„Susirgau. Jau kelios dienos lovoje. Nosis bėga, akys šlapios, bet plaučiai veikia“, - šyptelėjo menininkas. Pastaruoju metu V.Bagdonas retas svečias mūsų šalyje. Vis daugiau laiko vienas garsiausių Lietuvos aktorių praleidžia Rusijoje: dirba Sankt-Peterburgo teatre „Baltijskij dom“, vaidinti į Maskvą kviečia žinomas kino režisierius Andrejus Konchalovskis.

- Ar labai skiriasi požiūris į aktorių Lietuvoje ir Rusijoje?

Nežinau, koks dabar požiūris į aktorių Lietuvoje. Sunku apie tai spręsti, nes senokai čia vaidinau. Vis dėlto, nemažai vyresnio amžiaus artistų – užmaršty. Nebematome Vaivos Mainelytės, Vytauto Tomkaus, kitų iškilių Lietuvos aktorių. Nebent į senjorų pokylius jie kviečiami.

- Viename interviu prasitarėte, kad ir pats esate ne menininkas, o pensininkas.

Ar galima kitaip save vertinti, kai tejauti tiek dėmesio ir rūpesčio, kai paskambina pensininkui ir tiek?

- Ką veikiate būdamas pensininkas?

Kol neperšalau, bėgiojau rytais, nors ir ne kasdien. Prisipirkau daug knygų – pačiam sau netikėtai atradau skaitymo malonumą.

- Kaip gydotės nuo peršalimo? Linkstate prie liaudiškos medicinos ar pirmenybę teikiate medikamentams?

Geriu vaistų nuo peršalimo, aspiriną, o taip pat ir žolelių, žaliąją, ramunėlių arbatas. Pieno su medum gerti negaliu, nes nemėgstu pieno. Taigi nespjaunu į abu gydymo metodus.

- Gal dabar turite daugiau laiko ir pasirūpinti sveikata?

Yra įsisenėjusių problemų, su kuriomis jau maža ką padarysi: turiu bėdų dėl sukalkėjusio stuburo, išvaržą, jaučiu ir nugarą, vis dar kankina nemiga – be vaistų neužmiegu.

- Prieš keletą metų ištvėrėte žarnyno operaciją. Kaip po jos pasikeitė jūsų gyvenimas? Gal konsultavotės su dietologais, kurie jums sudarė specialų valgiaraštį?

Pasikeitė maisto racionas. Rytais valgau košes, spaudžiu apelsinų, obuolių, morkų sultis ir darau iš jų kokteilį. Privengiu mėsiškų dalykų. Jais mėgaujuosi nebent per didžiąsias šventes. Dietologų neprašiau man sudaryti specialaus valgiaraščio. Vadovaujuosi medikų patarimais ir vengiu rūkytos, vytintos mėsos, atsisakiau keptų patiekalų. Bet kartais pasimėgauju vištiena.

- Kaip dažnai apsilankote pas gydytojus?

Porą kartų per metus. Nesu geras pacientas. Einu pas juos tik tada, kai kas nors atsitinka. Paskutinį kartą buvau prieš mėnesį. Kreipiausi dėl atsiradusios alergijos, atlikau įvairius tyrimus. Alergiją pavyko išgydyti vaistais.

- Per karjerą esate sukūręs dešimtis vaidmenų teatre, kine ir televizijoje. Repeticijos, spektakliai, premjeros, peržiūros – vis lėkimas risčia. Kaip atsipučiate nuo tokio tempo?

Turėjau abonementą sporto klube, vaikščiojau į baseiną. Labai padeda atsipalaiduoti ir pasivaikščiojimas paupiu, knygos skaitymas.

- Kada paskutinį kartą atostogavote?

Kai neturi darbo – štai ir atostogos. Dabar, pavyzdžiui, atostogauju. Turėsiu laisvą apie pusantro mėnesio. O kalbant rimtai, nežinau, ką reiškia atostogos. Nesu buvęs Maldyvuose, Indonezijoje ar Indijoje. Mielai važiuočiau, bet tam reikia lėšų. Kol kas neturiu tokios galimybės. Iš lietuviškos rinkos esu išėjęs ir, manau, kad grįžti jau vėlu. Traukiu ten, kur mane dar kviečia. Ten dirbu ir atostogauju.

- Ar nepuola profesinės ligos? Kokiais ypatingais receptais stiprinate atmintį, gerklę?

Visuomet ant mano stalo guli citrina su cukrumi. Tai – visi mano vaistai.

- Gal išbandėte netradicinius gydymo būdus? Pavyzdžiui, akupunktūrą?

Neužsiimu tokiais dalykais, nes netikiu jų poveikiu. Kai esi 30 - 40 metų, tai gali tokius dalykus bandyti. Tačiau mano amžiuje, kokia dar akupunktūra? Pabudai ir džiaukis. Štai ir visa akupunktūra. Džiaugiuosi, kad gyvi, sveiki mano vaikai – sūnus Juozapas ir dukra Monika.

- Internete radau Jūsų gerbėjos prisipažinimą, jog sunkiomis minutėmis ji ieškojusi būtent Jūsų dainų įrašų. Toks esą didelis jų poveikis. Kas atgauti dvasios ramybę ir sudėlioti visas mintis padeda jums pačiam?

Į bažnyčią neinu, todėl klausausi man mielų įrašų – virtuoziško duslaus balso savininko Chris Rea grojimo gitara, charizmatiškosios dainininkės Elenos Vaenga - beje, net galvojau nusipirkti bilietą į jos koncertą Lietuvoje, ar oratorijos „Aistros pagal Matą“. Arba išeinu pasivaikščioti.