O prieš trejus metus kartu su vyru sumanėme dar vieną verslą – kol kas Šveicarijoje analogų neturinčią maisto produktų pristatymo į namus paslaugą. Rutina – ne man“, – tikina 11 metų Šveicarijoje gyvenanti Laima Tikuišienė.

Į verslą įtraukė ir vyrą

Ko gero, ne vienas skaitytojas patrauks pečiais: maisto produktų pristatymo į namus paslaugos net Lietuvoje nėra joks stebuklas, kas gi čia neįprasto? Pasak L. Tikuišienės, jos įmonės „LaimaDinner“ tikslas – populiarinti sveiką mitybą ir formuoti taisyklingus maitinimosi įpročius.

Juk ne tik Lietuvoje gaji nuomonė, kad sveikas maistas neskanus. Žmonės gal ir norėtų maitintis sveikai, bet neišmano, ką ir kaip paruošti.

Todėl įmonė tiekia ekologiškus maisto produktus iš privačių ūkių ir trims arba penkioms dienoms planuoja keturių asmenų šeimos pietus, lietuviškai tiksliau būtų sakyti vakarienes, kurias šveicarai įprastai valgo apie 18–19 val.

Kartu su produktais klientai gauna ne tik receptus, bet ir aiškų aprašą, kaip gaminti. Lietuvėms gali pasirodyti juokinga, kad nuosekliai aiškinami visi ruošos darbai, bet šveicarės namų šeimininkės šiuos Laimos patarimus labai vertina.

„Pagrindinės mano paslaugos sąlygos: sveikas, suderintas ir skanus maistas, gaminamas ne ilgiau kaip valandą. Patiekalai – paprasti, tad juos gali pagaminti bet kas, net ir iš darbo grįžtančių tėvų laukiantis paauglys. Savaitės valgiaraštyje yra po vegetarišką, paukštienos, raudonos mėsos ir žuvies patiekalą, vienas iš jų pagal pageidavimą kartojamas. Šiandien turiu sudariusi receptų sąrašą, kurio pakaktų net dvejiem metams. Visi patiekalai jame skirtingi: tas pats „zuikis“, lašišos ar vištienos pyragas kiekvieną kartą kitokie“, – patikina „LaimaDinner“ įkūrėja.

Į verslą ji įtraukė ir vyrą Virgilijų: Laima pati rašo receptus, kuria valgiaraščius, o sutuoktinis rūpinasi visais tiekimo ir išvežiojimo reikalais. Šiuo metu jų paslaugomis naudojasi net 600 klientų. Savo verslo populiarumą L. Tikuišienė aiškina tuo, kad klientams nebereikia gaišti laiko ir po darbo skubėti į parduotuves apsipirkti, sukti galvos, ką sveikai ir skaniai paruošti šeimai, be to, pakuotės apskaičiuotos taip, kad maisto likučių beveik nelieka, tad mažiau iššvaistoma. Svarbu ir tai, kad sumažėja išlaidos degalams.

Rėmėsi savo patirtimi

Pradėti netradicinį verslą lietuvę paskatino jos pačios patirtis ir noras padėti panašaus likimo žmonėms. Metusi gydytojos karjerą ji įsisuko į itin įtempto gyvenimo karuselę.

„Esu besaikė: užsigriebiu darbų daugiau, nei galiu pavežti. Atidariusi Šveicarijos farmacijos kompanijos biurą Lietuvoje tapau jo vadove Lietuvai ir Baltijos šalims, vėliau mane pakvietė dirbti į Prahą šios kompanijos Rytų ir Centrinės Europos padalinio vadove, o paskui – rinkodaros vadove į centrinį kompanijos biurą Ženevoje. Dirbau daug, įtampa, nuovargis – susidėjo viskas, atsipalaiduoti galėjau tik prie stalo restorane arba savo virtuvėje. O pavalgyti mėgau skaniai ir riebiai...“, – neslepia verslininkė, svėrusi gerokai per 100 kg.

Atsikratyti antsvorio nepadėjo nei papildai, nei dietos – numesti kilogramai kaipmat sugrįždavo, svoris augo. Tik apsilankiusi pas gydytoją endokrinologę-mitybos specialistę L. Tikuišienė atrado naują savo gyvenimo filosofiją: valgyti sveikai ir kūrybingai.

„Gydytoja paprašė manęs dvi savaites rašyti viską, ką valgau. Ji suderino maistą, patarė saikingai vartoti riebalus, daugiau valgyti angliavandenių, išaiškino maisto piramidės esmę: nesupratau, kodėl grūdai, duona yra jos pagrindas, maniau, jie tukina. Angliavandeniai teikia žmogui energiją – jie kaip anglys į krosnį. Riebalai dega angliavandenių liepsnoje – tokia klasikinė medžiagų apykaitos taisyklė. Iš tiesų, gydytoja man patarė valgyti panašiai, kaip valgė mano seneliai: dubuo salotų, daržovių sriuba su kruopomis ir mėsa“, – pasakoja moteris, per keturis mėnesius netekusi 15 kg, o per porą metų – 35 kg.

Ateity – virimo mokykla

Nors Laima save vadina virėja nuo Dievo, persiorientuoti jai nebuvo lengva: kaipgi troškinti be grietinėlės!? Padėjo ryžtas viską pakeisti, įgimtas kulinarinis talentas ir kūrybingumas.

Pasirodo, mėgstamiausia L. Tikuišienės knyga jau nuo penkerių buvo 1956 m. išleistas „Šeimininkės vadovas“. Ji anksti pradėjo sukinėtis virtuvėje, bet tik gerokai vėliau suvokė, kad šioje knygoje, be tradicinių patiekalų, puikiai išdėstyti visi pagrindiniai sveiko valgio ruošimo principai.

Verslininkei patiekalų idėjos dažniausiai gimsta ekspromtu: vaikštant parduotuvėje, pravėrus šaldytuvą ar jau gaminant. Apsilankymas restorane – L. Tikuišienei tarsi seminaras: užsisakiusi ką nors įdomaus, analizuoja, kas gerai ir kas blogai, o štai vartant žurnalą tereikia įsidėmėti gražią patiekalo nuotrauką – Laima viską fiksuoja galvoje, o reikiamu momentu ir gimsta išganingos idėjos.

„Šveicarijoje turime savo draugų kompaniją, taip pat šokame argentinietišką tango. Kartais pietų mūsų namuose susirenka apie 16–18 žmonių, nors man ir trys svečiai – balius“, – juokiasi entuziastinga kulinarė ir pelnytai didžiuojasi, kad jos maitinamas vyras Virgilijus nestokoja energijos reguliariai dalyvauti maratonuose.

L. Tikuišienės galvoje jau sukasi ateities idėjos: išėjusi į pensiją norėtų steigti „Virimo mokyklą“ tekinamo amžiaus merginoms, čia jos galėtų mokytis ne receptų, o bazinių sveikos mitybos ir valgio gaminimo principų.

Viena šventė trylikai jubiliatų

„Visada buvau šiek tiek avantiūristė – tai mano įgimtas bruožas. Užaugau įsitikinusi, kad galiu viską! Net ir dainuoti, nors iš tiesų tai man visiškai nesiseka. Buvau su akiniais ir postorė mergaitė, bet maniau, kad esu gražesnė, nei matau save veidrodyje ar nuotraukoje. Jau devynerių lankiau pramoginius šokius, dailės mokyklą, baseiną ir be galo magėjo visur būti pirmai.

Na, ir kas, kad dručkė! Kad tikrai dalyvaučiau klasės vakarėliuose, juos organizuodavau pati. Tiesa, klasė buvo ne paprasta – ironiška, mėgstanti juodąjį humorą. Tos „pamokos“ man labai pravertė. Geriausias humoras – pasišaipyti iš savęs ir iš gyvenimo. Nieko nereikia sureikšminti, nes viskas laikina, viskas kinta ir žmogus dažnai nieko negali pakeisti. Tiesiog elkis teisingai ir džiaukis gyvenimu!“ – pataria Laima. Prieš 32 metus baigusi Kauno J. Jablonskio mokyklą, ji lig šiol artimai bendrauja su didesne dalimi savo bendraklasių.

Visiems jiems 2012-ieji buvo jubiliejiniai metai – sukako penkiasdešimt. Būdama nenuorama entuziastė, kuriai visada įdomiausia organizuoti, L. Tikuišienė sumanė vienu metu atšvęsti visų gimtadienius: trylikos jubiliatų šventėje dalyvavo apie 200 žmonių, kaip Holivude buvo teikiami „Tigro apdovanojimai“ (pagal Rytų horoskopą jie gimė Tigro metais) skirtingose nominacijose, juos gavo visi trylika solenizantų.

Svajonė – pensininkų komuna

Tokios neeilinės šventės, nuoširdūs pasisėdėjimai Laimai tarsi eliksyras malonina širdį, o štai tradicinės šventės kelia liūdesį.

„Nemėgstu švenčių, kurias sugalvojau ne pati! Visų laukiamos Kalėdos, dovanų paieškos, balta mišrainė – man depresiją kelianti rutina, – atvirauja Laima ir išsiduoda jau pagalvojusi ir apie senatvę. – Ji grasina ligomis, vienatve: yra dalykų, kurių negalima ignoruoti, bet... galima suplanuoti!

Mano vyrui Virgilijui namai ten, kur šeima, o man – Lietuva, Kaunas. Išėjusi į pensiją planuoju Lietuvoje sukurti komuną, kurios idėja jau dabar užsikrėtė keletas man brangių žmonių. Tik paklausykit, argi nebūtų šaunu visiems gyventi bendroje erdvėje – ne viename bute ar name, bet greta esančiuose namuose. Galėtume dažnai susitikti, vieni pas kitus užeiti nelaukdami ypatingų progų ir taip nesikrimstume, kad vaikai neturi laiko senių aplankyti. Turėtume savo biliardo stalą, didelį televizorių, pasikviestume kirpėją, manikiūrininkę – jos visus aptarnautų, būtų taupiau. Sekmadienį kartu lankytume bažnyčią, pramogautume ir dažnai pietų sėstume prie mano vaišių stalo.“

Kaip žvilga Laimos akys, kai apima planavimo azartas! Ir jau neabejoji – jai tikrai nėra nieko neįmanomo.

Laimos Tikuišienės sveikos mitybos

1. Žmogus turi valgyti pusryčius, pietus, vakarienę ir dar dukart neriebių, nesaldžių užkandžių. Idealūs pusryčiai – puodelis kruopų košės ar virtas, keptas, kitaip paruoštas kiaušinis ir patroškintas ar garuose palaikytas pomidoras.

2. Nuolat skaičiuoti kalorijas nėra lengva ir itin veiksminga. Kur kas svarbiau išlaikyti tinkamą baltymų, angliavandenių ir riebalų pusiausvyrą, valgyti daug daržovių.

3. Nesvarbu, kokios rūšies aliejus, jis – riebalas. Per vieną valgymą žmogui reikia tik 15 g riebalų arba šaukšto aliejaus.

4. Riebalus skaičiuokite ir valgydami riebius produktus: pvz., fermentiniame sūryje riebalų yra pusė jo svorio, riešutuose – 40 proc.

5. Produktus derinti nėra būtina: skirtingas maistas virškinamas skirtingose virškinimo sistemos vietose.

6. Dietos labai pavojingos: nuteiktas badauti organizmas kiekvieną kąsnį „pasideda į atsargą“, svoris grįžta su kaupu.

7. Geriausi angliavandeniai, kuriuos organizmas virškina lėčiausiai: kruopos, nepervirti makaronai ir ryžiai, tamsūs, rupūs duonos gaminiai.

8. Cukrus – itin pavojingas sveikatai. Mes genetiškai negalime perdirbti šiandien suvartojamų jo kiekių. Saldumynuose, desertuose, stimuliuojančiuose gėrimuose, sultyse yra neįtikėtinai daug cukraus.

9. Nebūtina intensyviai sportuoti, svarbu judėti. Jei pavalgius dar norisi ko nors užkrimsti, aukitės batus ir energingu žingsniu apeikite rajoną – sugrįžę po 25 min. turite būti gerai įšilę, valgyti nesinorės. Išgerkite mėgstamos arbatos.

10. Jei tikrai esate apkūnūs ir nesusidorojate su apetitu, ne gaiškite laiką „stebuklingiems“ vaistams ar dietoms, žadančioms ištirpdyti 10 kg per savaitę, o kreipkitės į specialistą.