Fetišas - tai toks objektas ar savybė, kuri sukelia seksualinį susijaudinimą - juo gali būti bet kas.

Fetišizmai atsirado toli gražu ne dabar. Fetišizmas buvo paplitęs daug seniau, nei jūs manote.

Gyvio su čiuptuvais išprievartavimas – XVIII a. pabaiga, Japonija

Japonija kaltinama aštuonkojų pornografijos išradimu. Tai vienas žinomiausių metodų, gąsdinančių paauglius seksu, paplitę animaciniai filmukai, kuriuose vaizduojama, kaip moterys prievartaujamos aštuonkojo, skelbia cracked.com.

Šiuolaikinis aštuonkojo prototipas – superdemonas komiksuose buvo sukurtas taip pat japono Toshio Maedos. Jis susijęs labiau su seksualiniais žaidimais nei su prievarta. T. Maeda teigia, kad Japonijoje uždraudus vaizduoti penį buvo imta ieškoti įvairių pakaitalų. 

Kai kuriems vyrams pats moters, santykiaujančios su nežemiška būtybe, vaizdas yra jaudinantis fetišas. 

Tačiau T. Maeda nebuvo pirmasis, kūręs tokias scenas. XVIII a pabaigoje –XIX a pradžioje pasaulyje išgarsėjo japonų dailininkas Katsushika Hokusai, nutapęs vieną garsiausių darbų - paveikslų ciklą „36 Fudzijamos kalno vaizdai“. Jo paveikslas „Žvejo žmonos sapnas“ - vienas garsiausių japonijos dailės (shunga) vaizdų, kur žvejo žmoną tenkina du milžiniški aštuonkojai vienu metu (neieškokite jo internete vaikų akivaizdoje ar darbe).

Prieš pavadindami japonus vulgariais psichopatais, pasidomėkite anglų menininko Joshua Handley darbais – jis vyko į Japoniją tyrinėti būtent su tomis būtybėmis, turinčiomis čiuptuvus, susijusios erotikos. 

Handley ne kartą bandė panašius piešinius publikuoti Anglijoje, bet žmonės buvo išgąsdinti – ne tiek  piešinių, o to, kad juose vaizduojamos moterys mėgaujasi tokiais santykiais.

Erotinė autoasfiksija – XVII amžius

Ekspertai teigia, kad tai dažniausia mirties sekso žaidimų metu priežastis. Tai savęs smaugimas ar dusinimas masturbacijos metu. Asfiksija (sunkus kvėpavimo, kraujotakos ir nervų sistemos sutrikimas) sukelia euforijos jausmą, nes, trūkstant deguonies, organizme daugiau pagaminama adrenalino.

Smaugimas taip pat sukelia galvos svaigulį, kuris kai kuriuos žmones taip pat labai jaudina. Žmonės, kuriems patinka autoasfiksija, masturbuodamiesi dažnai kabo per plauką nuo mirties. Manoma, kad jei autoasfiksija patinka abiem poros partneriams, abu jie yra saugesni, nes mėgaudamiesi gali vienas kitą prižiūrėti.

Tai gana paplitęs reiškinys – ABC News ir FBI duomenimis, maždaug nuo 500 iki 1000 jaunų vyrų kasmet miršta tokių sekso žaidimų su savimi metu. 

Šio reiškinio atsiradimas siekia 1600-uosius, tuo metu tokie metodai buvo naudojami lytinio nepajėgumo gydymui, gal kad tokie pacientai sutikdavo geriau mirti, nei gyventi su tokia problema. Tokia praktika paplito, kai viešai pakariant nusikaltėlius buvo pastebima jų erekcija, kartais netgi ejakuliacija.

Pėdų fetišas XIII amžius (ar anksčiau)

Pėdų fetišizmas – tai seksualinis potraukis pėdoms, nuogoms ar su pėdkelnėmis. Šis potraukis gali pasireikšti įvairiai – nuo bučiavimo, laižymo iki masturbavimosi į pėdas. Ne viena įžymybė prisipažino turinti silpnybę kojoms, pvz., amerikiečių aktorius Jay Leno.

Internete gausu scenų pėdų mylėtojams, tai buvo populiaru ir prieš šimtus metų.

Pirmosios pėdų fetišizmo užuominos randamos jau 1220 metais. Ekspertai mano, kad toks pomėgis paplito baiminantis lytiškai plintančių ligų (pėdų fetišistų ypač padaugėdavo viduramžiais sifilio epidemijų metu). Viduramžiais ypač buvo bijoma maro, todėl pėdos atrodė saugesnės.

Pėdų fetišistais laikomos tokios žymios istorinės asmenybės, kaip rašytojai F. Scott‘as Fitzgerald‘as, Thomas Hardy. Na, ir aišku žymusis Kazanova, kurio vardas reiškia vyrą, moterų vaginose leidžiantį daugiau laiko nei kur kitur.

Nekrofilija – V a. prieš m.e.

Nekrofilija – lytinis aktas su mirusiu asmeniu. Nors dabar ir labai populiarūs romanai apie vampyrus, seksas su išblyškusiais ir pamėlusiais lavonais neskamba viliojančiai.

Psichologai įvardija daugybę priežasčių, kodėl atsiranda trauka negyvėliams, pavyzdžiui, norą turėti nesipriešinantį partnerį. Šis potraukis siekia dar mumijų laikus. 

Graikų istorikas Herodotas rašė, kad siekdami apsaugoti palaidotus žmones, senovės egiptiečiai delsdavo juos laidoti nuo trijų iki penkių dienų, kad kūnai pradėtų pūti. Nekrofilija jau tais laikais buvo paplitęs dalykas.

Legenda pasakoja, kad karalius Herodas, iš pavydo užmušęs žmoną, ir toliau užsiimdavo su ja seksu ir tai truko net septynerius metus. Ir tai nebuvo pats baisiausias dalykas, ką jis yra padaręs savo gyvenime. 

Zoofilija – iškrypimas, siekiantis civilizacijos ištakas

Zoofilija – tai seksas su gyvūnais. Pasak tyrėjų, daugelis zoofilų pirmą kartą pabando dar būdami jauni, jie nemato skirtumo tarp gyvūno ir žmogaus. Gyvūnai išnaudojami įvairiai, išmokomi laižyti genitalijas ir pan. 

Plačiai žinomi senovės romėnų seksualiniai žaidimai su gyvūnais, tai buvo būdinga net imperatoriams. Tačiau juos pranoko egiptiečiai, apie kuriuos Herodotas rašė, kad jie geba santykiauti net su krokodilu. 

Sadomazochizmas - 470 pr. m. e.

Sadomazochizmo terminas susijęs su Markizo de Sado vardu, bet ne jis tai sugalvojo.

Sadomazochizmas pagrįstas vieno partnerio dominavimu, kito surišimu, kankinimu. Galimas įvairus skaudinimas – nuo žodinių įžeidimų, pliaukštelėjimų iki agresyvaus mušimo ir žeminimo.

Taigi, jei ne markizas de Sadas buvo sadomazochizmo tėvas, tai kas tada? 

Beveik 2500 metų senumo kape buvo rasti piešiniai, kuriuose vaizduojami seksualiniai santykiai, moteris mušama rimbu. Tokios orgijos buvo žinomos jau seniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)