Visi gerai žinome, kad Lietuvą šiuo metu valdo trys vyrai: Valdas, Arūnas ir Andrius. O kas valdo juos? Norint tai suprasti nereikia turėti erelio akies. Tai gali būti moteris, pasižyminti retu talentu valdyti... humorą.

Į susitikimą su aktore Vitalija Mockevičiūte ėjau nusiteikusi šiek tiek pesimistiškai. Maniau, mūsų pokalbis bus persmelktas liūdnų minčių. Dėl straipsnio, perskaityto viename žurnale, taip ir regėjau ją vos ne verkiančią. Todėl iš karto pasiruošiau paduoti Vitalijai nosinaitę. Gerai, kad neskubėjau jos traukti. Komiškus personažus - eksprezidentą Paksiuką, naujai iškeptą politikę Astą Papkutę, žurnalistę, besivaikančią žurnalistą Roką, garsiausią šalies Kunigaikštienę ir visažinę prezidentūros sekretorę Boženą - vaidinanti aktorė pasitiko su šypsena ir duobutėmis skruostuose. Ji buvo tokia pat linksma, kokią matome televizijos humoro laidoje.

Po fotosesijos šalia svarbiausio šalies asmens darbovietės - prezidentūros - su Vitalija ir visais jos viduje gyvenančiais herojais pasukome Lietuvos nacionalinio dramos teatro link. Vos įžengusios į teatrą kaktomuša susidūrėme su Adolfu Večerskiu, kuris pasiūlė aktorei vaidmenį "Žaldokynėje". Sekasi Vitalijai, o jos įkūnijamai Boženai?

Božena žino viską apie Prezidentą

- Kokį įstatymą šiandien pasirašė mūsų Prezidentas?

Matyt, labai negerą, nes su manimi nesuderino. Apie jokius jo šiandien pasirašytus įstatymus nieko nežinau.

- Skaitytojams būtų įdomu žinoti, ką jis šiandien valgė per pietus?

Tikriausiai tai, ką pagamino prezidentūros virėjas Vladelis. Nors ne, nemeluosiu, šiandien prezidentūroje niekas nieko nevalgė. Krizė. Nepietaujame ir nepasirašinėjame jokių įstatymų. Taupome. Ir nieko negirdime, nes ausis irgi taupome.

- Kaip tik šiandien per pietus mačiau Prezidentą, su visa palyda skubantį iš Seimo. Pamaniau, gal važiuoja pietauti arba įstatymų vetuoti?

Taip, bet jis nežinojo, kad pietums nieko nebus. O, žinot, mes labai dažnai pietaujame ypatingoje vietoje. Užkandžiaujame prezidentūros tualetuose. Na ten, kur viskas - "Versace".

- Įrengti tokias prabangias sanitarines patalpas taip pat buvo jūsų idėja? Su kuo ją derinote?

Derinau tik su savimi ir su "Versace". Niekas man nepadėjo. Pati turiu galvą, tad žinau, ko ir kur reikia. Daugiau apie tai neklausinėkite, nes galiu prikalbėti, ko negalima.

Personažų asmeniškai nepažįsta

- Trumpam įlįskime į "Dviračio šou" virtuvę. Kiek jūsų vaidinamuose personažuose yra Vitalijos? Ar viskas tik laidos kūrėjų žodžiai?

Prieš kiekvieną filmavimą gaunu parašytus scenarijus. Politikų žodžius reikia išmokti tiksliai. Aišku, jei netyčia pasitaiko gerų improvizacijų, žiūrovai jas išvysta. Šiek tiek laisvesnis personažas - Žurnalistė. Kadangi tai ne konkretaus žmogaus parodija, įterpiu daugiau savo žodžių. Todėl šis vaidmuo man labiausiai patinka.

- Ar pažįstate kitus kuriamus personažus?

Boženos niekada gyvenime nesu mačiusi. Tik kartą - nuotraukoje. Su Asta Baukute buvome kolegės, viename spektaklyje prieš aštuonerius metus vaidinome. Rokas Žilinskas kartą matė, kaip filmavome "Šarūno" viešbutyje siužetą, bet ne apie jį. Tada kaktomuša susitikome. Nuraudo visas... Sykį teko susidurti su Rolandu Paksu.

Ačiū Dievui, tuomet vaidinau Kunigaikštienę. Tad jis dar pasisveikino, pasakė: "Laba diena, ministre." Pačią Kunigaikštienę irgi buvau sutikusi. Su broliu Dariumi vedėme "Grybų šventę" Varėnoje. O ten Kazimira Danutė visada lankosi. Gal ir pažino mane. Esu kažkur girdėjusi, kad ji nelabai piktai reaguoja į parodijas.

- O kiti politikai, kuriuos vaidinate, nepyksta?

Visi deklaruoja, kad nepyksta. Kartais pati pagalvoju, kaip reaguočiau, jei mane kas parodijuotų? Nors nėra dėl ko. Kai studijavau, dažnai vaidindavome vieni kitus. Labai smagu ir juokinga žiūrėti į save. Na, bet "Dviračio šou" parodijuojamiems politikams truputį yra kitaip. Tai ne tik jų išorė, tai ir žodžiai, darbai.

- Ar nebijote vyriausiosios Lietuvos raganos burtų ir Seimo narės Astos skambučių?

Na, nemanau, kad ta ragana užkerės. Netikiu burtais. Įdomu, ar pati jais tiki? Kai pirmą kartą reikėjo vaidinti raganą, vakare paskambino scenaristai ir pasakė: "Ai, suvaidinsi ten tokią raganą." Pavardės neišdavė. Kadaise buvau vaidinusi raganą - nei šiokią, nei tokią. Kai atėjau į filmavimą, parodė Vilijos Lobačiuvienės nuotrauką. Tada staiga bandžiau prisiminti ką nors charakteringa. Kartą man buvo įstrigę, kad ji keistai taria "d".

A.Baukutė tai tikrai nepaskambins - neturi mano telefono numerio (juokiasi Papkutės juoku - aut.). Iš pradžių buvo nepatogu ją vaidinti. Vis dėlto kolegė. Kita vertus, juk Asta dabar - seimūnė. Nuo jos priklauso mano ir visų žmonių gyvenimas. Tad ir dingsta tie skrupulai. Dalyvauju humoristinėje laidoje - tai mano darbas. Jos darbas - dirbti taip, kad nebūtų dėl ko šaipytis. O dabar yra.

Nusivaliusi grimą aktorė ramesnė

Apie asmeninį Vilijos gyvenimą nėra paprasta sužinoti.

"Nesu nei kompanijų siela, nei linksmuolė, visus užkrečianti gera nuotaika ir su visais bendraujanti. Paprastai būnu tylesnė ir ramesnė negu dirbdama. Scenoje aš - didelės energijos žmogus. Niekada nemąstau, kad vaidindama išlieju viduje susikaupusią energiją. Mano elgesys turbūt priklauso nuo to, su kuo bendrauju. Net su draugais nesu pamišusi linksmuolė", - patikina pašnekovė. Na štai, kaip įdomu - ramus žmogus, o scenoje - patrakėlis. "Būna visokių aktorių.

Kartais atrodo, gyvenime toks įdomus žmogus - tik imk ir vaidink, o kai išeina į sceną, pasirodo, kad jam ten ne vieta. Dauguma mūsų esame pilki žmonės..." - sako aktorė.

Vitalija prisipažįsta, jog labai mėgsta pabūti viena. Kartais užsidaro su sūnumi atskiruose kambariuose ir būna. Tačiau daugiausia laiko jie praleidžia kartu. Sūnui Vitalija turi būti ir mama, ir tėtis.

"Argi nėra pasaulyje moterų, kurios gyvena vienos ir augina vaikus? Daug tokių. Mėgstu vienatvę, tad neliūdžiu, kad šalia nėra vyro. Kristijonas neklausinėja, kada parvesiu namo tėtį. Mudu anksčiau apie tai daug kalbėdavomės. Gal šiek tiek sunkiau bus sutarti su sūnumi, kai jis paaugs. Bet, manau, mano brolis jam apie vyriškus dalykus papasakos", - kalba Vitalija.

Dzūkė pasiklystų miške ir Vilniuje

Vilniuje Vitalija gyvena dvidešimt metų - nuo tada, kai atvyko studijuoti. Tačiau gimtojo Nedzingės kaimo Varėnos rajone ji nepamiršta. Aplanko ten gyvenančius artimuosius ir vadina save tikra dzūke. Ypač dažnai Vitalija vieši Nedzingėje vasarą ir rudenį, kai jai - atostogos, o Dzūkijos miškuose - grybai ir uogos.

"O Jėzau, kaip mėgstu grybauti. Man tai kaip vyrams - žvejyba. Gal tik šiemet grybavau jau ne su tokia aistra kaip anksčiau, kai išeidavau kokioms šešioms valandoms. Žinokit, mes, dzūkai, tik baravykus ir voveraites renkame. Kartą atvažiavo draugė ir parodė, ko prisirinko, tad pusę to gero išmėčiau. Ten buvo pilna visokių ūmėdžių. Aš jų gerai net nepažįstu", - sako aktorė.

Grybaudama nedideliuose miškuose aplink Nedzingę Vitalija gali labai toli "nugrybauti", nes išėjus iš mažų miškų prasideda didesni, vedantys keliolika kilometrų nuo namų ir... gana klaidūs.

"Šimtą kartų buvau pasiklydusi, sykį net žinomoj vietoj sukau ratus. Tokia panika apima, kad nepažįsti žinomo kelio ar kelmo. Esu žmogus be orientacijos. Galiu ir Vilniuje pasiklysti. Jei nuvežtų dabar mane į kokį naują rajoną, būtų baisiau negu miške. Pavyzdžiui, Pilaitėje nieko nesurasčiau, net nežinočiau, į kurią pusę traukti. Paliktų kas nors mane ten, tai ir dieną, ir naktį kelio atgal ieškočiau", - prisipažįsta Vitalija.

Iš politikų gyvenimo

Vitalijos lūpomis kalba "Dviračio šou" personažai

Svarbiausia šalies sekretorė Božena:

"Sveiki, prezidente. Labas, ranka, su Naujais, o dabar nešk kojas iš čia. Perplėštas laikraštis, bet nieko nuostabaus. Laikraščiams dabar taikomas vienodas PVM kaip ir tualetiniam popieriui. Nesijaudinkit, niekas nėjo su juo į tualetą. Tiesiog taip stipriai pabrangus laikraščiams, mes nesugebam prenumeruoti jo viso. Tai imam pusę, kad sumažintume per pusę kainą."

Politikė Papkutė:

"Klausau, taip, Asta Papkutė. Taip, koncertuojam, organizuojam renginius. Tik jūs man paaiškinkit, kaip mane užsakinėsit? Ar kaip aktorę Papkutę, ar kaip Seimo narę Papkutę? Skirtumo nėra, kaina ta pati. Trys tūkstantukai. Bet matot, kaip man reikėtų forminti, ar kaip autorinį darbą, ar kaip susitikimą su rinkėjais. Cha cha cha cha. Ne, ne nesijaudinkit. Užpakalį abiem atvejais parodysiu."

Kunigaikštienė (po Seimo rinkimų):

"Veidrodėli, veidrodėli, pasakyk, ar tapsiu Lietuvos prezidente? Veidrodėli, veidrodėli, būk geras, pasakyk, gal aš išliksiu ministrė? Veidrodėli, veidrodėli, tai gal aš būsiu perrinkta galų gale į Seimą? Ar būsiu ta eilinė, paprasta Seimo narė? Veidrodėli, sakyk, sakyk, rupūže!"