Gimė būti menininkas

Jared Leto tiesiog negalėjo netapti menininku. Gimęs JAV Luizianos valstijoje jis augo tarp aktorių, muzikantų, fotografų, menininkų ir teatro žmonių. Berniukas iš nepasiturinčios šeimos turėjo tik mamą ir brolį, o aplinka, kurioje sukosi, vertė jį ieškoti saviraiškos galimybių. Tiesa, ta pati aplinka neretai jį paversdavo jaunuoliu, nepaisančiu jokių ribų. „Su broliu nelabai paisėme, kad egzistuoja kokios nors taisyklės. Dažnai įsilauždavome į mokyklas“, – prisimena J.Leto.

Muzikantą ir aktorių žavėjo daugelis meno sričių, tačiau pirmiausia jis įstojo studijuoti dailės į Filadelfijos menų universitetą, vėliau persikėlė į Niujorko vizualinio meno mokyklą. Pamažu J.Leto karjera „įsisuko“ ir jis nusifilmavo ne viename populiarumo sulaukusiame filme, filmavimo aikštelių jis nepalieka iki šiol.

Pats apie save vyras sako: „Esu puikus pavyzdys, kaip nieko neturintis vaikas įgyvendino svajonę“. J.Leto aplinkos žmonių nuomone, jis visada stengiasi skleisti teigiamas emocijas. Aktorius nemėgsta skųstis, jam nepriimtina rodyti savo silpnąsias puses ar prašyti pagalbos.

Idėjų ir energijos niekada nestokojantis aktorius 1998 m. kartu su broliu Shannon Leto įkūrė roko muzikos grupę „30 Seconds to Mars“. Po kelerių metų grupė tapo plačiai žinoma ir net lyginama su tokiomis legendomis kaip „Pink Floyd“ ar „Tool“. Grupės dainose neretai liečiamos ekologijos, visuomenę kamuojančių problemų temos. „30 Seconds to Mars“ pasižymi ypač aktyviais koncertiniais turais, kurių metų sugeba surengti net kelis šimtus pasirodymų.

J.Leto yra taip pat aktyvus gyvūnų teisių gynėjas, paramos fondų, labdaros koncertų rengėjas, siekiantis atkreipti visuomenės dėmesį į pasaulinio lygio problemas.

Jared Leto

Aktorystės vargai

Aktoriaus karjera J.Leto atnešė ne tik šlovę ar turtus, bet ir ne kartą išsekino jo organizmą. Amerikiečių žvaigždei nėra svetimos radikalios kūno transformacijos. Jis gerai žinomas dėl visiško atsidavimo ir noro įsijausti į vaidinamą personažą. 2000 metais prieš suvaidindamas filme, pelniusiame jam didžiausią šlovę „Rekviem svajonei“ („Requiem for a dream“), aktorius apsigyveno gatvėje ir numetė 13 kilogramų, pasiekdamas kritinį kūno svorį ir rizikuodamas nualpti bet kuriuo metu filmavimo aikštelėje.

2007 metais ruošdamasis juostos „Skyrius 27“ („Chapter 27“) filmavimams pasiaukojimo nestingantis vyras turėjo priaugti 28 kilogramus tam, kad supanašėtų su personažu – Johno Lennono žudiku Marku Chapmanu. Sveiką gyvenimo būdą propaguojančiam vyrui teko išsižadėti įprasto gyvenimo būdo. Nors prisiekęs veganas nepradėjo valgyti mėsos, tačiau nesveikas maistas tapo jo kasdienybe. „Norėdamas tapti šiuo žmogumi, turėjau valgyti milžiniškas picas ir viską, ko normalus žmogus tiesiog neturėtų valgyti“, - viename interviu pasakojo aktorius.

Jaredas Leto

Pasak J.Leto, jam prireikė metų, kol atgavo įprastą formą, ir pripažįsta tokias drastiškas kūno transformacijas esant didele kvailyste. „Jei esate jaunas aktorius ir planuojate padaryti ką nors panašaus, patariu jums to tikrai nedaryti. Tai nėra protinga. Tai nemenkas tiek fizinis, tiek psichologinis iššūkis“, - tikina amerikietis. Pats J.Leto tada teigė niekada daugiau neberizikuosiąs savo sveikata, kadangi dėl priaugto svorio ilgą laiką jis jautė skausmus, buvo sunku vaikščioti.

Tačiau praėjus keleriems metams po pastarojo aktoriaus svorio pasikeitimo, pernai filmuojant juostą „Dalaso pirkėjų klubas“ („The Dallas Buyers Club”) žvaigždė vėl buvo priverstas praktiškai badauti – jis neteko 13 kilogramų ir pasiekė 52 kilogramų svorį. Visa tai tam, kad kuo geriau įkūnytų transeksualo, sergančio AIDS vaidmenį.

„Svorio netekimas turėjo įtakos mano eisenai, kalbėjimui, savijautai. Tuo metu jaučiausi labai nesaugus, trapus. Tie, kurie nežinojo, jog netekau svorio dėl filmo, įtarė mane sergant“ – viešai pripažino J.Leto. Vyras neslėpė, jog geriant tik vandenį organizmas jaučiasi keistai, tačiau jam svarbiausia buvo įsijausti į vaidmenį.

Jared Leto

Jaunystės paslaptis

Aktyvų gyvenimą gyvenantis ir viena veikla neapsiribojantis vyras dažnai sulaukia dėmesio bei klausimų dėl pernelyg jaunatviškos išvaizdos. Nepaisant intensyvių koncertų ir ne kartą dėl filmavimų alinto organizmo, jis atrodo mažiausiai 10 metų jaunesnis, nei yra iš tikrųjų. Pats aktorius savo jaunatviškos išvaizdos priežastimi įvardija veganišką gyvenimo būdą.

„Vis dar turiu nemažai ydų, silpnybių, tačiau alkoholis ar nesveikas maistas nėra vieni jų. Daugiau nei dvidešimt metų nevalgau mėsos. Be to, labai svarbu yra gerai išsimiegoti, leisti kūnui pailsėti. Esu tikrai gana sveikas, todėl, manau, visa tai man padeda“, - yra pasakojęs J.Leto. Aktorius taip pat užsiima joga, daug vaikšto pėsčiomis bei važinėja dviračiu.

Tarp kitko:

2011 metais aktorius buvo pakviestas tapti žymių kvepalų kūrėjų Hugo Boss naujos kvepalų linijos veidu. Tačiau nepaisant savo veiklumo, sveiko gyvenimo būdo ar vis giriamos jaunatviškos išvaizdos, vyras nemano, jog šiuo metu gali būti sektinas pavyzdys gerbėjams.