Prognozės liūdnos

Daugiau nei dvidešimt metų rodomų „Simpsonų“ kūrėjui praėjusių metų pabaigoje diagnozuotas ketvirtos stadijos gaubtinės žarnos vėžys. Nors vyras ištvėrė sudėtingą operaciją ir chemoterapijos kursą, deja, medikų prognozės liūdnos – šeši mėnesiai gyvenimo.

Tačiau pats Samas, išgirdęs tokią naujieną, teigė tikįs, jog tikrai ištvers ilgiau. „Turiu puikius gydytojus, tiek tradicinės medicinos atstovus, tiek alternatyvios, jie manimi puikiai pasirūpina. Netikiu stebuklais, tačiau taip pat nesiruošiu pasiduoti, todėl manau, jog man liko kiek daugiau nei keli mėnesiai“, - teigė Samas.

Vyras pripažįsta dar prieš porą metų pajutęs negalavimus, tačiau neatkreipęs į juos didelio dėmesio, išsityrė tik tada, kai jau buvo per vėlu. Sužinojęs apie ligą Samas kaip mat ėmėsi kurti planus, ką norėtų nuveikti prieš mirtį. Ilgus metus labdaringa veikla užsiimantis vyras, pradėjo dar aktyviau dalinti savo turtą įvairioms organizacijoms ir fondams.

„Esu du kartus išsiskyręs, neturiu vaikų, o mano artimieji jau yra aprūpinti, todėl savo turtą galiu skirti labdarai“, - savo sprendimą aiškino Samas. Jis tvirtino, jog dabar jam beliko džiaugtis darbais, kurie atliekami dėl jo paaukotų pinigų.

Pinigus skiria gyvūnams

Samas yra įkūręs organizaciją „Sam Simon Foundation“, kurios vertė daugiau nei dvidešimt milijonų dolerių. Iš pradžių nepriimdavęs jokių aukų, sužinojęs savo diagnozę vyras pakeitė poziciją. Jo buvusi žmona Dženifer Tilly aiškino, jog Samas nori būti tikras, kad organizacija gyvuos ir jo darbai bus tęsiami net tada, kai jo neliks. Be šio fondo, amerikiečio dosnumo sulaukė tokios organizacijos kaip „PETA“, „Išgelbėk vaikus“ („Save the Children“) ir „Jūros gyvūnų apsaugos draugija“ („Sea Shepherd Conservation Society“).

Prodiuseris ir scenarijaus autorius, devynių „Emmy“ statulėlių savininkas ypatingai daug dėmesio skyrė gyvūnų teisėms. Pavyzdžiui, pakelės cirkų uždarymui ir brutalių pasirodymų su gyvūnais sustabdymui, Malibu šunų išlaisvinimui ir prieglobsčio suteikimui.

„Vienas malonumas. Nelaikau to priverstiniu dalyku“, – apie savo labdaringą veiklą kalba Samas ir priduria norįs, kad su gyvūnais nebeatlikinėtų medicininių eksperimentų.

„Jie juk nieko nepadarė“, – sako vyras.

Kartą vienoje televizijos laidoje kalbėjęs apie gyvūnų padėtį iš jų išnaudojimą pramogų versle, jis patarė visiems filmų ir laidų kūrėjams: „jeigu kurdami jūs nesugebate pasinaudoti naujausiomis kompiuterinėmis technologijomis ir taip išvengti gyvūnų kankinimo, tai arba perrašykite scenarijų, arba pieškite animacinius filmukus, taip kaip padariau aš“.

Samo fondas yra įkūręs mobilias gyvūnų klinikas, kurios važinėja po visą Los Andželą ir suteikia paslaugas tiems augintinių šeimininkams, kurie neturi pakankamai lėšų pasinaudoti privačiomis gyvūnų klinikomis. Be to, paliktus ir beglobius šunis kūrėjo pasamdyti specialistai dresuoja taip, jog šie galėtų padėtį negalią turintiems žmonėms.

Tačiau dėl savo ypatingo rūpesčio šunimis amerikietis neretai sulaukia kritikos. Nepritariantys jo sprendimui skirti milijonus dolerių šių gyvūnų gelbėjimui teigia, jog Samas savo pinigus skiria ne tiems, kam labiausiai to reikėtų.

„Pasaulyje be galo daug badaujančių vaikų, jiems labiau reikėtų šių milijonų“, - sako nepatenkintieji.

Prisiekęs veganas

S. Simonas jau keliasdešimt metų yra veganas. Iš pradžių atsisakęs tik mėsos, po kurio laiko vyras nusprendė nevalgyti jokių gyvulinės kilmės produktų ir pareiškė, jog veganizmas – tai atsakymas į beveik visas pasaulio bėdas, tokias kaip badas ar klimato pokyčiai.

Todėl nenuostabu, jog su savo fondu nusprendęs padėti skurstančioms Los Andželo šeimoms, jis pradėjo jiems tiekti būtent veganišką maistą. Kasdien jo organizacija pristato maistą dviems šimtams nepritekliuje gyvenančių šeimų.

Samas tikino, jog jų tikslas ne tik pamaitinti gyventojus, bet ir šviesti juos sveikos mitybos klausimais. „Mūsų tikslas yra teikti šviežius produktus šeimoms ir tuo pačiu paaiškinti jiems kaip pagerinti savo sveikatą bei gyvenimą. Kiekviena kartą šeimoms yra pateikiami krepšiai su maisto produktais, taip pat pridėta visa reikalinga informacija apie sveiką mitybą ir reikalingas maisto medžiagas“, - aiškino vyras.

Tarp kitko:

Samas Simonas iš tikrųjų tėra sukūręs keturis „Simpsonų“ serialo sezonus. Nuo 1993 m. dėl nesutarimų su kitais komandos nariais, jis animacinio filmuko kūrime nedalyvauja.

Amerikietis neseniai pripažino, jog jau kelerius metus nežiūri „Simpsonų“, nors iki šiol gauna už serialą milijonus dolerių.