Į muziką pastūmėjo tėtis

Nors dabar Katie vadinama pasaulinio lygio žvaigžde, tačiau „sužvaigždėjimas“ atlikėjos nekamuoja: mergina noriai dalija interviu, pasakoja apie savo šeimą. Dar gi, neatsisako mėgstamos veiklos - ekstremalaus sporto.

Natūraliai gražių bruožų Katie, išvaizdai dėmesio per daug irgi neskiria – apsiperka dėvėtų rūbų parduotuvėje, nes nemato reikalo švaistyti pinigų vardiniams rūbams ir mieliau tuos pinigus paaukoja labdarai.

Į muziką Katie pastūmėjo tėtis. Apie jį ji kalba su jaučiamu švelnumu ir meile: „Tėtis visuomet buvo aukščiausios etikos besilaikantis specialistas darbe ir didelis įkvėpėjas bei padrąsintojas mūsų šeimoje. Būtent jis pastebėjo mano polinkį muzikai ir vokalinius sugebėjimus. Būtent jis nupirko man pirmąjį žaislinį fortepijoną. O vėliau – ir kompiuterinę programą, leidžiančią ir kurti, ir įrašinėti, ir atlikti savo muziką.“

Rūpestingais ir mylinčiais Katie tėvai išliko ir iki šiol. Nepaisant to, jog dainininkė – jau suaugusi ir šeimą sukūrusi moteris. Mama visuomet paima Katie iš oro uosto po jos koncertinių kelionių. Kartais – net keliauja kartu ir padeda atlikėjai rūpintis įvairiomis su koncertais susijusiomis smulkmenomis. Dainininkė prasitaria, jog jos mama – labai dramatiška moteris. Net dramatiškesnė už ją pačią. Ir viskas, ko gero, susiveda į temperamentingas gruziniškas šaknis.

Šeima – kaip vienas kumštis

Katie užaugo Gruzijoje, kur jos tėvai, brolis, ji pati, dvi tetos ir seneliai dalinosi bendra mažo buto erdve Tbilisyje. Tuomet, kai Katie gimė, šalis kentėjo nuo pilietinio karo. Taigi, sąlygos buvo tikrai nepavydėtinos, ypač sostinėje. Nors abu dainininkės tėvai buvo gerbiami ir vertinami medikai, šeima gaudavo nedideles pajamas ir dar menkesnę pašalpą. „Tam, kad gautum kepalą duonos, turėjai stovėti milžiniškoje eilėje, o vandens tekdavo neštis iš lauko, lipant nesuskaičiuojama daugybe laiptelių į viršutinį namo aukštą.“ – prisimena Katie.

Bet vieninga šeima iš paskutiniųjų stengėsi gyventi kuo normalesnį ir turiningesnį gyvenimą. Net didžiausi nuosmukiai jų nepalaužė, o užgrūdino ir vertė augti bei tobulėti visiems kartu. Glaudų ryšį Katie su šeima palaiko ir iki šiol, o nepaisant visų minėtų negandų, vaikystę apibūdina vienu trumpu žodžiu: „nuostabi“.

Katie pasakoja: „Labiausiai dėl šeimos gerovės stengėsi šeimos galva – tėtis. Būdamas profesionaliu širdies chirurgu, tėtis gavo darbą Airijoje, Belfaste. Taigi, visa mūsų šeima susikrovė lagaminus, su ašaromis akyse paliko giminaičius ir gimtąją šalį“. Taip prasidėjo naujas dainininkės gyvenimo etapas. Etapas, kuris turėjo didžiausią įtaką tam, kuo ji užsiima dabar ir kokia yra. Katie su skauduliu pamena: „Adaptacija naujoje šalyje man, mažam vaikui, buvo gana sunki. Atvykusi į užsienį, nemokėjau nė žodžio angliškai. Dar daugiau, iki tol visa mūsų šeima apie Vakarus galvojo, kaip apie svajonių horizontą iš Holivudo filmų, – komfortiški šeimyniniai namai, daugybė saldumynų ir vaikų žaidimų vietų. Deja, realybė šokiravo“. Greitai Katie suvokė, jog visas tas materialusis šydas jokiu būdu nereiškė džiaugsmo ir laimės. „Labiausiai mane stebino tai, kad žmonės visuomet rasdavo, kuo rūpintis ir dėl ko nerimauti. Net kai nerimauti nebuvo dėl ko.“ – sako Kate.

Atsidavimas viskam, ką daro

Paklausta apie savo pomėgį ne tik dainuoti, bet ir užsiimti ekstremaliu sportu, Katie dažniausiai žaviai nusišypso. Ir nepyksta, jei ją pavadina adrenalino fanatike. Juk ji dievina amerikietiškus kalnelius, parašiutizmą, sklandymą, parasparnius, nardymą. Ir besąlygiškai atsiduoda šiai veiklai. Katie Melua prodiuseris Mike Batt patvirtina Kate pomėgį ekstremaliems užsiėmimams. Tačiau priduria, jog gyvenime ši mergina – daugiau viską apgalvojanti, nei sporte.

Prieš trejus metus Katie vos nenuskendo nardydama viename ežere. Į plaučius pateko nemažas kiekis vandens ir situacija galėjo baigtis blogai.

Pavojus sveikatai iškilo ir vėliau, po poros metų. Ir vėl gi – dėl didelio atsidavimo savo mylimai veiklai. Dabar jau Katie gali pripažinti: “Kelionės, perpildytas grafikas, reklamos, daugybė koncertų tuo metu nugramzdino mane į lėtinio nuovargio sindromą, depresiją. Gydytojai liepė daryti bent kelių mėnesių pertrauką. Po ilgų sveikatos specialistų ir namiškių įtikinėjimo, nenoromis teko atšaukti kelis koncertus ir šešioms savaitėms atsigulti į ligoninę“. Jai atsitiesti ir atgauti jėgas padėjo ne tik šeimyniškiai, bet ir mylimasis. Motociklų sporto lenktynininkas James Toseland. Toks pats ekstremalas, kaip ir Katie. 2012 metais susituokusiai dainininkei šeima nuo pat vaikystės iki dabar - svarbiausias dalykas jos gyvenime. Savo gyvenimą Katie mano įprasminanti ir atliekama muzika bei humanitarine veikla.

Tarp kitko:

Katie intensyviai dalyvauja „Raudonojo Kryžiaus“ veikloje. Kita jos veikla susijusi su kova prieš darbininkų išnaudojimą Gruzijoje ir kitose panašiose šalyse. Be to, Katie remia ir vieną labdaros fondą, skirtą vėžiu sergantiems pacientams. 2013 metais atlikėja surengė didelį labdaros koncertą.