Žaliųjų priešas

“Ką tik paskerdžiau kiaulę ir ožką”, - tokią žinią savo sukurtame socialiniame tinkle “Facebook” paskelbė M.Zuckerbergas. Po tokio pareiškimo vieni gerbėjai tik trūkčiojo pečiais, kiti - negailėjo sveikinimų pasiryžus gyventi sveikiau.

“Šiemet mano asmeninis iššūkis yra būti dėkingam už maistą, kurį valgau. Manau, kad daugelis žmonių pamiršta, jog tam, kad jie valgytų mėsą, turi žūti gyvybė. Mano tikslas - šitai prisiminti ir būti dėkingam už tai, ką turiu. Šiemet praktiškai tapau vegetaru, nes valgau tik gyvūnų, kuriuos užmušiau pats, mėsą. Kol kas tai - gera patirtis. Valgau daug sveikesnį maistą ir daug išmokau apie aplinkai nekenkiantį ūkininkavimą”, - “Fortune” atsiųstame elektroniniame laiške aiškino M.Zuckerbergas.

Vėliau vieno netoli jo namų esančio restorano virėja supažindino jį su vietos ūkininkais, kurie išmokė, kaip humaniškiausiu būdu nukirsti vištai galvą bei papjauti ožką, kiaulę. Paskersti gyvūnai tuomet keliauja į mėsinę, kur stengiamasi išsaugoti kuo daugiau jų mėsos - M.Zuckerbergas gamina patiekalus iš vištų širdžių, kepenų, skrandžių, kurių kratosi dauguma amerikiečių.

Vaikinas vis dar lankosi restoranuose, tačiau juose valgo tik vegetariškus patiekalus, o dabar svarsto net galimybes pradėti medžioti laukinius gyvūnus. Tiesa, tokios idėjos siaubingai piktina žaliųjų judėjimą, nes, pasak pastarųjų, šitaip demonstruodamas savo galią, Markas skatina ir kitus žudyti gyvūnus.

Genijus ar ligonis?

Artimųjų rate Markas - maloniai bendraujantis, besišypsantis, mėgstantis papokštauti vaikinas. Tačiau kai tik į jį atsisuka filmavimo kameros, tampa uždaras, dažnai pasimeta, painiojasi, pradeda mikčioti it t.t.

Mokslininkai teigia, kad tarp kompiuterio genijų plačiai paplitęs Aspergerio sindromas, kuris yra viena autizmo (patologinis žmogaus uždarumas) formų. Šiuo sindromu sergantys žmonės dažniausiai išsiskiria itin aukštu intelekto koeficientu, jų interesų ratas labai siauras, tačiau pasirinktoje srityje sugeba pasiekti genialių rezultatų.

Darbe Markas praleidžia po 16 valandų, į verslo susitikimus ateina mūvėdamas nutrintus džinsus, vilki išblukusius marškinėlius, avi numindžiotus sandalus. Paklaustas, kodėl taip elgiasi, vyras gūžčioja pečiais: “Gyvenu spartietiškai: nuomojamame bute, kuriame yra tik čiužinys ant grindų. Man nerūpi materialinė gerovė. Antra vertus, jei man taip patogu, kas pasakė, kad tai negerai?”, - klausia “Facebook” įkūrėjas.

Paklaustas, kodėl savo “kūdikiui” parinko būtent mėlyną spalvą. Vaikinas prisipažino: “Todėl, kad neskiriu raudonos ir žalios, taip pat dar keleto spalvų. Tačiau mėlyną matau kuo aiškiausiai.”

Kitoks

Marko tėtis - odontologas, mama - psichiatrė. Kaip teigia abu tėvai, vaikinas nuo pat vaikystės buvo kitoks. “Dėl kompiuterio jis išūžė visas ausis. Jam buvo dešimt, kai pagaliau jo svajonę išpildėme, ir jis iš karto pasijuto suaugęs”, - pasakoja Marko tėtis.

Naują žaisliuką berniukas perprato per mėnesį, paskui pradėjo skaityti kompiuterio pradžiamoksliu vadinamas knygeles iš serijos “žaliesiems”. Būdamas šeštoje klasėje, Markas ėmė programuoti.

Kad ir kaip būtų keista, Harvarde jis pasirinko ne programavimo mokslus, o psichologijos studijas. Tačiau Markas nebuvo pavyzdingas studentas, nes jam labiau rūpėjo ne studijos, o finansiškai sėkmingi projektai. Universiteto taip ir nebaigė, nes nusprendė, kad gyvenimas gali duoti kur kas daugiau nei psichologo diplomas.

Žurnalistams tėvų paklausus, ar Markas vaikystėje neturėjo kokių psichologinių ar bendravimo problemų, šie atsakė, kad jis buvo tiesiog kitoks.

Faktai:

• 2008-aisiais Markas Zuckerbergas paskelbtas jauniausiu pasaulio milijardieriumi.

• “Facebook” projektą jis pradėjo kurti Harvardo universiteto studentų bendrabučio kambaryje.

• 2010 m. M.Zuckerbergas nominuotas “Metų žmogumi” už tai, kad “sujungė daugiau nei pusę milijardo žmonių ir nutiesė tarp jų socialiniu ryšius; už naujos informacijos apsikeitimo sistemos sukūrimą; ir už tai, kad pakeitė mūsų visų gyvenimo būdą”.

• Vyro turtas yra vertinamas 6,9 mlrd. dolerių (apie 17,5 mlrd. litų).