Ilgą laiką vengdavusi žurnalistų, L. Wachowski atsivėrė reklamuodama didžiulės sėkmės sulaukusį filmą „Debesų žemėlapis“ („Cloud Atlas“), sukurtą pagal to paties pavadinimo Davido Mitchello romaną.

Sveiki, aš Lana!

Filmo „Debesų žemėlapis“ premjera tapo lūžiu Lanos gyvenime – filmą pristatančiame klipe buvęs Larry viešai pareiškė: „Sveiki, aš Lana!“.

Režisierė interviu metu atskleidė, jog dilemos apie lytį pradėjo kilti dar vaikystėje. Sėdėdama mokyklos suole ir bandydama suprasti save, menininkė jautėsi aklavietėje.

„Nesijaučiau priklausanti nei moteriškai, nei vyriškai lyčiai“, - sakė Lana. Kalbėdama apie vėlesnius laikus, ji prisiminė, jog jautėsi taip blogai, kad, kaip pati sako, „kiekvieną dieną norėjosi mirti“. Režisierė prisimena, kaip eidama paplaukioti, svajodavo, kad ją prarytų ryklys arba pražudytų koks pro šalį plaukiantis laivas.

Prieš filmo „Debesų žemėlapis“ premjerą vykusioje spaudos konferencijoje Toronte režisierė prisipažino, kodėl vis dėlto nusprendė sulaužyti tylą apie savo asmeninį gyvenimą dabar.

„Jaučiu atsakomybę prieš gėjus, lesbietes, biseksualus ir pasikeitusius lytį asmenis, kurie manęs prašo būti šiek tiek atviresne ir visuomeniškesne“, - sakė Lana ir pridūrė, jog tiek ji, tiek ir brolis Andy mėgsta privatumą. Anonimiškumas režisierei leidžia laisviau jaustis pasaulyje. Menininkė sako galinti užsukti į knygų ar filmų parduotuvę ir tiesiog klausytis aplink esančių žmonių.

„Mes esame kūrėjai, todėl mėgstame, kai mus supantys aplinkiniai žmonės bendrauja natūraliai“. Lana visada žinojo, jog vieną dieną taps labiau vieša asmenybe. Režisierė priduria, jog mistinis filmas apie žmonių veiksmus ir jų pasekmes, apie savo baimės ribų peržengimą, natūraliai sukūrė situaciją, kurioje kilo noras šiek tiek atsiverti.

Su Lana paprasčiau

Lana priduria nusprendusi pakeisti savo išorę tam, kad rastų santarvę ir su vidiniu pasauliu. Ir iš tiesų, filmo premjeroje, kurioje spaudos konferencijos metu davė pirmąjį interviu apie asmeninį gyvenimą, režisierės išvaizda į šešėlį nustūmė ir garsiausias Holivudo žvaigždes.

Į premjerą Lana atvyko pasipuošusi juoda trumpa suknele, aukštakulniais ir taškuotomis tamsiomis pėdkelnėmis, tačiau įspūdingiausiai atrodė rožinės spalvos į dredus suvelti moters plaukai.

Ilgai viduje slypėjęs nerimas ir baimės staiga išsisklaidė, kai naujieną sužinoję tėvai, seserys ir kiti artimieji Lana tapusį Larry tik palaikė. Brolis Andy, su kuriuo režisierė kartu kuria filmus, netgi pasakė, kad „dirbti su Lana daug paprasčiau, nei su Larriu“. Tuo metu viso pasaulio žiniasklaidos atstovai, aprašantys išskirtinę režisierės istoriją, skambiose antraštėse pabrėžė, jog nuo šiol negalėsime garsiųjų brolių tandemo vadinti broliais Wachowskiais.

Nors uždaroji Lana šį kartą su žurnalistais bendravo atvirai ir noriai, vis dėlto neatskleidė, ar plastikos chirurgai pakeitė ir lytinius organus: „Žinau, kad daug žmonių norėtų sužinoti, ar dabar turiu vaginą, bet šito neatskleisiu – tegu tai lieka tik tarp manęs ir žmonos“.

Mintys, kėlusios baimę

Karjerą kine tuomet dar Wachowskis pradėjo 1996-aisiais, sukūręs kriminalinį trilerį „Bound“ („Ryšys“). Iki šio debiuto jis buvo pasinėręs į komiksų knygų kūrimo ir leidybos verslą Čikagoje.

Tarptautinės šlovės režisierius sulaukė 1999 metais pristatęs kultiniu tapusią „Matricą“. Kitų dviejų filmo dalių „Matrica: Perkrauta“ bei „Matrica: Revoliucijos“ kūrybinio proceso metu Australijoje režisierius pradėjo prieštaringą kovą su savimi.

„Ketverius metus netgi negalėjau garsiai ištarti žodžių „pakeitęs lytį“ ar „transseksualas“. Pradėjęs tai pripažinti pačiam sau, supratau, kad ilgainiui tai turėsiu pranešti tėvams, broliui, seserims. Ši mintis man kėlė tokią siaubingą baimę, jog net negalėjau miegoti“, - priispažino.

Lana gimė Čikagoje, 1965 metais. Po metų Wachowskiai susilaukė dar vieno sūnaus Andy, su kuriuo režisierė tapo kūrybiniu tandemu. Brolių mama Lynne buvo slaugė ir dailininkė. Broliai Wachowskiai yra ne pirmieji kino atstovai šeimoje – jų mamos Lynne brolis Laurence Luckinbill yra aktorius ir scenarijų rašytojas. Pirmoji ir antroji Laurence žmonos - taip pat aktorės. Su menais glaudžiai susijusios ir brolių seserys Julie ir Laura. Tuo metu Wachowskių tėvas, kuris yra lenkų kilmės, visą gyvenimą plaukiojo verslo vandenyse.

Tarp kitko

Lytį keičiančius hormonus režisierė pradėjo vartoti maždaug 2002 metais, kai išsiskyrė su žmona Thea Bloom. Žmona, su kuria susipažino dar koledžo laikais Niujorke, skyrybų proceso metu reiškė dideles pretenzijas dėl turto pasidalijimo, taip pat tvirtino, kad vyras santuokiniame gyvenime su ja buvo nesąžiningas. Vis dėlto Thea žiniasklaidai neatskleidė tarpusavio niuansų taip gerbdama buvusio vyro privatumą. Vėliau Lana vedė vokietę Ilsa Strix.

Režisierė L. Wachowski – ne pirmoji lytį pasikeitusi Holivudo garsenybė. Pasaulį apskriejo žinia apie dainininkės Cher dukrą Chastity, tapusią Chazu Bono.