Daugelį metų ji dirbo diktore LRT, o šiandien ramiai gali atsigręžti atgal. Gyventa, kurta, tačiau jai svarbu, kas vyksta čia ir dabar, kuo gali būti naudinga kitiems ir įdomi pati sau.

Netikėtas įvertinimas

Angelė mokykloje buvo gera matematikė ir svajojo studijuoti ekonomiką. Tačiau atsitiko taip, kad baigdama vienuoliktą klasę motinos draugės paraginta nuėjo į vienintelę tuo metu Lietuvos televiziją S.Konarskio gatvėje ir dalyvavo diktorių konkurse.

„Dalyvaudavo tokiose atrankose ne vienas šimtas. Ir tada, ir dabar ketinančiųjų tapti diktoriais, laidų vedėjais – apstu. Aš atitikau reikalavimus. Tačiau prieš akis buvo abitūros egzaminai. Teko apsispręsti. Tuo metu žinomas diktorius Vytautas Kybartas paragino nedvejoti. Tam, kad galėčiau dirbti diktore, teko rinktis humanitarinę specialybę. Tad vietoj matematikos pasirinkau lietuvių kalbą. Jau studijų metais vedžiau vieną kitą radijo laidą, o vėliau – televizijoje „Dainų dainelę“. Apie tokius pasirinkimo pokyčius niekada net negalvojau“, – pasakojo Angelė.

Pradėjusi dirbti tuometiniame Lietuvos radijuje ir televizijoje jauna mergina, kaip sakoma, atsidūrė „ant bangos“ – pasiūlymų vesti laidas netrūko. Ir darė ji tai nepaprastai subtiliai, inteligentiškai. Dabar Angelė nesvarsto, kaip būtų susiklostęs jos likimas, jei ne tas lemtingas konkursas. Nors televizijoje nebedirba jau devintus metus, tačiau jos balsą dažnas atpažįsta ir klausia, ar čia ta pati Angelė iš televizijos, kur taip nuoširdžiai skaitydavo sveikinimus ir siųsdavo muzikinius linkėjimus?

Ieškok ir rasi

Angelė šypsodamasi pasitiko savo „štabe“, Santariškių poliklinikoje. Kaip kitaip pavadinsi kuklias patalpas, prikimštas įvairiausios radijo laidų gamybai ir transliavimui reikalingos aparatūros. „Praleidžiame čia ne vieną valandą, tad kitąsyk ir oro trūksta, bet abi su kolege Vitalija Steponavičiūte nevarome Dievo į medį ir džiaugiamės tuo, ką turime“, – šypsodamasi sakė Angelė. „Sveikatos radijas“, kuris prieš ketverius metus išaugo pirmuosius „Santariškių radijo“ marškinėlius, dabar internetu yra pasiekiamas visai Lietuvai ir ne tik. Energinga moteris apie savo radiją galėtų kalbėti be paliovos: kaip mama apie kūdikį, kuris mielas, brangus ir išskirtinis. Tačiau prie šios temos dar grįšime.

Nelengvi, bet turiningi metai

Dabar pati rengdama programą „Sveikatos radijui“, kalbindama pašnekovus, ji labai dažnai prisimena žmones, kurie padėjo ne tik profesine, bet ir žmogiškąja prasme.
„Režisieriai Justinas Bautrėnas, Nijolė Strazdūnaitė, Joana Valančienė, kalbininkas Vytautas Vitkauskas man davė labai daug“, – pasakojo A.Kiliuvienė.

Angelė prisimena tą metą, kai televizijoje sukosi nuo ryto iki vakaro. Programos vedimas, koncertai, kalbos, muzikinės laidos, laidos jaunimui, filmų garsinimai... „Savaime suprantama, šeima kentėjo. Mažai laiko likdavo vaikams, kurie tada buvo dar nedideli“, – prisimena Angelė. Šiandien, kai su vyru mediku Alfredu Kiliumi atsigręžia į kartu džiaugsme ir varge praleistą laiką, gali lengviau atsikvėpti: vyresnieji dukra ir sūnus jau savarankiški. Užtat kaip gerai, kad namie pasitinka jaunėlė paauglė Ievutė. „Kai jos laukiausi, buvau trisdešimt penkerių. Ne vienas tada stebėjosi, kad būdama tokių metų gimdau. O dabar gimdo keturiasdešimtmetės ir dar vyresnės“, – juokėsi Angelė.

Savame uoste

Noras daugiau laiko praleisti su šeima lėmė, kad A.Kiliuvienė būdama žinoma ir vertinama paliko televiziją. Ir dabar jai siūloma vesti laidas. „Ne per seniausiai viename komerciniame kanale vedžiau sveikatos laidą, bet projektas baigėsi“, – pasakojo Angelė.
Tačiau jos gyvenimo tokie trumpalaikiai projektai iš esmės nekeičia, nes niekada nepalieka savo uosto – „Sveikatos radijo“, dėl kurio labai daug naktų nemiegota. „Kartais atrodydavo, kad viskas, nebeišgyvensime, bet lyg iš dangaus sulaukdavome pagalbos“, – linksmai kalbėjo pašnekovė.

Jokios vaistų reklamos

Ne vienas domisi, kaip „Sveikatos radijas“ išgyvena? Panašiai klausiantiesiems Angelė turi atsakymą. „Ne paslaptis, buvo norinčiųjų mus nupirkti. Kai prieš septynerius metus tada dar kūrėme „Santariškių radiją“, turėjome savo viziją. Vaistų kišimas visur ir visada jau, švelniai tariant, pakyrėjęs. Esu įsitikinusi, kad vaistą turi skirti gydytojas. O dabar kaip? Išgirdo reklamuojamus vaistus radijuje ar televizijoje ir bėga į vaistinę jų pirkti“, – stebėjosi ir piktinosi Angelė. Ji supranta, kad, atsisakydama reklamos, elgiasi ir kalba tarsi balta varna, tačiau tikino, jog savo principų neatsisakys.

Būtina keisti ir keistis

„Sveikatos radiją“ jau galima girdėti penkiolikoje Lietuvos sveikatos įstaigų – tai apie pusė milijono registruotų sveikatos priežiūros įstaigų pacientų. Dabar jau mažai kas abejoja, kad jis reikalingas. „Džiaugiamės, kad plečiasi mūsų klausytojų ratas – noriai jungiasi vis daugiau poliklinikų. Temas siūlo ir daugelį laidų veda patys gydytojai. Bendradarbiavimas su visuomenės sveikatos priežiūros įstaigomis, specialistų dalyvavimas laidose, nuolatinis prevencinių programų viešinimas – tai vienas iš būdų ugdyti visuomenės požiūrį į sveiką gyvenseną. Patys šioje srityje turime daug ką keisti ir keistis“, – tikino Angelė. Natūralu, kad ištiktas bėdos žmogus pagalbos ieško visur ir visais įmanomais būdais. Dažnai kreipiasi ir į „Sveikatos radiją“, iš kurio gauna patikimos informacijos ir gydytojų patarimų. Deja, anot pašnekovės, vis dar ne iki galo suvokiama sveikos gyvensenos svarba, vyrauja negatyvi sveikatos samprata, kurią būtina keisti, akcentuojant asmeninės atsakomybės nuostatas, skatinti ir propaguoti sveiką gyvenseną.

Pagalba kitaip

A.Kiliuvienė apie labdarą turi kitokią nuomonę nei dauguma. „Gal ir nesuprasta būsiu, tačiau neskambinu telefonais, kai skelbiamos akcijos ir renkami pinigai labdarai. Mano pozicija kita: aš padedu konkrečiam žmogui. Ar visada pinigai išsprendžia problemą, ar nepratiname visuomenės paaukoti litą kitą ir tarsi nusisukti nuo atsakomybės, likti pasyviais stebėtojais iš šalies? Kadaise buvo populiarios labdaros akcijos vaikų namams. Puiku, jei galime surinktais pinigais kiek praskaidrinti našlaičių kasdienybę, bet gal geriau savaitgalį pasiimti į savo šeimas, kad mažieji pajustų namų šilumą, mokytųsi bendravimo šeimoje“, – kalbėjo Angelė.

Pasas išdavikas

Ką tik gražų jubiliejų atšventusi Angelė nelabai supranta, kas bendro tarp datos pase ir jos. Ir kiti į ją žvelgdami tvirtina, kad iki penkiasdešimtmečio dar toloka. „Kiekvieną dieną stengiuosi pasitikti su džiaugsmu. Gera nuotaika, optimizmas – sveikatos pagrindas. Svarbiausia – harmonija su savimi ir su aplinka, norėti gero sau, mylėti save, tada kur kas daugiau galėsime duoti šalia esantiesiems“, – šypsojosi visada randanti laiko pasitempti ir puikiai atrodyti Angelė. Sveikas gyvenimo būdas, anot jos, ne mada, o būtinybė. Sveikos gyvensenos ambasadorius šeimoje – jos vyras onkologas chirurgas Alfredas Kilius, kuris ne vienam pacientui padeda kovoti su klastinga liga. „Jokių stebuklų ar paslapčių neatskleisiu. Valgome daug daržovių, žuvies, mėsą – tik neriebią, kuo mažiau keptų patiekalų. Vienu žodžiu, laikomės elementarių taisyklių. Labai svarbu ne prisikimšti, o pavalgyti. Kilk nuo stalo dar nepajutęs sotumo“, – patarė Angelė.

Nuolat kalbėdama apie sveikatą, ji laikosi ir kitos taisyklės: kuo daugiau judėti. Tai padaryti nesunku, nes gyvenimas sukasi Santariškių zonoje. „Į darbą ir iš darbo – pėsčia. Vasarnamis taip pat ne per toliausiai, vos už kelių kilometrų, tad patogiu pėsčiųjų taku vasarą keliaujame dviračiais. Automobilis reikalingas, kai tenka važiuoti į centrą. Man taip gyventi labai patinka“, – tikino Angelė.