22 metus skirtingose šalyse keliavusi, mokiusis, dirbusi ir patirtį kaupusi med. slaugytoja, masažistė Beata Rokaitienė šiandien Lietuvoje turi išsikėlusi ambicingą tikslą – išorinį grožį, jaunystę padėti pasiekti natūraliais būdais, nepamirštant, kad išvaizda neatsiejama nuo pozityvaus požiūrio į save. Apie visa tai pasakojama pranešime žiniasklaidai atsiųstame interviu su unikalaus masažo autore.

– P. Beata, anksčiau padėjusi žmonėms po Bello paralyžiaus, insultų, dabar užsiimate jauninimu, gražinimu. Ir visa tai kiek netikėta forma – per burną? Kas tai per masažas?

– Esu labai plataus profilio specialistė, tikrai dariau pačius įvairiausius medicininius masažus, tačiau dabar fokusuojuosi į autorines procedūras, atliekamas per burną, t.y. masažuojant veido raumenis iš vidaus. Išgaunamas veido liftingo efektas ir jo ateina ir tie, kurie turi sąkandžio bėdų, yra patyrę insultą, tiek ir norintys akivaizdaus estetinio pokyčio – klientų ratas tikrai platus. Reguliariai pas mane besilankančios damos tai daro dėl to, kad iš kabineto išeina tokiu veidu, kurį turėjo jaunystėje, prieš suglembant, nykstant raumenims ir veidą išvagojant pirmosioms raukšlėms.

Kaip ir visas kūnas, veidas taip pat turi raumenis, tik kaukolę dengiantys raumenys yra kitokie, plonesni. Pirmąkart atėjusio žmogaus veidą vadinu neliestu nuliu. Įvertinusi situaciją atlieku jam reikalingą procedūrą, suaktyvinu visus raumenis, patikrinu, kad kiekvienas pavienis raumuo atliktų savo funkciją (vieni atveria, kiti užveria akis, treti atsakingi už kramtymą arba mimikos išraiškas). Būtent burnos raumenys vyresniame amžiuje ir sukelia vizualų senėjimo įspūdį, būtent su jais (kramtomaisiais, tais, kurie pakelia lūpas) daugiausiai ir dirbu. Kaip tai atrodo? Stipriai, specialiais judesiais raumenis išmasažuoju per burnos ertmę. Vos pakilęs žmogus jau sako „oj, patinau ir gražiai atrodau“. Tačiau efektas išlieka daug ilgiau ir kitąkart atėjus žmogui jau dirbu ne su nuliniu, o su pirmo lygio veidu. Taip pamažu ir gražiname, bet tam, nemeluosiu, reikia ne tik daug žinių, tačiau ir daug praktikos – kur patempti, kur atlaisvinti, kokios procedūros reikia konkrečiu atveju konkrečiam žmogui. Kiekvieną kartą masažas būna labai individualus.

– Kadangi pagrindinis jūsų darbo įrankis – rankos – ką jaučiate kiekvienu atveju? Ką apie žmogų, jo sveikatą išduoda veido, burnos raumenys?

– Pas vieną raumenys būna kone atrofavęsi, moterims, kurioms virš 50 metų, dėl hormoninių pokyčių dažniausiai suplonėja raumenys, tarsi įkrenta, nutįsta žandai. Tokiu atveju it popierių plonus raumenis reikia atgaivinti, suaktyvinti, kaip juokiuosi, kone iš mirties juos prikelti ir po kiekvienos procedūros jie didėja, tampa gyvybingi, pumpuojasi. Kad būtų paprasčiau suprasti – kaip sporto salėje kultūristai „pumpuoja“. Augant apimčiai gali it skulptūrą formuoti veidą. Veido mankštos, fitnesai turi tokį patį potencialą, tačiau rezultatai pasiekiami daug lėčiau nei intensyviai, pakartotinai atliekant intraoralinį masažą.

Beata Rokaitienė

Ir rezultatai kalba patys už save. Tarkime, galima visiškai „atauginti“ veidus pacientų po traumų ar paralyžiaus, kuomet viena veido pusė būna visiškai sukritusi. Įgavęs daugiau masės veidas atrodo pilnesnis, šviežesnis, gaivesnis. Be to, didesnė raumenų apimtis patempia kiek nuvytusią odą, ji automatiškai išsitempia ir žmonės (na, dažniau, moterys) išeina vizualiai netekę 5 ar 10–ies metų. Tas pats ir turint sąkandžio bėdų, kurios lemia raukšles. Labai dažnai žmonės laiko stipriai sukąstus dantis dėl streso, ne veltui yra ir posakis „per sukąstus dantis“. Viskas būna įsitempę, kramtomieji raumenys net skauda. Atpalaiduoji, ištempi, aktyvuoji ir vėl modeliuoji, o rezultate – mažesnės raukšlės. Ši technika tinka ir kovojant su raukšlėmis moterims aplink lūpas – toms, kurios vadinamos rūkoriaus raukšlėmis, tačiau iš tikrųjų su tuo neturi nieko bendra ir jos formuojasi dėl estrogeno ir ciklo pokyčiais. Vieną vietą sulyginti, kitą aktyvuoji, trečią atpalaiduoji ir ieškai balanso – sakau, tikras mokslas čia.

– Koks yra tokios procedūros efekto ilgaamžiškumas?

– Intraoralinis masažas yra investicija, kartą įdėtas darbas niekur nedingsta, nes raumenys turi atmintį. Per tris, keturias procedūras gali pasiekti norimą veido išvaizdą ir vėliau reikia tik palaikymo. Būna, kad žmogus išvažiuoja arba aš keliauju, prisiliečiu prie to paties veido po poros metų ir po vienos procedūros vėl turime pirminį jaunatvišką efektą. Kartais net naudinga padaryti ilgėlesnę pertrauką.

Žinoma, yra žmonių, kurie rezultato nori momentiškai, tarkime, laukia pasirodymas, tokiu atveju sugrįžta, kai yra proga.

– Atrodytų, tam momentiniam efektui šiandien yra didelė įvairių procedūrų, dažniau – invazinių, pasiūla. Ar jos – kontraindikcija veido masažams? Kaip skiriasi efektas?

– Veido masažai yra geroji, visiškai nekenkianti priklausomybė, aišku gerąja prasme. Mano absoliuti dauguma klientų yra tie patys. Pirmą kartą procedūrą pasiūlau nemokamai, pamatę efektą jie jau grįžta patys. Grįžta ne tik dėl fizinio efekto. Kai jautiesi graži, esi savimi pasitikinti, tau viskas sekasi, šypsaisi ir pritrauki sėkmę, o veidas nuo to tik gražėja.

Mano manymu, šiandieninė grožio industrija yra „išėjusi pro kraštus“. Hialurono, botulino injekcijos tampa kasdienybė, pamirštant viso ko pagrindą – raumenį. Kiek ilgai bus išlaikomi užpildai, jei raumuo silpnas? Viskas su amžiumi ima tįsti, glebti. Niekada nekritikuoju ir negadinu specialisto darbo. Klientė informuoja, kurioje vietoje, tarkime, yra hialurono užpildas, tada dirbu aplink jį, aktyvinu gretimus raumenis ir rezultatai būna geri, tačiau mano tikslas raumenį ne paralyžiuoti, o jį atgaivinti, įgalinti. Pamėginkite prikelti raumenį, į kurį 20 metų buvo leidžiami paralyžiuojantys, raukšles lyginantys užpildai. Džiaugiuosi bent tuo, kad vis daugiau ilgalaikiu natūraliu žmogaus grožiu suinteresuotų specialistų rekomenduoja tarp injekcijų aktyvinti raumenis.

Beata Rokaitienė

Galiausiai, tai, kad visas pasaulis (taip pat ir Lietuva) išprotėjęs dėl, pavyzdžiui, vienodai paputlintų lūpų, rodo gilesnę, pasitikėjimo ir meilės sau stokos problemą. Man baisu dėl labai jaunų merginų, kurioms Instagramas bruka grožio standartus. Nebeužtenka antakių tatuiruočių, netikrų blakstienų, didesnių krūtų – pasiekiama riba, kai neatitikdamas „standartų“ jautiesi nesusitvarkęs, negalintis įsikelti nuotraukos ar išeiti viešumon. Būtent dėl to, domėdamasi psichologine grožio, meilės sau puse ir ėmiausi kurti procedūras, kur lygiavertis dėmesys skiriamas ne tik fiziniam kūnui, bet ir žmogaus psichologijai. Noriu parodyti, kad tai, ką tu turi, niekur nepasimetė – esi graži/–us. Niekada negailiu komplimentų ir kaskart stebiuosi, kaip keičiasi veidas, akys juos išgirdus.

– Ar apie tai ir kalbate garso terapijoje, kuri groja fone masažo metu?

– Būtent. Mano prasmė – dvejopa. Aš atstatau veidą, mažinu raukšles, grąžinu jaunystę, tačiau be pasitikėjimo savimi tai nieko nereiškia. Moteriai (ir vyrui) būtina girdėti komplimentus, bent kiek sumažinti kasdien patiriamą stresą ir spaudimą iš grožio industrijos. Jei yra sąmonės ir išvaizdos balansas – geresnio jausmo nebūna.

Išgirdusios afirmacinę kalbą, kurią sako vyras, moterys iš pradžių nustemba, bet procedūros metu nurimsta, nugrimzta į prisiminimus apie vaikystę, pirmąsias meilės apraiškas. Kiekviena šioje afirmacijoje girdi tai, kas aktualu jai. Tekstą ruošėme drauge su psichologais, darėme ne vieną bandymą. Ar moteris sena, ar jauna, ar graži, ar galbūt turinti daug abejonių – visos vienbalsiai pasakė „čia man“. Jos nutyla ir klausosi, net išsitiesia. Būna ir pravirksta, supratusios, kaip seniai girdėjo gražų joms skirtą žodį. Vyrai dažnai neliaupsina savo draugių, žmonų ir tai viena priežasčių, dėl ko tas pasitikėjimas savimi yra susvyravęs. Man tikrai sunku patikėti, kai ateina be galo graži moteris ir, matau, nelaiminga. Tada ir stengiamės viską – kūną ir galvą (sąmonę) sujungti, sukurti darną. Ne be reikalo šią autorinę procedūrą, kokios Lietuvoje daugiau nėra, pavadinau moters kūno ir sielos terapija. Nenoriu, kad po 5 ar 10–ies metų nepažinčiau sutiktos draugės, nenoriu visų vienodų veidų, kai kiekvienas esame be galo skirtingi ir savaip gražūs. Tereikia truputį padirbėti, o ne lengviausiu keliu nueiti.

– Ar tokia metodika Lietuvoje populiarėja? Prisipažinsiu, man tai buvo naujiena.

– Kai grįžau į Lietuvą prieš dvejus metus, buvau vienintelė atliekanti intraoralinį masažą. Sulaukiau nemažai kreivų komentarų, kad esą nesąmonę darau, kam čia į burną pirštus kišti. Visgi aš mokiausi, žinau, ką darau, už mane kalba ir mano klientai, o galiausiai pradėjau ir kitus mokyti šios technikos. Tai tarpinis variantas tarp kosmetologijos ir medicinos, todėl tikrai ne kiekvienas gali ir nori. Tad kol, kitose šalyse tokia praktika yra įprasta ir populiari, Lietuvoje ji tik žengia pirmuosius žingsnius.

Kiekvienas naujas specialistas, ėmęs rimtai dirbti su veidu ir jo raumenimis supranta, kad kiekvienas veidas yra nauja knyga ir ją išstudijuoti reikia mokėti. Mano jauniausia klientė buvo 18–os, o vyriausia – 88–erių senjorė, jų fiziologiniai ir psichologiniai poreikiai – visai kitokie. Žinoma, didžiausia grupė klienčių toms, kurioms jau virš 40–ies, kurių oda rytais jau atrodo pavargusi, kai jau norisi pristabdyti laiką. Net ne pristabdyti, o atsukti atgal. Ir jei moteris reguliariai savimi rūpinsis, jūs neatspėsite, kai jai sukaks 60. Visada pabrėžiu – norint būti jaunatviška senjore, reikia kažką daryti jau nuo 40–ties. Tai padės užkonservuoti investiciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją