Komandos lyderis

Serbijos vidurio puolėjas ir komandos kapitonas – viena priežasčių, kodėl šios šalies rinktinė patenka tarp stipriausių čempionato varžovų. Krepšinio aikštelėje Nenadas atiduoda visas jėgas.

„Nenadas yra ne tik komandos kapitonas, jis tikras mūsų jaunos komandos lyderis“, - yra sakęs Serbijos rinktinės treneris Dušanas Ivkovičius. Strategas tuoj pat pridūrė, jog N.Kirstičius labai pavyzdingas ir darbštus: „Pasirengimo čempionatui metu jis nepraleido nė vienos treniruotės. Ankstesniais metais taip pat neatsisakydavo padėti šalies rinktinei tarptautinių čempionatų metu, net tada, kai buvo susižeidęs. Dabar tai - brandus ir puikus žaidėjas, kurio lyderio savybes mato visi.“

Su komandos lyderio vaidmeniu Nenado pečius užgriuvo ir didelė atsakomybė. Būtent iš jo daugiausia tikimasi svarbiausiais, lemiamais rungtynių momentais. Nenuostabu, juk Serbijos nacionalinėje rinktinėje šiemet beveik vieni naujokai. Tarptautinių čempionatų patirties turi tik kapitonas ir dar du jo kolegos.

D. Ivkovičius teigia, jog N. Krstičius – puikus pavyzdys jauniems žaidėjams.

„Jaunimas turėtų mokytis iš jo pagarbos rinktinei, profesionalumo ir žaidimo, atiduodant visą širdį“, - apie auklėtinį sako Serbijos komandos treneris.

Tuo tarpu N. Krstičius tikina už šalies rinktinę žaisiąs, kol jam leis sveikata. „Į vieną čempionatą vykau patyręs traumą, tačiau labai norėjau padėti rinktinei. Myliu nacionalinę komandą ir visada sutiksiu už ją žaisti, kol tik būsiu tam tinkamas“, - sakė krepšininkas.

Susimušė aikštelėje

Besišypsantis ir komandos draugams visada padedantis N. Krstičius kartą visgi sugebėjo nustebinti krepšinio pasaulį ne puikiu žaidimu, o muštynėmis. Prieš kelerius metus, kai iki Pasaulio krepšinio čempionato Turkijoje buvo likusi savaitė, Serbijos rinktinė „Akropolio“ krepšinio turnyre žaidė su graikais. Likus kelioms minutėms iki mačo pabaigos, jį teko nutraukti, nes nesutvardę emocijų abiejų komandų vyrai salės viduryje ėmė darbuotis kumščiais.

Lyg to dar būtų maža, Nenadas pamatęs, jog jį sugriebti bando dar vienas graikų žaidėjas, stvėrė kėdę ir ją metė į priešininką. Tiesa, pataikė ne į puolantįjį, o į ant atsarginių žaidėjų suolelio dėl traumos sėdintį graiką Jannį Bouroussį ir šiam praskėlė kaktą. N. Krstičiaus rungtynės baigėsi policijos nuovadoje, iš kur kitą rytą buvo paleistas. Krepšininkui uždrausta dalyvauti pirmuose trijuose Pasaulio čempionato susitikimuose – tokią baudą skyrė Tarptautinė krepšinio federacija.

Žaidėjo už šį poelgį nepagyrė ir rinktinės treneris D. Ivkovičius, sakydamas, jog šis incidentas neturėjo įvykti ir labai pakenkė graikų bei serbų rinktinių santykiams.

Pats Nenadas pripažino, jog pasielgė kvailai, tačiau sakė stengęsis apginti komandos draugą, su kuriuo į konfliktą įsivėlė Graikijos krepšininkai. Be to, į krepšinio aikštelę taip pat įbėgo keli graikų sirgaliai, bandydami užpulti serbus, bet greitai buvo iš jos pašalinti.

Vėliau N. Krstičius ne kartą atsiprašė Graikijos rinktinės krepšininkų, taip pat jų ir savo šalies žiūrovų, kurie turėjo stebėti žaidėjų nesportines grumtynes aikštelėje.

Buvę Nenado kolegos NBA krepšinio lygoje Kevinas Durantas ir Russellas Westbrook po šio įvykio sakė negalį patikėti, jog į į konfliktą įsivėlė būtent šis serbų krepšininkas. „Esame labai nustebę, juk jis toks tylus, ramus ir visada besišypsantis vaikinas“, - vienam sporto leidiniui sakė žaidėjai.

Traumų neišvengė

Krepšininkus dažnai lydi traumos, ypač tuos, kurie kaip N. Krstičius žaidžia negailėdami savęs. Serbui jų išvengti nepavyko beveik nuo profesionalios karjeros pradžios. Dar prieš dešimtmetį, jaunas, bet labai perspektyvus Nenadas siekė tapti vienu geriausiu vidurio puolėjų Europoje, tačiau susižeidė pėdą ir auksinės akimirkos turėjo dar šiek tiek palaukti.

Po metų krepšininkas pažeidė pirštų sąnarių raiščius, jam prireikė chirurgo pagalbos. Laimei, šį kartą iš žaidimo jis „iškrito“ neilgam ir jau po kelių savaičių vėl sugrįžo į aikštelę.

Prieš šešerius metus N. Krstičiui ir vėl nepasisekė. Tą kartą jam teko ištverti rekonstrukcinę kelio operaciją. Operacija buvo atlikta Manheteno specialiosios chirurgijos ligoninėje, nes serbas tuo metu jau buvo pakviestas žaisti NBA lygoje. Po operacijos paaiškėjo, kad žaidėjui vėl teks pamiršti krepšinį ilgesniam laikui. Gijimo procesas užsitęsė pusmetį. „Nets“ komandai tai buvo stiprus smūgis, nes serbas tuo metu buvo vienas pagrindinių žaidėjų, gelbėjančių ją nuo pralaimėjimų.

Pernai vėl pasklido kalbų apie galimą Nenado pasitraukimą iš aikštelės bent porai mėnesių. Tačiau tą kartą atlikę išsamius tyrimus Rusijos traumatologai nustatė, jog rimtų kojos pirštų pažeidimų nėra ir sportininkas gali žaisti.

Tarp kitko:

• Savo šalies rinktinėje N. Krstičius žaidžia jau beveik dešimtmetį.

• Šiemet krepšininkas stipriai prisidėjo prie komandos pergalės prieš Lietuvos nacionaline rinktinę Europos čempionato grupės rungtynėse.