Sumažėjo perpus

„Jeigu anksčiau batų taisymas gelbėjo gamybą, tai dabar yra atvirkščiai – gamyba padengia remonto išlaidas“, – sakė Ž. Maslauskas, atliekantis ir žinomų avalynės prekybos tinklų garantinius taisymus.

Pašnekovas neslepia, kad prieš prasidedant krizei abu su žmona Jurgita manė, jog sunkmetis stipriai palies avalynės gamybą, bet ne taisymą.

„Per pastaruosius dvylika mėnesių batų sutaisome perpus mažiau. Tuo tarpu jų gamyba pasunkėjo, nes užsakovai pageidauja itin išskirtinės originalios avalynės“, – pastebėjo Ž. Maslauskas.

Nauji klientai

Batsiuvys teigia, kad, jo klientūroje nebeliko viduriniosios klasės atstovų, kurie daugelį metų buvo pagrindiniai ,,Batų namų“ salono klientai.

„Šie žmonės nuolat stropiai rūpindavosi savo avalyne – keisdavo pakulnes, padus, prašydavo kosmetinio remonto ir pan. Dabar sau jie nebegali to leisti – ne tik taisyti, bet ir užsisakyti naujos, originalios avalynės“, – mano Ž. Maslauskas.

Tačiau sunkmetis išryškino naują ir šiuo metu pagrindinę jo klientų grupę – valstybės tarnautojus, kurie galbūt mažiausiai suka galvas dėl pastovių pajamų ir savo ateities.

Taupo mokesčiams

Batsiuviui pritarė ir žmona Jurgita, mananti, kad užsakymų sumažėjimą lėmė ir kritusios naujos avalynės kainos bei žmonių taupumas.
Moteris pastebėjo, jog dabar taisyti atnešamų kėdainiečių batus galima suskirstyti į dvi grupes – vieni kainuoja iki šimto litų, o kitų kaina prasideda nuo trijų šimtų.

„Žmonės perka pigiausią avalynę, kurią visiškai sunešioję išmeta. Sunkmečiu jiems tikrai nerūpi jos taisymas, nes daug svarbiau yra sumokėti didžiulius mokesčius“, – įsitikinusi J. Maslauskienė.

Anksčiau savo klientams batsiuvys buvo įdiegęs nuostatą, kad naujiems batams iškart gamyklines plastmasines pakulnes reikia pakeisti kaučiuku, nes tokiu būdu būtų apsaugomas originalus apavo kulnas.

„Dabar taupydami, žmonės nebesilaiko šio praktiško patarimo“, – pastebėjo Ž. Maslauskas.

Padaugėjo didmiesčių gyventojų

Jeigu anksčiau meistras atlikdavo įvairius sudėtingus batų taisymo darbus, tai šiuo metu jis sulaukia tik nedidelių užsakymų: pakeisti užtrauktuką, susiūti iširusią siūlę, uždėti lopą ir pan.

„Labai sumažėjo sudėtingų darbų: padų ir pakulnių keitimų. Jeigu anksčiau moterys mėgdavo keisti batų kulnus, vizualiai pakeičiančius apavo modelį, tai dabar šių darbų atliekame labai mažai“, – atviravo Ž. Maslauskas.

Beje, batsiuvys sako, kad nors ženkliai sumažėjo „Batų namuose“ apsilankančių kėdainiečių, tačiau padaugėjo užsakovų iš šalies didmiesčių.

Minimali kaina už kelis darbus

Norėdami išsaugoti savo klientus Ž. ir J. Maslauskai taiko nemenkas nuolaidas. Daugiausia jie atlieka remonto darbų, kurių kaina svyruoja nuo trijų iki dešimties litų.

„Mums taisyti neša įvairiausių medžiagų ir modelių batus. Kartais klientui norisi patarti, kad remontas atsies daugiau nei kainavo apavas. Tačiau negali žmogui taip pasakyti, galbūt jam ši avalynė – vienintelė, – sakė Ž. Maslauskas.

J. Maslauskienė prisipažino, kad ne kartą išardžius batą, jai norisi verkti – jo vidus sudėvėtas, išplyšęs.

„Gaila kiekvieno kliento, todėl pagal galimybes sutvarkome visą vidų ir grąžindami avalynę suteikiame garantiją“, – sakė pašnekovė.

Anot J. Maslauskienės, tokiais atvejais batsiuviai nukenčia finansiškai, tačiau išsaugo klientus, kuriems, kaip ir amatininkams, dabar taip pat nelengva.

Neteisingai avi

„Per penkiolika mano darbo metų tokia šalta, su gausybe sniego žiema – antroji. Todėl žmonės atprato nuo šaltojo metų laiko ir žiemą avi sezoniniu apavu, kuris visiškai nepritaikytas tokioms sąlygoms“, – pastebėjo Ž. Maslauskas.

Į „Batų namus“ užsukę klientai skundžiasi, kad batai leidžia drėgmę, nelaiko jų pakulnės, padai ir pan. Batsiuvio teigimu, tai yra todėl, kad žmonės neteisingai nešioja avalynę.

Pasirodo, batai odiniais padais netinka žiemai, juos reikia avėti tuomet, kai šilta ir sausa.

„Žieminių batų oda yra storesnė, ji gerai impregnuota, todėl nepraleidžia drėgmės. Jeigu jais avėsite atitinkamu metu, tai išvengsite nereikalingų rūpesčių“, – patarė J. Maslauskienė.

Ž. Maslauskas prisipažino, kad savo darbe yra konservatyvus, nes mano, jog žiemą batus reikia kalti tik kaučiuku, prie kurio nelimpa sniegas, be to, jis yra neslidus.

Kūrybinis amatas

„Batsiuvio darbas nėra nuobodus, tai greičiau kūrybinis, reikalaujantis daug laiko, fantazijos, dizaino bei geometrijos žinių, kantrybės ir jėgų“, – sakė Ž. Maslauskas, sukūręs kelis tūkstančius porų avalynės.
Pagal užsakymą siūdamas batus, jis stengiasi pasiūlyti neįprastus modelius ir detales, tam, kad antros poros avalynės jau niekur nesutiktumėte.

Pašnekovo teigimu, dar ir dabar kasdien dirbdamas vis ką nors naujo atranda, bando pritaikyti ir tobulinti.

„Kiekvieno žmogaus pėda – unikali, skirtingo dydžio ir aukščio, todėl standartinis kurpalius ir iškarpų lekalai nėra tinkami visiems iš eilės. Atsižvelgiant į tai, mūsų dirbtuvė užversta įvairiausiais kurpaliais“, – šypsosi batsiuvys.

Ž. Maslauskas sako, kad pastaruoju metu jo klientai užsisako batus iš brangesnių, tačiau geresnės kokybės medžiagų.

Daugiau kaip pusę batų pagaminimo kainos sudaro darbo sąnaudos. Žinoma, rankų darbo batai – brangus malonumas, tačiau žymiai patogesni už fabriko konvejerinę, vieno kurpaliaus gamybą“.

Kolekcija bus

Prieš pora metų Ž.Maslauskas šalies visuomenei pristatė pirmąją autorinę rankomis pagamintos avalynės kolekciją „Galimybė“. Batai iš pirmosios kolekcijos buvo sėkmingai parduoti.

„Jau turiu minčių ir planų antrajai avalynės kolekcijai. Šiuo metu laukiame, kol stabilizuosis šalies ekonominė padėtis, todėl turėdami daugiau laisvo laiko, kartu su žmona dirbame ties naujų idėjų įgyvendinimu“, – sakė Ž. Maslauskas.

Beje, netrukus „Batų namuose“ bus atnaujinta nedidelė pardavimui skirta batsiuvio pagamintos avalynės kolekcija. Jau dabar čia galima išsirinkti patikusius demisezoninius moteriškus arba vyriškus batus iš maždaug trisdešimties eksponuojamų porų.

Maksimali siūlomos autorinės rankų darbo apavo kaina svyruoja nuo dviejų iki trijų šimtų litų.

„Pas mus pirktiems batams suteiksime metų laiko garantiją ir dvidešimties procentų nuolaida pakalų ir puspadžių keitimui, žinoma, jei remontą klientas atliks pas mus“, – sakė Ž. Maslauskas.

Svetainė internete

Batsiuvys neslėpė, kad dabar sunkmečio metas, kai jis pats turi ieškoti naujų klientų. Todėl maždaug po mėnesio internete pasirodys "Batų namų“ svetainė, kurioje bus pateikiama naudinga informacija, patarimai, projektų medžiaga, kolekcijos ir pan.

Be to, čia bus galima išsirinkti ir įsigyti moteriškos bei vyriškos avalynės.

Pašnekovo teigimu, vieną kartą pagamintas batų modelis daugiau nebus tiražuojamas.

„Galbūt taip pasieksime užsienio rinkas“, – tikisi Ž. Maslauskas.