Svetlana kilusi iš Vilniaus. Jos kūrybos kelias prasidėjo gana senai - moteris dirba plaukų ir vizažo stiliste.

„Didžiulis gyvenimo tempas, nuolatinis tobulėjimas – tai tarsi tramplinas pašokti vienu laipteliu daugiau, tai pozicija, kurioje esu dabar. Manau, kad kūrėjo veikla yra prasminga tik tuomet, kai jis turi tvirtą pozicinę idėją. Visa tai paskatino mane atidaryti savo grožio oazę, kuri įsikūrusi gražiame Elektrėnų miestelyje ir tuo pačiu įgyvendinti seną svajonę – baigti mokslus „Bogomolovo Image School“ bei įgauti naują įvaizdžio dizainerės specialybę, - DELFI pasakojo Svetlana. - Mano veikla nuo mados industrijos neatsiejama, mada mano darbe labai svarbi, visuomet turiu sukurti šukuoseną ir makiažą, atitinkančius bendrąją mados tendenciją, privalau ją visuomet sekti.

Džiaugiuosi, kad atsirado daugiau laisvės kūryboje, formuojant naują žmogaus įvaizdį bendrai -  pradedant šukuosena ir baigiant drabužių parinkimu parduotuvėse".

Svetlana ne tik kūrė Eglės įvaizdį drabužiais bei aksesuarais, tačiau ir modeliavo šukuoseną, veido bruožus išryškino parinkdama merginai labiausiai tinkantį makiažą.

"Malonu, kai žmogus atranda save iš naujo ir pamato save pro naują prizmę. Taip atsitiko ir su Egle, dabar ji tapo mūsų salono kliente. Kai susitikome su ja po mėnesio, mano akyse Eglė buvo pražydusi, jai labai tiko naujas įvaizdis. Viena iš užduočių, kurią buvau sau iškėlusi dirbant su šia mergina -  įvaizdis turi būti ne tik vizualiai harmoningas, bet ir psichologiškai komfortabilus, o sprendžiant iš Eglės, matėsi, kad ji naujame amplua jaučiasi puikiai“.

S.Švenčionienė (k.), modelis Eglė, S.Kazlaitė

DELFI.TV video reportaže - DELFI Gyvenimo, "Bogomolov Image School" ir PC "Gedimino 9" projekto "Pakeisk stilių" įvaizdžio keitimo akimirkos.

Skirmantė Kazlaitė, taip pat formavusi Eglės įvaizdį, kilusi iš Kazlų Rūdos. Vilniaus kolegijoje mergina studijavo choreografiją: „Ir kuo puikiausiai pernai birželį gavau diplomą. Beje, labai linksmai, nes kaip tyčia prasidėjus įskaitų savaitei, susilaužiau koją ir visą sesiją darbavausi su gipsu. O diplomų įteikimo dieną į ceremoniją atlingavau jau be jo“.

Anot Skirmantės, domėjimasis viskuo, kas susiję su įvaizdžio dizainu, „gimė kartu su manimi, nes nuo mažų dienų buvau kitokia, nei visi.“

„Žinoma, paauglystės metais stengiausi pritapti prie daugumos, tačiau paskutinieji mokyklos ir studijų metai vis tik privertė suprasti ir pakeisti požiūrį į save ir pasaulio grožį. Įtakos turėjo ir iki 9 klasės lankyta menų mokykla, o pradėti studijas paskatino draugė ir kolegė Simona, ir jos pasiūlymas darbuotis vienoje meno srityje.

Nuo studijų laikų su drauge norėjome atidaryti savo įvaizdžio namų studijėlę. Ar tai padarysime? Parodys laikas. Tik pradėjus studijuoti, kiti draugai fotografai Danas ir Simona pakvietė dirbti kartu su jais fotostudijoje, tad supratau, kad pasirinkau teisingą kelią ir bendras produktyvus darbas davė labai gerų rezultatų.

Augau didelėje keturių vaikų ir dviejų šaunių tėvelių šeimoje, kuriai ir esu dėkinga už palaikymą, kai savo gyvenimo kelią paskyriau menui. Esu labai laiminga, kad visa save galiu atiduoti dviem didžiausioms gyvenimo aistroms – šokiams ir grožio kūrimui“, - sakė Skirmantė.

Kokia yra įvaizdžio dizainerio duona?

Dažnai žmonės nesupranta, ką būtent veikia stilistai, o ką – įvaizdžio dizaineriai. Juk tai atrodo taip panašu...

„Žmonės nesupranta, koks stilisto darbas, tačiau nesumaišykite - mes esame ne stilistės, tai panašu, tačiau esame įvaizdžio dizainerės, o tai dvi skirtingos specialybės. Apie pastarąją ir galėčiau papasakoti plačiau bei jus supažindinti su mūsų duona.

Mūsų žinios leidžia dirbti ir pramogų versle, ir su individualiais klientais. Tik šios dvi sferos labai skiriasi, nes pramogų versle pagrindinė mūsų užduotis - idėja ir jos realizavimas su komandos pagalba, o darbe su klientais – žinios, kurios padeda žmogui pakeisti įvaizdį, t.y. atskleisti žmogaus savąjį „aš“. Pagrindinė mūsų duona yra konkrečios idėjos ir pasiūlymai, pagrįsti tikslingomis žiniomis, taip pat individualūs patarimai“, – pasakojo Skirmantė.

Anot jos, dauguma žmonių mano, jog idėjų turi visi, ir klausia, kaip galima už tai mokėti?

„Norėčiau paprieštarauti: kaip kino režisierius, gimęs šiam darbui, gali gerai surežisuoti filmą, taip įvaizdžio dizaineris gali puikiai pakeisti žmogaus įvaizdį. Sukeitus juos vietomis, manau, rezultatai nebūtų tokie džiuginantys.

Vis tik kiekvienas žmogus savo srities specialistu tampa turėdamas 1 proc. talento ir įdėjęs 99 proc. juodo darbo. Taip pat įvaizdžio dizainerio darbas neapriboja mūsų darbu vienoje ar dviejose sferose. Tai be galo plati specialybė, kuri susijusi ir su interjero dizainu, politika, pramogų verslu, reklama ir daugeliu kitų sferų. Įvaizdžio dizaineris – tai tarsi gyvenimo būdo vadybininkas tiems, kuriems to reikia. Neturi mokėti visko, bet domėtis ir nukreipti tinkama linkme būtina“, - tikino S. Kazlaitė.

Kiek moteriai svarbi išvaizda šiais laikais, kai labiau akcentuojama žmogaus dvasia, gebėjimai, žinios, o ne prigimtinis grožis?

„Bandoma akcentuoti dvasią ir gebėjimus, tačiau mūsų tauta, kaip ir daugelis kitų, yra pakankamai konservatyvi ir standartiška. Mano nuomone, tiek vyrų, tiek moterų išvaizda turi atspindėti jų vidinį pasaulį, o viskas kartu turėtų atrodyti harmoningai ir atitikti amžių. Juk moters veide, pasak vienos mūsų dėstytojų, atsispindi labai daug: antakiai atskleidžia charakterį, akys atspindi sielą, o lūpos išduoda jausmą. Tad išvaizda bent minimaliai turėtų rūpintis visi“, - mano Skirmantė.

Anot S. Švenčionienės, dabar madinga tapo pati asmenybė: „Siluetas, apdaila, ilgis jau senai nelaikomi esminiais mados kriterijais. Nuo gilios senovės drabužiai buvo tik priemonė išsiskirti iš kitų, tai lyg dekoracija, kuri leidžia keistis ir parodyti save.

Šiandien moderniose parduotuvėse ieškoma stilingų drabužių, nes jie demonstruoja prestižą. Tačiau neužtenka, kad drabužis būtų gražus ir brangus. Įvaizdžio kūrimas – sudėtingas procesas, reikalaujantis išmanymo. Žmogaus prigimtis visada ieškos būdų išreikšti save ir tam pasitarnaus mada bei grožio kūrėjai“.

Susikurti įvaizdį ar stilių?

„Stiliai jau yra sukurti ir kartais pasipildo naujais. O sukurti galima įvaizdį, pavyzdžiui, romantiškos merginos arba namų šeimininkės, - tarp stiliaus ir įvaizdžio ribą brėžė Skirmantė. - Įsigykite daiktus tik gerai apgalvoję, kas su kuo derės. Negailėkite pinigėlių kokybiškiems batams ir rankinei. Nesistenkite atrodyti jaunesnės arba vyresnės nei iš tiesų esate. Negalvokite, kad apsirengusios tik brangius drabužius jūs atrodysite madingos, o pigesnius – ne. Skirkite truputėlį laiko sau - bent manikiūrą pasidarykite (nesvarbu, ar pačios, ar salone).

Grožio paslaptis paprasta: – 1. mylėkite save;  2. tobulinkite save – ir visa tai darykite kartu“.

Anot jos, dažnai žmonės susikuria šaunų įvaizdį, tik dėl žinių trūkumo ne visada gali jį įvardinti ar atsirinkti tam įvaizdžiui tinkančius elementus.

„Dažnai bandoma kažką nukopijuoti, deja, tai vadinama plagijavimu. Taip pat neretai nejaučiamas saikas, kai žmogus ant savęs susikrauna viską, ką turi. Kartais geriau mažiau, bet skoningai“, - auksinę taisyklę priminė S. Kazlaitė.

Šiuo metu mergina dirba asistente keliose renginių organizavimo firmose ir, kaip pati sako, ambicijų karjeros srityje turi nemažai.

„Nuo mažų dienų esu maksimalistė ir iš gyvenimo stengiuosi pasiimti kuo daugiau. Žinoma, kai kurie gimsta po laiminga žvaigžde, kitiems visko reikia pasiekti sunkiu darbu. Savo ateitį sieju net su keliomis sritimis: ir su choreografija, ir su įvaizdžio dizainu, ir su verslo vadyba.

Mano planuose:  išvykimas į kitas šalis pagilinti profesines žinias, taip pat ir verslo idėja, ir, žinoma, viskas, kas susiję su grožio industrija, kuri gyvavo, gyvuoja ir gyvuos amžinai!” – šypsojosi Skirmantė.

----------------------------
Pirmoji įvaizdžio dizainerių grupė Lietuvoje

Šiemet įteikti įvaizdžio dizainerių diplomai dvylikai tarptautinės „Bogomolov Image School“ mokyklos absolventų Lietuvoje. Tai - jau 10 metų gyvuojančios ir įvaizdžio dizainerius ruošiančios tarptautinės mokyklos pirmoji laida Lietuvoje. Kaip sakė mokyklos įkūrėjas, mokslų daktaras, mados analitikas Konstantinas Bogomolovas, tai – labai stipri jo tarptautinės mokyklos, turinčios 12 padalinių 4 šalyse, išleidžiama grupė.

Mokslai, trukę devynis mėnesius, vainikuoti diplomų įteikimo ir išleistuvių švente laive.

V.Rykovo nuotr.

Įvaizdžio dizainerės studijavo kostiumo kompoziciją, mados istoriją, stilistiką, įvaizdžio teoriją ir dizainą; mokėsi makiažo, šukuosenų modeliavimo, grožio technologijų; išklausė psichologijos, etiketo kursus ir 5 autorinius K. Bogomolovo seminarų ciklus. Buvo atliekama praktika TV projektuose, sceniniuose, teatro ir podiuminiuose renginiuose, dalyvaujama mados, grožio ir reklaminėse fotosesijose, organizuotas mados šou "Apkalbos 2009".

Dėstytų dalykų įskaitiniai darbai bei diplominiai darbai - "Individualaus įvaizdžio keitimas" buvo pristatyti DELFI Gyvenimo rubrikoje "Pakeisk stilių".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)