1. Šimtametis karas (karas, kurio metu turėjo paaiškėti, kas turėtų būtų teisėtas Prancūzijos karalius) iš tikrųjų truko 116 metų. Būtent šio karo metu Prancūzijoje išgarsėjo Žana D‘Ark, drąsiai vedusi savo karius į pergalę, rašo livesciense.com.

2. Nuo 1309 iki 1377 metų Romos katalikų bažnyčios popiežius rezidavo ne Romoje – jo rezidencija buvo Avinjone, Prancūzijoje. Taip nutiko dėl nesutarimų su Šventąja Romos Imperija. 1378 metais popiežius Grigalius XI grįžo į popiežiui skirtą vietą Romoje.

3. Po JAV vykusio Pilietinio karo net 33-50 proc. visų tuo metu apyvartoje cirkuliavusių popierinių pinigų sudarė klastotės.

4. 1938 metais žurnalas „Time“ Metų žmogumi paskelbė Adolfą Hitlerį. Tais pačiais metais jis perėmė į savo rankas absoliučią Vokietijos kariuomenės valdžią, pareiškė norįs sutriuškinti anuometinę Čekoslovakiją, griežčiau kontroliuoti Austriją, grasinant invazija, bei iš Vokietijos išsiuntė 12 tūkst. žydų.

5. 1685 metais Naujojoje Prancūzijoje (Prancūzijai priklausančiose teritorijose šiaurės Amerikoje) valiutos funkcijas atliko žaidimo kortos.

6. 1892 metais Italijoje buvo padidintas minimalus amžius, nuo kada mergaitė gali ištekėti – leista tekėti ne jaunesnėms nei 12 metų mergaitėms.

7. Pirmieji kontraceptikai buvo naudoti dar senovės Egipte. Egipto dailiosios lyties atstovės į makštį dėdavo iš rūgščių medžiagų pagamintas žvakutes, suteptas aliejumi ar medumi.

8. Trumpiausio karo laurai priklauso 1896 metais vykusiam Zanzibaro ir Anglijos konfliktui. Zanzibaras pasidavė po 45 minučių.

9. Pirmoji Sąjungininkų per Antrąjį pasaulinį karą Berlyne numesta bomba užmušė tik Berlyno zoologijos sode gyvenusį dramblį.

10. Nors 1666 metais Londone siautėjęs Didysis gaisras pridarė protu sunkiai suvokiamos žalos, liepsnos tuomet pražudė viso labo 8 žmones. Šis skaičius labai menkas atsižvelgiant į faktą, jog supleškėjo net 13500 namų.

11. 74-iasiais mūsų eros metais imperatorius Vespasianas dėl pilietinio karo prarado visus pinigus. Norėdamas surinkti lėšų, jis įsteigė pirmuosius pasaulyje mokamus tualetus. Kai imperatorius dėl tokio sprendimo sulaukė sūnaus Tito kritikos, Vespasianas pabrėžė, jog pinigai (net ir uždirbti iš šlapimo) neturi jokio kvapo. Taip atsirado ir žinoma frazė „Pecunia non olet“ – pinigai nekvepia.

12. Amerikos bankas ir pradžių vadinosi Italijos banku. Jį 1904 metais įkūrė Amedo Giannini kaip įstaigą, galinčią pasirūpinti iš Italijos atkeliavusiais imigrantais. Po to, kai Italijos bankas 3-ajame XX amžiaus dešimtmetyje susijungė su „Bank Amerika Los Angeles“, jis galiausiai tapo Amerikos banku.

13. Per Pirmąjį Liberijos karą, vykusį paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje, generolas Joshua Miltonas Blahyi (geriau žinomas kaip generolas Nuogašiknis) savo karius į mūšį vedė nuogas: tik avėdamas batus ir ginkluotas šautuvu. Taip pasielgti vyrui esą pataręs velnias, jam paskambinęs, kai karo vadui tebuvo 11 metų. Generolas buvo šventai įsitikinęs, jog nuogumas jį apsaugos nuo kulkų (taip ir nutiko – vyras liko gyvos, dabar jis – pamokslininkas).

14. Pirmojo pasaulinio karo (1914-1918 m.) pradžioje JAV oro pajėgos (tuomet priklaususios kariuomenei) teturėjo 5 pilotus ir 12 karo lėktuvų.

15. 1838 metais buvo amputuota Meksikos prezidento Antonio Lopezo de Santa Anna koja – ją nutraukė patraukos sviedinys. Prezidentas davė nurodymą amputuotai kojai surengti tikras karines laidotuves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)