėra vienintelis būdas kovoti su nutukimu. Sveika mityba, aktyvus gyvenimo būdas galėtų ištrinti chirurginį gydymą iš nutukimo gydymo žemėlapio, deja, nedaugeliui pavyksta atsispirti šiuolaikinėms gyvenimo pagundoms. Šiuo metu nėra vaisto ar kitokio gydymo metodo, kuris pralenktų chirurginio gydymo efektyvumą.

- Vis dažniau kalbama, jog ir Lietuvoje daugėja nutukusių žmonių. Kaltinami ir prastos kokybės maisto produktai, ir sėslus gyvenimo būdas, ir besaikis vartojimas. Ar tik tai lemia nutukimą?

- Nutukimo epidemija nėra tik Lietuvos ar Amerikos problema. Visas pasaulis ieško atsakymo į klausimą, kas jį sukelia. Faktoriai, kuriuos jūs paminėjote, turi įtakos, bet, deja, tai nėra vienintelė priežastis. Industrinio ir informacinio amžiaus laikmetyje mažėja mūsų poreikis judėti, maistas yra vis labiau išgryninamas, kartu jis praranda natūraliai subalansuotas sveikąsias savybes. Galų gale aplinka pradeda keisti ir mūsų genetiką.

Blogiausia, kad nutukimas veda prie kitų medžiagų apykaitos sutrikimo problemų – diabeto, padidėjusio kraujospūdžio ir cholesterolio kiekio bei miego apnėjos. Šitos ligos, be abejonės, trumpina žmogaus gyvenimą ir gerokai prastina gyvenimo kokybę. Taigi efektyvus nutukimo gydymas arba prevencija atveda prie geresnes gyvenimo kokybės, sumažina II tipo diabeto riziką, pailgina mūsų amžių.

- Skaitėte paskaitų ir Vilniaus universitete, pas jus atvyksta gydytojų iš Lietuvos. Taigi užsiimate ir akademine veikla?

- Mūsų įstaigoje yra įvairių specialybių rezidentų, studentų ir stažuotojų. Dirbu tiesiogiai su rezidentais, studentais iš Templio (Temple) ir Drekselio (Drexel) universitetų Prieš porą metų mūsų institute įkūriau specializuotą nutukimo gydymo rezidentūrą (angl. Bariatric Fellowship Program), jos dėka kiekvienais metais paruošiame po vieną aukštos kvalifikacijos bariatrijos chirurgą. Rašome nemažai mokslinių straipsnių, rengiame įvairius pristatymus konferencijoms. Žodžiu, verda aktyvus akademinis darbas.