Diskusijoje dalyvavusios Lietuvos Caritas projektų vadovė Jolita Juškevičienė, Modelių agentūros „ImageGroup“ įkūrėjos Julija Maslinskaja-Ulvydienė ir Meda Jonaitytė, Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė, „Pamilk save“ klubo edukologė-psichologė Aistė Jasaitytė-Čeburiak mielai dalinosi savo asmenine patirtimi bei sutiko atsakyti į publikos užduodamus klausimus.

Pabrėžta, kad filmas „Modelis“, kuris pasakoja 13 m. sulaukusios Nadios istoriją, atskleidžia būtent Rusijos modelių rinkos specifiką, kurią lemia vyraujantis didesnis nei, pavyzdžiui, Europoje skurdas, žmonių išsilavinimo stoka, jaunų merginų ir jų šeimų naivumas. Dažnai merginos ir jų šeimos modelio karjerą suvokia kaip tramplyną į tarptautinę karjerą ir tviskančią ateitį, galimybę ištrūkti iš skurdo.

Diskusijos metu akcentuota, jog pagrindinis sėkmingos karjeros faktorius – tai motininė modelių agentūra. Būtent Lietuvoje, agentūros stengiasi bendrauti ne tik su modeliais, bet ir su jų tėvais, kuriems stengiamasi detaliai paaiškinti būsimo darbo specifiką, gyvenimo ir darbo sąlygas. Nepilnamečiams modeliams, būtinas tėvų pritarimas tokiai jų veiklai, priešingu atveju agentūros neapsiima bendradarbiauti.

Lietuvos Caritas projektų vadovė Jolita Juškevičienė diskusijos metu pasidalino savo darbo patirtimi ir argumentavo, jog nepaisant to, kad Lietuva yra gana pasiturinti šalis, tačiau ir mūsų šalyje esama pagrindinės filmo „Modelis“ herojės Nadios istorijų. Lietuvoje jaunų žmonių tarpe, taip pat yra lengvai pažeidžiamų merginų, kurias vilioja pažadai suspindėti ir tapti populiariai, demonstruoti drabužius, būti dėmesio centre.

Modelių agentūros „ImageGroup“ įkūrėjos Julija Maslinskaja-Ulvydienė ir Meda Jonaitytė pabrėžė, kad siunčiant jauną žmogų į užsienį dirbti modeliu, itin svarbu įvertinti paties žmogaus brandumą, sugebėjimą susigaudyti gyvenimiškose situacijose. Todėl itin svarbu iš agentūros pusės detaliai paaiškinti tiek modeliui tiek ir jo šeimai darbo sąlygas. Atitinkamai svarbu išnagrinėti pasirašomos sutarties sąlygas.

Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė diskusijoje iškėlė argumentą, jog Lietuvoje skatinama vaikų erotizacija. Jaunos merginos, nesulaukusios nei 16 m. bando atitikti seksualios moters įvaizdį. Visuomenė tai toleruoja, o dažnai pasitaiko atvejų, kai pačių jaunų mergaičių tėvai skatina savo vaikus dalyvauti šiame versle ir laiko tai sėkme.

Aistė Jasaitytė pasidalino savo asmenine patirtimi ir pasakojo, kad jai taip pat būnant 14 m. teko vykti į užsienį, į tą pačią Japoniją dirbti modeliu. „Kai nesi matęs pasaulio, jautiesi vienišas svetimoje šalyje, nemoki vietinės kalbos, tuomet jautiesi blogai.

Tačiau žvelgiant iš šiandienos taško, ši patirtis man suteikė gyvenimiškų žinių ir stiprybės. Tai buvo gyvenimo mokykla. Šie visi išgyvenimai kėlė klausimą, kas aš esu, kaip asmenybė?“ Aistė Jasaitytė pripažino, jog modelio darbas iš vienos pusės yra labai sunkus psichologiškai, tačiau yra iš šviesioji pusė – galimybė keliauti, pažinti pasaulį, pažinti talentingus žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)