Pasak jo, bėgiojimas – geros nuotaikos garantas. Jau gegužės 26 d. garsusis radistas kartu su 4 tūkst. bėgimo entuziastų išbėgs į Vilniaus senamiesčio gatves.

„Nors kartais dirbu iki vėlumos, surandu jėgų apsiauti batelius ir išbėgti. Paprastai nubėgu apie 7 km, kurie visada pasiteisina, nes nuotaika būna nepalyginamai geresnė, širdis tiesiog dainuoja, – sako „radistas“ R. Mackevičius. – Bėgdamas klausausi patinkančios muzikos, nes tai mane atpalaiduoja.“

Jam pritaria ir Lietuvos olimpinio sporto centro sporto psichologė ir Lietuvos sporto informacijos centro lektorė Aistė Žemaitytė, teigianti, jog fizinis aktyvumas tiesiogiai susijęs su geresne savijauta. Anot A. Žemaitytės, bėgiojantys žmonės būna geresnės nuotaikos, nes sportuojant intensyvėja kraujotaka, gerėja organizmo aprūpinimas deguonimi.

„Norėdami išlaikyti gerą nuotaiką ir motyvaciją ruošiantis bėgimo varžyboms, turėtume žinoti, kaip reguliuoti savo mintis, emocijas ir įtampas kūne, – sako sporto psichologė. – Jei raumenukai įsitempę, būtina juos atpalaiduoti – tam tinka tempimo pratimai. Jei kūnas suglebęs, „ištižęs“, tada galime suaktyvinti raumenis greitais, staigiais pratimais. Taip pat padeda šaltas vanduo arba buvimas gryname ore, garsi muzika, ryški šviesa tiesiai į akis.“

Pasak psichologės, motyvaciją žadina pozityvios emocijos, kurias sukelia prisimintos istorijos ar situacijos, kuriose jautėtės stiprus, linksmas, laimingas, kupinas jėgų, tačiau, kaip svarbiausią motyvuojantį veiksnį, specialistė išskiria tikslų išsikėlimą: „Tikslus veiklos planas suteikia ramybės ir užtikrintumo“.

Sporto psichologijos specialistė pataria prieš varžybas sistemingai treniruotis, laikytis režimo, taisyklingai maitintis, rūpintis sveikata.

„Efektyvus būdas pasiruošti bėgimui – mintyse simuliuoti varžybas“, – sako A. Žemaitytė ir pataria atlikti streso nujautrinimui skirtą vizualizacijos pratimą, kurio metu sau teigiama: „Mano širdis plaka stipriau nei įprastai, bet taip ir turi būti – man tiesiog reikia daugiau deguonies ir energijos. Kūnas optimaliai įsitempęs, elastingas, stangrus. Aš viską žinau, esu viskam pasiruošęs, viską numatęs – net ir tai, kaip elgsiuosi ištikus netikėtumams. Viduje ramu. Galva skaidri kaip giedras dangus. Prieš akis – tikslas. Šiandien – mano diena.“

Anot specialistės, tvirtai apsisprendusiam siekti tikslo sportininkui pasiruošimą bėgimui gali sutrukdyti tik objektyvios aplinkybės, tokios kaip trauma ar apsinuodijimas, o kitų žmonių komentarai įtakos nedaro.

Tarptautiniai „Nike“ bėgimo renginiai vyksta 34-iuose pasaulio miestuose, juose dalyvauja beveik 400 tūkst. bėgimo entuziastų. Šiais metais Lietuvoje „Nike Aš bėgu. Vilnius/DNB Pusmaratonis“ vyks gegužės 26 d. Dalyviai kviečiami įveikti 5 km, 10 km ir 21 km distancijas. Daugiau apie varžybas galima sužinoti puslapyje www.nikeasbegu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)