Kurios lieknėjimo programos laikytis, priklauso nuo turimų tikslų: ar norima atsikratyti nereikalingų kilogramų lėtai ar kuo greičiau, patariama žurnale SHAPE.

1. Veiklioji dieta

Laikantis šios dietos per savaitę gali nukristi 1–2 kg, daugėja energijos, gerėja nuotaika.

Dietos esmė. Šios dietos tikslas yra gauti kuo daugiau medžiagų apykaitą skatinančių stimuliatorių – aštrių prieskonių, taip pat kofeino ir skaidulinių medžiagų, kuriuos virškinant reikia daigiau kalorijų.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: grūdėtoji duona su kumpiu, kiaušiniu ir sūriu.
Pietūs: vištos šlaunelė su aštriais prieskoniais ir daržovėmis.
Vakarienė: pupelių sriuba, pagaminta pagal ajurvedos receptą.

2. Pietų paplūdimio dieta

Mažo glikemijos indekso dieta

Tai sensacinga mitybos programa, kurią sudarė amerikiečių kardiologas Artūras Agastonas. Ji priskiriama prie mažai angliavandenių turinčių dietų. Jos efektas – 3 kg per savaitę. Tai mityba, kuri ilgam keičia valgymo įpročius. Tiesa, ji tinka tik mėgstantiems gaminti.

Dietos esmė. Dieta sudaryta iš 3 etapų. Pirmajame etape, kai vyksta organizmo valymas nuo šlakų, dvi savaites tenka valgyti priduktus, kurių glikeminis indeksas žemesnis nei 35 (mėsa, žubis, paukštiena ir tik truputis daržovių). Draudžiama valgyti duoną, makaronus, bulves, keptas dešras ir vaisius. Antrajame etape valgiaraštį galima papildyti priedais, kurių glikeminis indeksas neviršija 50, trečiajame jau galima valgyti mėgstamus patiekalus, tačiau nerekomenduojami saldumynai ir šokoladas.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: rupių miltų blyneliai su varške ir vaisiais
Pietūs: veršienos muštinis su daržovėmis.
Vakarienė: garuose virta žuvies filė su salotomis.

AUKŠTO GI produktai (nuo 70 ir daugiau)
Datulės – 103
Gliukozė – 100
Balta duona, bandelės – 100
Keptos bulvės – 95
Balti ryžiai – 90
Kukurūzų dribsniai – 85
Moliūgas – 75
Arbūzas – 75
Sorų košė – 71
Šokoladiniai batonėliai – 70
Saldūs gazuoti gėrimai – 70
Perlinės kruopos – 70
Bulvių traškučiai – 70
Rudasis cukrus – 70
Baltasis cukrus – 70
Kuskusas – 70
Manų krupos – 70

VIDUTINIO GI produktai (nuo 50 iki 69)
Kvietiniai miltai – 69
Ananasai – 66
Apelsinų sultys – 65
Džemas – 65
Razinos – 65
Klevų sirupas – 65
Bulvės su lupenomis – 65
Batatai (saldžiosios bulvės) – 65
Pilno grūdo duona – 65
Avižinė košė – 65
Papajos – 59
Arabiška pita – 57
Kiviai – 50
Mangai – 50
Persimonai – 50
Rudieji ryžiai – 50

ŽEMO GI produktai (49 ir mažiau):
Spanguolės – 47
Kokosai – 45
Grikiai – 40
Džiovintos figos – 40
Džiovinti abrikosai – 40
Džiovintos slyvos – 40
Laukiniai (juodi) ryžiai – 35
Avinžirniai – 35
Obuoliai – 35
Džiovinti pomidorai – 34
Apelsinai – 35
Slyvos – 35
Nektarinai – 34
Granatai – 34
Persikai – 34
Abrikosai – 30
Rudieji lęšiai – 30
Greipfrutai – 30
Žaliosios pupelės – 30
Česnakai – 30
Morkos – 30
Kriaušės – 30
Pomidorai – 30
Mėlynės, bruknės – 30
Juodasis šokoladas (70 % kakavos) – 30
Migdolų pienas – 30
Gervuogės – 20
Vyšnios – 25
Avietės – 25
Braškės, žemuogės – 25
Moliūgų sėklos – 25
Agrastai – 25
Baklažanai – 20
Migdolai – 15
Brokoliai – 15
Kopūstai – 15
Salierai – 15
Sėlenos – 15
Briuseliniai, žiediniai kopūstai – 15
Agurkai (švieži) – 15
Lazdyno, graikiniai, žemės riešutai, pistacijos – 15
Šparaginės pupelės – 15
Imbieras – 15
Grybai – 15
Svogūnai – 15
Porai – 15
Alyvuogės – 15
Špinatai – 15
Avokadai – 10
Salotų lapai – 9
Petražolės, bazilikai, vanilė, cinamonas, raudonėliai – 5

3. Liesoji dieta

Tai įvairiapusiška dieta: joje neribojamos daržovės ir vaisiai, didelis liesų produktų pasirinkimas. Taip valgant gali nukristi iki 3 kg per savaitę. Jos gana lengva laikytis.
Dietos esmė. Reikia atsisakyti riebalų: nevartoti dešros, lašinių, sūrio, sviesto, vietoje jų rinktis neriebius maisto produktus.

Tipinis valgiaraštis


Pusryčiai:
rupių miltų duona su liesa varške ir uogiene.
Pietūs: makaronai su pomidorų padažu.
Vakarienė: upėtakis su virtomis bulvėmis.

4. Dieta be angliavandenių


Laikantis jos nereikės skaičiuoti kalorijų, tačiau šios dietos nerekomendiojama laikytis ilgai, nes ji pernelyg vienpusiška – valgiarštyje trūksta vaisių, daržovių, duonos ir makaronų.

Ši dieta tinka mėsėdžiams ir visai netinka vegetarams ir veganams, nes joje pagrindinis baltymų šaltinis yra mėsa. Liakantis jos galima numesti iki 2 kg per savaitę.

Dietos esmė. Iš valgiaraščio reikia visiškai išbraukti angliavandenius: cukrų, miltinius gaminius, bulves, ryžius, batoną, dribsnius, vaisius, saldumynus, pyragus. Ką galima valgyti? Bet kokius produktus, kuriuose gausu baltymų riebalų: mėsą, dešrą, lašinius, sviestą, šoninę, grietiną, vištieną, aliejų, sviestą, žuvį. Baltyminės dietos pradininkas daktaras Robertas Atkinsonas teigė, kad suvartoti riebalai, jų kokybė bei kalorijų kiekis svoriui neturi įtakos. Tam, kad suvirškintų maistą, kuriame gausu baltymų, organizmas priverstas naudoti labai daug energijos, tokiu būdu sparčiai vyksta riebalų deginimo procesas, tačiau nemažėja raumenų masė, kaip laikantis kitų dietų.

5. Becukrė dieta

Šios dietos galima laikytis ilgai. Leidžiama smaližiauti, bet saldumynus reikia valgyti labai lėtai, mėgautis kiekvienu kąsniu (taip sumažinamas apetitas). Svoris pradeda mažėti ne greičiau kaip po savaitės. Vėliau efektas gali siekti ir iki 5 kg per savaitę.

Dietos esmė apanaši kaip ir Pietų paplūdimio dietos – reikia vengti angliavandenių . Galima vartoti žemo glikeminio indekso produktus, aukštos kokybės riebalus, riešutis, skunbrę, tuną, lašišą, alyvuogių aliejų.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: dribsniai su vaisiais ir jogurtu.
Pietūs: salotos su kalakutienos filė.
Vakarienė: ryžiai su įvairių rūšių mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis.

6. Kretos dieta

Viduržemio jūros dieta

Ji tinka gurmanams, kurie mėgsta gaminti ir kuriems patinka Viduržemio jūros dieta. Jos esmė – valgykite tai, ką valgė senieji Kretos gyventojai: alyvuogių aliejų, avies sūrį, jogurtą, žuvį, daug vaisių, daržovių, ankštinių kultūrų, javų. Viduržemio jūros dietą sudaro 40 proc. Angliavandenių, 30 proc. Baltymų, 30 proc. Riebalų. Įrodyta, kad tokia kombinacija ne tik stiprina organizmo imunitetą, bet ir pailgina gyvenimo trukmę ir padeda išlaikyti liekną figūrą. Laikantis jos realu per savaitę netekti 1 kg svorio.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: dribsniai su uogomis ir vaisiais.
Pietūs: graikiškos salotos.
Vakarienė: spagečiai su jūros gėrybėmis.

7. Kopūstų dieta


„Skubios pagalbos“ dieta skirta greitam rezultatui pasiekti – jos efektas gali siekti ir iki 6 kg per savaitę. Kad išvengtumėte staigaus svorio prieaugio po jos laikymosi, jos laikykitės ne į ilgiau kaip savaitę.

Dietos pagrindas yra kopūstų sriuba, virta be riebalų. Papildomai du kartus per savaitę galima valgyti daržoves, žuvį ar mėsą. Virškinant tokį maistą pagreitėja medžiagų apykaita – organizmas suvartoja daugiau energijos nei pasisavina, be to, iš jo pašalinami šlakai ir kitos kenksmingos medžiagos.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: kopūstų sriuba, jogurtas, apelsinas, kriaušė.
Pietūs: kopūstų sriuba, vaisių salotos.
Vakarienė: kopūstų sriuba, mangas, braškės.

8. Neribojamo kiekio dieta arba triukai su talpa

Tai sveika dieta, nes aprūpina organizmą visomis reikalingomis maisto medžiagomis. Ji tinka visiems, kas ieško paprastos, greitos ir nesudėtingos dietos ir nori pasiekti akivaizdžių rezultatų. Jos pagalba galima numesti iki 4 kg per savaitę.

Dietos esmė. Vartojami maisto produktai, kuriuose daug vandens ir mažai kalorijų, Valgiaraščio pagrindas – vaisiai ir daržovės.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: vaisių salotos su riešutais.
Pietūs: trintos daržovės – baklažanai, cukinija, pomidorai, paprikos ir kitos.
Vakarienė: pomidorų sriuba.

9. Maisto derinimo dieta


Nesudėtinga dieta, nes nėra griežtų aprobojimų, tačiau, lyginant su kitomis dietomis, neįprastas gali pasirodyti rekomenduojamų produktų pasirinkimas – juose yra ir baltymų, ir angliavandenių. Ji tinka visiems, kad pasiryžę valgyti mėsą be įprastų garnyrų – bulvių, makaronų, ryžių. Jos laikantis galima numesti apie 1,5 kg per savaitę.

Dietos esmė. Galima valgyti viską, ko tik norisi, bet su viena sąlyga – nevartoti angliavandenių kartu su baltymais. Prieš šimtą metų šios dietos pradininkas daktaras Hovardas Hajus tvirtino, kad žmogaus organizmas negali suvirškinti angliavandenių ir baltymų vienu metu, todėl vieno valgymo metu reikia išsirinkti vieną arba kitą. Baltyminį maistą patariama rinktis pietums, tiesa, leidžiama valgyti tik mėsą arba žuvį, kiaušinius arba sūrį. Vakarienė turėtų būti iš angliavandenių (taip pat tik iš vieno tipo) – duona, ryžiai, miltiniai gaminiai ar bulvės. Pagrindinis patiekalas gausiai papildomas daržovėmis, salotomis.

Tipinis valgiaraštis

Pusryčiai: vaisių salotos su šviežiu varškės sūriu.
Pietūs: krevetės su salotomis.
Vakarienė: bulvių apkepas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)