Darbų rate Gintaras sukasi it voverė. Šiuo metu aktorius vaidina spektakliuose „Viskas priklauso nuo paros laiko“, „Menki santuokos kriminalai“, „Mirties šokis“, dainuoja Kauno muzikinio teatro miuzikle „Mieloji Čariti“. Jis taip pat ir LNK televizijos kriminalinės laidos „Byla“ vedėjas. Netrukus Gintarą išvysime ir muzikiniame projekte „Žvaigždžių duetai“.

Aktorius ar karininkas?

Teatru ir aktoryste Gintarą užkrėtė šeima. Jo teta Romualda Mikalauskaitė – žinoma aktorė, vaidinusi Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre. Tėtis Vytautas Mikalauskas buvo kompozitorius.

Mama ir sesuo – taip pat muzikės, dirbančios dėstytojomis. „Taigi viskas genuose, – šypteli aktorius. – Kai buvau mažas, praktiškai augau senajame Panevėžio teatre, daug laiko teko praleisti užkulisiuose, stebėti spektaklius ir repeticijas.“

Gintaro talentas vaidinti buvo pastebėtas dar mokykloje, kur jis dalyvavo dramos būrelių veikloje. Tačiau rinkdamasis, kur stoti ir ką studijuoti, vaikinas nemažai dvejojo. „Manyje kovojo du polinkiai: vienas traukė į meno pasaulį, o kitas, paveldėtas iš senelio, Nepriklausomos Lietuvos karininko, – į karininkų mokyklą“,– prisimena vyras.

Pirmiausia jis nutarė stoti į aktorinį, o jei nepavyktų, buvo apsisprendęs važiuoti mokytis į karininkų mokyklą Rygoje. Mama jam patarė rinktis visai kitą kelią, pavyzdžiui, architektūros ar inžinerijos studijas. „Ji buvo įsitikinusi, kad aktoriai – bohema. Kai gyvenome Panevėžyje, mama matė tikrąjį teatro gyvenimą“, – paaiškina jis.

Tėtis palaikė Gintaro siekius. Tačiau jis pasakė, kad pasirinkęs šią specialybę sūnus turi tapti geru aktoriumi, o ne vidutinioku.

Teatro žvaigždžių apsuptyje

Net šiais meno žmonėms itin sudėtingais laikais Gintaras nesigaili nepaklausęs mamos ir pasirinkęs aktorystę. „Juokaujame, kad teatre visuomet finansinė krizė, todėl aktoriai dabartinių sunkumų ir nejaučia“, – šypteli jis.

Gintaras mokėsi režisierių Henriko Vancevičiaus ir Rimo Tumino vadovaujamame kurse. Vaidinti teatre jis pradėjo dar studijuodamas. Jam nusišypsojo sėkmė kurti vaidmenis, apie kuriuos svajoja ir ne vieną dešimtį metų ant scenos praleidę aktoriai. Pagal Justino Marcinkevičiaus dramą „Prometėjas ir Ikaras“ pastatytame spektaklyje dar studijuodamas Gintaras sukūrė vieną pagrindinių vaidmenų – Ikarą.

Teatro scena būsimasis aktorius dalijosi su tokiomis lietuviško teatro žvaigždėmis kaip Eglė Gabrėnaitė, Laimonas Noreika, Marija Rasteikaitė, Vaiva Mainelytė, Regimantas Adomaitis, Juozas Kisielius. „Man tai buvo milžiniška mokykla. Visi didieji scenos grandai buvo labai geranoriški. Jie pamokydavo, patardavo, kur padaryti pauzę, kaip geriau išreikšti jausmus, – pasakoja aktorius. – Dabartinis jaunimas į teatrą ateina su didelėmis ambicijomis, daug žinodami. Mano karta ten žengė su didele pagarba. Anuomet teatras buvo didelė šeima, kurioje aktorius turėjo užaugti, subręsti ir tuomet sužibėti.“

Sėkminga karjera televizijoje

Baigęs studijas Gintaras buvo pašauktas į armiją. Jaunąjį aktorių išsiuntė tarnauti į Kaliningradą. Ten jis buvo paskirtas pamainos apsaugos būrio, kuris saugojo armijos štabą, vadu.

Grįžęs po tarnybos Gintaras pirmą kartą buvo pakviestas dirbti į televiziją – skaityti pasakų vaikams laidoje „Pasakų namelis“. „Tuomet patekti į televiziją buvo didelė garbė. Tačiau, kitaip nei dabar, buvo priimta, kad populiarumas priklauso nuo gerai atliekamo darbo, o ne nuo to, kiek kartų sušmėžuosi žurnalo viršelyje ar dalyvausi populiariuose vakarėliuose“, – pastebi jis.

Pradėjęs dirbti televizijoje Gintaras turėjo nemažai paprakaituoti, kol perprato visas šios veiklos subtilybes. Jis pamažu nustojo bijoti kameros, sužinojo, kur ir kada pažiūrėti, kaip pasisukti į kamerą ir t.t. Ši patirtis jam pravertė ir vėliau.

Kokio žanro televizijos laidos aktorius tik nevedė... Jis kurstė aistras keliose loterijose ir žaidimuose, pasakodavo apie statybas, šmaikštavo humoro šou.

Dabar Gintaras – kriminalinės laidos „Byla“ vedėjas. Aktorius prisipažįsta, kad ši veikla jam gana sudėtinga emociškai. „Darbas kriminalinėse laidose nėra lengvas. Aš kaip kempinė sugeriu neigiamas emocijas. Tačiau tokios programos reikalingos, nes jos rodo, kas vyksta šalia mūsų. Nusikaltimai yra kruopščiai tiriami, atskleidžiami, o nusikaltėliai – baudžiami. Norime parodyti, kad nusikaltėliai nuo profesionalių kriminalistų niekur nepasislėps. Jie žingsnis po žingsnio išnarplios nusikaltimus iki paskutinio siūlo galo. Gal tai atgrasys nuo naujų nusikaltimų?“ – svarsto jis.

Laukia naujas projektas

Netrukus TV eteryje Gintaras debiutuos naujame vaidmenyje. LNK televizijos projekte „Žvaigždžių duetai“ jis demonstruos savo sugebėjimus dainuoti. Aktoriaus partnerė šiame šou – populiari dainininkė Violeta Tarasovienė. „Į „Žvaigždžių duetus“ einu gražiai praleisti laiko. Anksčiau man nuolat tekdavo dainuoti. Kai mokiausi Konservatorijoje, buvo vokalinio dainavimo pamokos, atlikdavau Kipro Petrausko repertuarą. Aišku, savo balsu nenustebinsiu, bet tikiuosi, kad mūsų duetas bus išskirtinis ir gražus“, – viliasi Gintaras.

Jis džiaugiasi savo talentinga partnere Violeta ir negaili jai komplimentų. „Ji tikra profesionalė – švytinti, graži, įsimylėjusi. Apie ką dainuosime? Ko gero, apie meilę. Ji skirs meilės dainas savo vyrui Viliui, o aš – savo žmonai“, – šypsosi aktorius.

Gražių žodžių būsimajam scenos partneriui negaili ir Violeta. „Gintaras – džentelmenas, teisingas, šmaikštus ir linksmas. Be to, rimtas vyras. Gaila, kad nesu mačiusi jo vaidinančio, bet kaip renginių vedėjas jis tikras profesionalas“, – susižavėjimo neslepia dainininkė.

Pakabintas palubėje

Į sceną su profesionalia dainininke Gintaras gali žengti be didelės baimės. Dainuoti publikai jam tikrai ne naujiena. Šį sezoną aktorius vaidina Kauno muzikinio teatro miuzikle „Mieloji Čariti“. Anksčiau miuzikluose niekada nedainavęs vyras džiaugėsi sulaukęs pasiūlymo išbandyti jėgas šiame žanre. Dainuoti jam tenka ir gana ekstremaliomis sąlygomis – pakabintam ant lynų scenos palubėje. „Kitąmet švęsiu savo 50-metį, tad jei dar galiu dainuoti kabėdamas – matyt, esu šio to vertas“, – šypsosi Gintaras.

Ne mažiau ekstremalus buvo ir Gintaro pasirengimas vaidinti spektaklyje „Viskas priklauso nuo paros laiko“. Vaidmeniui aktorius pasirengė vos per tris savaites. „Tas laikotarpis buvo tikrai sunkus: tuo pačiu metu turėjau ruoštis ir miuziklo premjerai, debiutuoti televizijos laidoje.

Neatsimindavau, kada valgiau ir miegojau, – pasakoja jis. – Tačiau viskas pavyko. Spektaklyje vaidinantys kiti aktoriai iš pradžių repetavo be manęs, aš prisijungiau vėliau ir viską puikiai suspėjome.“

Vienintelis vyras šeimoje

Gintaras – laimingai vedęs vyras. Su žmona Jūrate jis susipažino prieš dešimt metų ir nuo tada yra drauge. Pora augina dvi dukteris: Gintaro dukra – dvyliktokė, Jūratės – vienuoliktokė. Vyriausiajai aktoriaus dukrai jau dvidešimt devyneri.

Kaip sekasi gyventi matriarchato sąlygomis, apsuptam moterų? „Jaučiuosi tikras vyras. Tokia padėtis verčia nuolat judėti į priekį, – paaiškina Gintaras. – Nepasakyčiau, kad šeimoje mane labai lepintų. Tačiau ir po padu nelaiko, nes su mano charakteriu tai būtų labai sudėtinga.“

Tarp daugybės darbų ir veiklos aktorius neturi labai daug laisvo laiko. Tačiau jį stengiasi leisti kaip galima turiningiau. Ištaikęs kelias laisvas dienas Gintaras mėgsta nulėkti į Palangą. Neseniai jis su žmona savaitgalį praleido Druskininkuose.