Tituluočiausias

Epochos balsu tituluotam ir Rusijos mafijos tėvu vadinamam artistui Josifui Kobzonui pusę amžiaus praleidusiam scenoje šioji ir šiandien asocijuojasi su gyvybės šaltiniu.

„Kai pasijuntu blogai, meldžiu Dievą, kad kuo greičiau atsidurčiau scenoje. Ir tik vėl į ją išėjęs suprantu, kad esu gyvas“, - sako artistas.

Tiesa, šiandien Josifas Kobzonas ne tik artistas, bet ir politikas. Jis - Dūmos deputatas. Nors oficialiai muzikinę karjerą baigė prieš penkiolika metų, dainuoja toliau. Kaip pats teigia, suprato, kad be dainos - negali gyventi. Dainininko repertuare jau daugiau nei trys tūkstančiai dainų ir tai dar ne pabaiga, žada artistas.

Dabar Josifas gyvena ir dirba Maskvoje. Jis yra daugelio Rusijos miestų garbės pilietis, o taip pat apdovanotas ordinais ir medaliais ne tik Rusijos Federacijoje, bet ir kitose šalyse.

„Niekada neslėpiau esantis žydas, - tvirtina J. Kobzonas, - tačiau visada pabrėždavau, kad gimiau Ukrainoje ir mano tėvynė yra ši šalis, todėl tauta mane myli, o šalies vadovybė ir valdininkai gerbia. Nėra beveik nė vieno titulo ar medalio, kurio nesu gavęs“, - nesikuklina artistas.

J. Kobzonas oficialiai laikomas pačiu tituluočiausiu Rusijos atlikėju - šis faktas netgi įtrauktas į „Guinnesso“ rekordų knygą. Iš viso dainininkas turi per 150 apdovanojimų ir titulų.

Apie „nepatogią“ ligą

Rusijos lovelasas, taip turbūt būtų galima drąsiai pavadinti Josifą Kobzoną.

„Nieko negaliu su savim padaryti. Kuomet matau gražią moterį, įgaunu sparnus. Ir suku ratus, kaip katinas aplink lašinius. Mylėti moteris išmokė mama. Visuomet sakydavo, jei papulsi į bėdą, iš jos padės išsikapstyti tik moteris. Jei reiks, ir už ausų ištrauks“, - pasakoja dainininkas.

Prieš beveik dešimtmetį estrados metrui buvo diagnozuotas prostatos vėžys. Nors nieko neslėpė nuo gerbėjų, užklupusią ligą vadino „nepatogia“. „Aš esu toks pat kaip ir visi: galiu supykti, pavargti arba susirgti ir numirti. Bet nė vienam vyrui nelinkėčiau to išgirsti...“, - niūrokai juokauja dainininkas.

J. Kobzonas daugiau nei aštuonerius metus kovojo su prostatos vėžiu. Buvo operuotas Vokietijoje. Deja, operacija buvo nesėkminga: siūlės prairo, ir prasidėjo uždegimas. Maskvos gydytojai vos išgelbėjo nusipelniusio Rusijos artisto sveikatą. Negana to, J. Kobzonui ne kartą teko gultis į kliniką ir dėl šlubuojančios širdies.

Geležinis Josifas ir moterys

„Kažkada buvau geležinis žmogus, net su keturiasdešimt laipsnių temperatūra lipdavau į sceną. „Atvaryti“ galėdavau šešis koncertus iš eilės, o po to vakarą praleisti linksmoje kompanijoje.

Dabar, matyt, metai vis nori primint apie save. Bet ką man daryti, jei širdyje esu vis dar dvidešimtmetis jaunuolis? Liga - baisus dalykas. Bet ją įveikti galima, jei šalia mylima moteris, - pasakoja Rusijos estrados žvaigždė. - Kai tik sugrįždavo sąmonė gulint ligos patale, norėdavosi kovoti. Bet supraskite, aš esu gyvas žmogus, kuriam nesvetimas ir nusivylimas, ir depresija. Nepasiduoti mane privertė šalia buvusi žmona Neli. Kai tik man nebesinorėdavo nei valgyti, nei gerti, nei aukštyn žiūrėti, ji šaukdavo: “Tuoj pat valgyk! Nedelsiant gerk!” Ir man atsirasdavo stimulas. Nors kartais net gąsdindavo tokia jos energija. Jei ne ji…”

J. Kobzonas šiuo metu gyvena su trečiąja žmona Neli. Pirmoji jo žmona buvo dainininkė Veronika Kruglova, antroji - legendinė aktorė Liudmila Gurčenko.

Neli Kobzon

Dainininko sūnui Andrejui - 37 metai, jis Holivude baigė muzikos institutą. Dukrai Natalijai 35 metai.

„Turiu penkias anūkes. Jų dėka jaučiuosi absoliučiai laimingas, jos žino, kad leisiu viską, ką draudžia tėvai. Aš kitaip negaliu, labai jas myliu“, - prisipažįsta garsenybė. Penkias anūkes turintis J. Kobzonas labai džiaugėsi prieš kelerius metus sulaukęs ir anūko.

„Pagaliau turiu anūką korėjietį, - šypsojosi dainininkas. - Šeimoje mes pokštaujam, kad marti mums Puškiną pagimdė.“

Apie meilę muzikai

Rusijoje visada buvo populiaresnių už J. Kobzoną, bet niekas negali pasigirti ilgesniu sceniniu stažu. Kremliuje pačiam Josifui Stalinui jis dainavo būdamas devynerių ar vienuolikos. Tačiau dar pačioje karjeros pradžioje jam buvo pranašauta greita kūrybinė mirtis. Mat J. Kobzonas yra iš tų, kurie niekada savo balso netausojo. Pirmas iš Rusijos dainininkų pradėjo dvigubus solinius koncertus.

Jaunas dainininkas girdavosi, kad perdien be fonogramos atidainuodavo po penkis solinius koncertus. Kolegos jį dažnai vadindavo antžmogiu.

Paklaustas apie šį fenomeną artistas pratrūksta juoku, bet po kelių sekundžių susitvardęs atsako: „Kai sportininkas nustoja treniravęsis, raumenys atrofuojasi. Tas pats atsitinka ir dainininko balsui”. Net ir tuomet kai sirgdamas vėžiu tituluočiausias Rusijos artistas visuomet pabrėždavo, kad nėra priežasčių, dėl kurių jis negalėtų dainuoti visą naktį.