Šis žmogus – vienas profesionaliausių Graikijos gidų George‘as (Jorgosas) Spiridakis, buvęs oficialių Graikijos gidų asociacijos prezidentas, iš kurio profesijos paslapčių mokėsi ne vienas jaunas gidas. Visuomet trykštantis energija, subtiliai juokaujantis ir randantis bendrą kalbą su kiekvienu – toks yra 47 metų Jorgosas, kasmet atskleidžiantis graikų istoriją bei kultūrą daugybei keliautojų iš viso pasaulio.

Jorgosai, Jūsų gyvenimas yra pilnas iššūkių ir išbandymų. Prieš daugiau negu 20 metų išvykote studijuoti į Serbiją. Pripažinkime, tai pakankamai neįprastas sprendimas graikui, kuris stereotipiškai yra itin prisirišęs prie savo tėvynės. Kaip Jūs nusprendėte vykti į Serbiją? Kokią šiandien prisimenate Serbiją ir savo studijų metus?

Mano istorija yra ganėtinai paprasta. Kuomet baigiau vidurinę mokyklą Graikijoje, tiesiog neišlaikiau stojamųjų egzaminų į universitetą. Draugai, kurie tuo metu mokėsi Serbijoje, mane įtiko ten atvažiuoti. Niekada nesigailėjau savo sprendimo. Universitetas buvo prestižinis, dėstytojai itin kvalifikuoti. Studijavau 4 metus, išmokau serbų – kroatų kalbą, pažinau šalies kultūrą. Tai turtingos istorijos šalis, patyrusi daugybę išbandymų. Dabar vis dažniau mąstau, kaip norėčiau ten grįžti ir pamatyti savo draugus, juk ten liko dalis mano gyvenimo.

Jūs baigėte anglų literatūros studijas, puikiai kalbate angliškai. Tačiau grįžęs į Graikiją dar kartą studijavote ir tapote licenzijuotu gidu Graikijoje. Kodėl pasirinkote tokį kelią? Ar tai buvo spontaniškas, ar gerai apgalvotas sprendimas?

George‘as (Jorgosas) Spiridakis
Visada itin domėjausi istorija, archeologija bei gamtos paslaptimis. Kai grįžau iš tuometinės Jugoslavijos, Graikijoje buvo sunku rasti darbą, o man reikėjo pragyvenimo šaltinio. Vienas šeimos draugas mane paskatino išmėginti jėgas Graikijos gidų mokykloje. Graikijos švietimo ministerija organizavo egzaminus, kuriuos išlaikius patekdavai į šią mokyklą. Egzaminai buvo labai sudėtingi, reikalaujantys didelio žinių bagažo, tačiau man pavyko juos sėkmingai išlaikyti. Paskaitos truko 3 metus ir 6 mėnesius turėjome atlikti praktiką, keliaudami po įvairias Graikijos vietas bei stebėdami ekskursijas. Buvo tikrai sunku, bet vertėjo visa tai patirti. Galiausiai baigiau šią mokyklą ir gavau licenziją vesti ekskursijas visoje Graikijoje.

Jorgosai, Jus galima pavadinti vienu geriausių Graikijos gidų. Turistai, kolegos giria Jūsų puikias žinias apie istoriją, kultūrą, tradicijas. Kokiais trimis žodžiais galėtumėte apibūdinti Graikiją ir kodėl?

Dėkoju už komplimentus. Galėčiau parinkti šiuos tris žodžius: IŠDIDUMAS, DRĄSA, SVETINGUMAS. Graikai ir kretiečiai, iš kur esu kilęs ir pats, yra labai išdidūs žmonės. Jie nenori papulti į nemalonias ar gėdingas situacijas. Istorija suformavo tokį charakterį ir aš esu tikras, kad dauguma graikų yra labai nepatenkinti, matydami, kas šiandien vyksta mūsų šalyje. Taip pat graikai yra drąsi tauta. Jų praeitis – tai nuolatinė kova už nepriklausomybę bei laisvę.

Nereikėtų pamiršti, kad būtent graikai V a. pr. Kr. įveikė vieną galingiausių senovės Persijos imperiją, kaip narsiai jie kovojo per Antrąjį pasaulinį karą, kai naciai okupavo šalį. Pats diktatorius Adolfas Hitleris pasakė, kad nėra niekada matęs tokio stipraus pilietinio pasipriešinimo. Galiausiai, kaip tu pati, Laura, gerai žinai, graikai yra labai svetingi bei paslaugūs. Dzeusas, svetingumo dievas, gimė būtent Kretoje, Dikti uoloje.

Ne paslaptis, kad gido darbas – tai nuolatinis iššūkis sau pačiam. Kokį didžiausią išbandymą esate patyręs?

Mano karjeroje yra pasitaikę du tokie atvejai. Teko vesti ekskursiją aklųjų grupei Knoso rūmuose. Supratau, kad turiu jiems atskleisti šių rūmų galybę taip, kad jie ją pajustų, nors fiziškai negali to pamatyti. Vedžiau visiškai kitokią ekskursiją negu buvau įpratęs. Tai buvo sunku... Tai buvo unikalu...

Galiausiai jie man pasakė, kad aš jų sielose atvėriau akis. Tai išgirdęs buvau labai laimingas. Dar vienas atvejis – amerikiečių feminisčių grupė, kuri pas mane atvyksta jau daugiau negu 10 metų. Kartu keliaujame į įvairias Kretos uolas, kur jos šlovina Motiną Žemę. Mes kasdien po kelias valandas kopiame į aukštus kalnus ir taip tęsiasi 10 dienų. Neprilygstama patirtis.

Vedate ekskursijas visoje Graikijoje. Kokios ekskursijos yra mieliausios Jums pačiam?

George‘as (Jorgosas) Spiridakis
Man labiausiai patinka netradicinės ekskursijos, tos, kurios truputėlį nukrypsta nuo mums žinomų normų, kokia turėtų būti ekskursija. Mažai žinomų archeologinių taškų lankymas, nakvojimas mažuose kaimeliuose, pokalbiai su vietiniais – būtent tai teikia žmonėms pažinimo džiaugsmą bei galimybes.

Dirbate ne tik kaip oficialus gidas, bet vedate ir privačias ekskursijas. Graikijos paslaptis atskleidėte ne vienai pasaulinei įžymybei. Ką Jums reiškia dalintis savo žiniomis su garsiausiais režisieriais, verslininkais, politikais?

Garsenybės reikalauja visai kitokių darbo įgūdžių bei požiūrio negu įprastos turistinės grupės. Kai kurie nori visiško konfidencialumo, o kiti pradeda tavimi pasitikėti ir tampa atviri. Neslėpsiu, kad teko sutikti tokių įžymybių, kurių tikrai daugiau nebenorėčiau pamatyti, tačiau buvo ir tokių, kurie galėjo surasti ryšį su kiekvienu žmogumi ir spinduliavo paprastumą. Dažniausiai jie iš gido reikalauja labai daug, ypač, jei yra gerai išsilavinę. Apibendrindamas galiu pasakyti, kad su pasaulinėmis įžymybėmis reikia būti labai atsargiam.

Jūs esate ne tik gidas, bet ir universiteto dėstytojas. Ne vienerius metus dėstote studentams iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Jūs ne tik dalijatės savo žiniomis, tačiau kartu su jais keliaujate po Graikiją, įvairius archeologinius taškus, einate į kalnus, tarpeklius. Papasakokite daugiau apie savo darbą su studentais ir jų patirtį Graikijoje.

Man labai patinka dirbti su studentais. Šie jauni žmonės studijuoja senovės istoriją ir Graikija yra jos pamatas. Atvykę iš JAV, Graikijoje jie būna 6 savaites ir mes visur kartu keliaujame. Jie pamato nepamirštamas vietas, susipažįsta su vietiniais gyventojais. Kas dieną juos mokau graikų kalbos ir, patikėkite manimi, po 6 savaičių jie jau turi kalbos pagrindus ir gali bendrauti elementariomis temomis. Viena sudėtinių šios kelionės dalių yra maistas, kurį jie ragauja Kretoje.

Beje, kretietiška virtuvė yra pripažinta kaip viena iš trijų sveikiausių visame pasaulyje. Studentai vakarieniauja mažuose autentiškuose kaimeliuose ar vietinių gyventojų namuose. Mano galva, kuomet lankotės šalyje, geriau jos kultūrą pažinti padeda vietinis maistas. Daugeliui žmonių, su kuriais teko leistis į šį nuotykį, tai buvo svarbiausia jų gyvenimo kelionė. Nors prabėgo nemažai metų, bet su šiais žmonėmis vis dar bendrauju ir jie nepaliauja man pasakoję apie nepamirštamą laiką, kurį praleido Graikijoje. Jiems tai buvo tikrų tikriausia gyvenimiška pamoka! Štai kuo aš didžiuojuosi – buvau nedidele šios neužmirštamos patirties dalimi!

Daugybei žmonių užtenka pirmą kartą nuvykti į Graikiją, kad suprastų, jog įsimylėjo šią turtingos istorijos ir gamtos šalį. Prisipažinsiu, kad taip nutiko ir man pačiai. Turistus traukia tokios vietos kaip Atėnai, Salonikai, Kreta, Rodas, Santorinis. Ką Jūs rekomenduotumėte aplankyti?

Bijau, kad tai pernelyg painus klausimas. Kaip kretietis, norėčiau patarti vykti tik į Kretą (juokiasi). Bet būkime sąžiningi. Graikijoje yra nuostabių vietų, žmonių bei peizažų, kuriuos reikia atrasti. Ir, žinoma, daug griuvėsių, labai daug griuvėsių (šypsosi). Gali aplankyti Atėnus ir Akropolį, žavėtis Partenonu, atrasti įspūdingiausias antikinio pasaulio šventyklas.

Akropolis yra tobulos architektūros pavyzdys, taip pat kaip kvapą užgniaužia Delfų, Graikijos salų bei, žinoma, Kretos vaizdai! Pirmiausia Kretą galime pavadinti mini žemynu, Mino civilizacijos, kuri yra seniausia Europoje, namais. Patarčiau atvykstantiems naudotis profesionalių gidų paslaugomis, nes kitaip jie gali labai daug prarasti.

Dažnai žmonės įkopę į savo karjeros zenitą tampa arogantiški ir šalti. Jūs esate absoliuti šių žodžių priešybė. Turiu prisipažinti, iš Jūsų kolegų girdėjau daugybę gerų žodžių ne tik apie Jūsų profesionalų darbą, bet ir puikias asmenines savybes, bendravimo įgūdžius. Kaip suderinate profesionalumą ir žmogiškumą?

Labai ačiū, Laura, man malonu tai girdėti. Nėra jokios paslapties. Paprasčiausiai turi būti tikras, dosnus bei mylėti tai, ką darai. Dabartiniai turistai yra gerokai pasikeitę. Jie puikiai atskiria, kas yra tikra, o kas tik butaforija. Dirbant tokį darbą, tau niekas nenuolaidžiauja ir be reikalo negiria. Viskas, ką aš stengiuosi padaryti, į savo ekskursijas įpūsti kuo daugiau įvairovės ir visada šypsotis.

Garsi graikų – amerikiečių aktorė Nia Vardalos yra pasakiusi: „Visi vienaip ar kitaip esame senovės Graikijos palikuonys“. Kokią Graikijos įtaką galite įžvelgti šių dienų pasauliui?

Graikija yra strategiškai geroje padėtyje, tarp trijų didžiųjų žemynų: Europos, Azijos ir Afrikos. Dabartinis Graikijos dalyvavimas Europos Sąjungos politikoje gali garantuoti stabilumą visame Balkanų regione. Tikiu, kad Europos Sąjunga be Graikijos būtų lyg vaikas be gimimo liudijimo. Juk būtent mes prieš 2500 metų Europoje uždegėme demokratijos šviesą.

Ką Jums reiškia „būti graiku“?

Didžiulę atsakomybę.

Žvelgiant į Jus, esu tikra, kad turite šūkį, kuris Jums padėjo įveikti visus sunkumas ir atsidurti ten, kur esate šiandien?

Tai tik trys magiški žodžiai: gyvenk, tikėk, šypsokis....

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją