Etiopė, tapusi Didžiosios Britanijos piliete, vaikystės neteko būdama dar tik dešimties metų amžiaus. Viskas įvyko akimirksniu. Tiesiog jos tėvai nusprendė, kad dukrą laikas ištekinti, nes šeimai buvo reikalingi pinigai. Neturtingose Etiopijos šeimose, kaip ir kitose Afrikos ar Artimųjų Rytų valstybėse, seniai paplitusi praktika išleisti dukras už vyrų gaunant už tai iš vyro šeimos nemažą atlygį, todėl sutuokiami netgi vaikai.

„Aš žaidžiau kieme, kai mane mama pakvietė namo, - prisimena tą dieną Alemtsahi. -Mama pasakė: ,,Tekėsi už vyro“. Buvau šokiruota, nustebinta, ėmiau verkti, tačiau nedrįsau prieštarauti tėvams. Vestuves su 16 metų paaugliu atšventėme po dviejų mėnesių. Iki to momento buvo laiminga vaikystė, apie ją liko tik prisiminimai. Teko mesti mokyklą, kurią lankiau. Savo vyro nepažinojau, jis vestuvių metu atrodė toks pat pasimetęs, kaip ir aš, nes buvo dar vaikiškas“.

Alemtsaki dar pasisekė, kad ištekėjo už gana panašaus amžiaus vaikino. Tarp kitko, vaikų santuokos gana paplitusios visame pasaulyje – kas trečia jaunoji pasaulyje teka būdama jaunesnė nei 18, kas devinta – neturėdama penkiolikos. Mergaitės iš neturtingų šeimų dažniau prievarta ištekinamos, jaunesnės nei 15 metų paauglės penkis kartus dažniau miršta gimdydamos nei merginos, kurioms virš 20.

,,Mano kūnas buvo nepasiruošęs nei seksui, nei nėštumui, - pasakoja mergina. Kūdikio nešiojimas ir gimdymas buvo sunkūs ir skausmingi. Aš visą laiką verkiau.“

Moters gyvenimas gimus kūdikiui dar pasunkėjo ir dėl Etiopijoje prasidėjusio pilietinio karo.

Nėštumas – viena pagrindinių merginų nuo 15 iki 19 metų mirčių priežasčių visame pasaulyje. Jaunos nuotakos rizikuoja užsikrėsti AIDS, nes dažnai jas atiduoda vyresniems jaunikiams, jau turintiems nemažą seksualinę patirtį. Tarp šalių, kuriose paplitusios vaikų santuokos, lyderiauja Indija, Nigeris, Čadas, Jemenas, Centrinės Afrikos Respublika ir Etiopija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)