Tapkite cukraus policininkais

I. Kuprevičiūtė teigia, jog visi turime vėžinių ląstelių, tačiau ar susirgsime vėžiu, priklauso nuo mūsų organizmo apsaugos mechanizmo stiprybės. Šį kuriame patys. Taigi, anot specialistės, pirmasis indėlis į savo sveikatą – dramatiškas pridėtinio cukraus vartojimo sumažinimas.

„Tiek prevenciškai, tiek jau sergantiems onkologine liga būtina mažinti šio baltojo nuodo vartojimą. Cukrus silpnina organizmo imuninę sistemą, maitina vėžines ląsteles, todėl liga gali greičiau progresuoti, atsinaujinti“, – įspėja gydomosios mitybos specialistė I. Kuprevičiūtė ir priduria, jog cukrus apdorojamas B grupės vitaminų sąskaita. Taigi, kiek suvartojame cukraus, tiek atimame iš savęs šio vitamino.

Be to, cukrus skatina didesnį šalutinių poveikių pasireiškimą po chemoterapijos ar spinduliuotės, todėl jo atisisakymas ypač svarbus besigydantiems onkologines ligas.

Daugiau gaminti namuose

Pasiryžusiems stoti į cukraus priešininkų gretas, tik iš namų spintelių ištuštinti jo atsargų nepakaks. Mat didžiąją dalį pridėtinio cukraus suvartojame mums nė nenutuokiant.

„Cukrus yra paslėptas, todėl visų svarbiausia užduotis – skaityti maisto pakuočių etiketes. Stengtis kuo daugiau maisto gaminti namuose, mažiau pirkti pusfabrikačių, kuriuose saldiklių ypač gausu“, – pažymi specialistė.

Beje, I.Kuprevičiūtė įspėja, kad nors agavo sirupas turi mažą glikeminį indeksą, o medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis, vis dėlto jie – cukraus pusbroliai.

Ingrida Kuprevičiūtė

Rečiau reiktų vartoti ir nekaltai atrodančias vaisių sultis. Mat jose daug fruktozės, kurią organizmui sunku apdirbti. Sultyse nelieka ir vaisiuose esančių organizmui reikalingų skaidulų. Šių atsargas papildyti I.Kuprevičiūtė siūlo linų sėmenimis, kurių reikėtų vartoti po vieną du šaukštus per dieną.

„Linų sėmenys greitai oksiduojasi, todėl siūlau kasdien jas susimalti šviežiai, o ne pirkti jau sumaltų“, – atkreipia dėmesį sveikos mitybos šalininkė.

Skaityti etiketes

Dar viena ydinga mitybos dalis, anot gydomosios mitybos specialistės, – per didelis angliavandenių suvartojimas iš grūdinių kultūrų.

„Dažnas pusryčiams valgo košės, sumuštinių, per pietus – perlinės sriubos, vakarienei – pieniškos makaronų sriubos. Taigi visur vyrauja grūdiniai angliavandeniai. O didžioji jų dalis turėtų būti gaunama iš daržovių. Ypač naudingos kryžiažiedės: kopūstai, briuselio kopūstai, brokoliai, taip pat lapinės daržovės, česnakinių šeimai priklausantys česnakai, porai, svogūnai“, – vardina, ką naudinga įtraukti į kasdienį racioną I. Kuprevičiūtė.

Beje, siekiant sumažinti vėžio riziką ar jo plitimą susirgus, o taip pat didinti pasveikimo tikimybę, specialistė pataria kasdienį mitybos krepšelį papildyti antioksidantais, omega 3 riebalų rūgščių turinčiu maistu.

„Tai galėtų būti riebios žuvys. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę: jei perkate silkę, rekomenduoju rinktis su galvom, o ne jau paruoštą valgyti. Taip pat verčiau rinktis sardines, skumbres. Mat sunku surasti silkės be pridėtinių dirbtinių saldiklių, skonio stiprikių gliutomato“, – atkreipia dėmesį I. Kuprevičiūtė.

Specialistė sako, jog viena svarbiausių užduočių siekiant sumažinti vėžio riziką – skaityti produktų etiketes. „Žiūrėkite, ar nėra transriebalų, hidrintų ar kietintų riebalų. Jų ypač gausu margarine, konditerijos gaminiuose. Atkreipkite dėmesį į glikeminį indeksą – produktų, kurių jis didžiausias, vartoti reikėtų kuo mažiau“, – siūlo ji.

Svarbūs vitaminai

Vitaminas D

Daug dėmesio sveikos mitybos specialistė teikia vitaminui C ir D. Mat vitaminas C skatina kolageno, kuris padeda atkurti audinius, greitina žaizdų gijimą, gamybą. Tai ypač aktualu onkologiniams pacientams po chemoterapijos. Vitaminas D aktyvina tam tikras imunines ląsteles, kurios atsakingos už vėžinių ląstelių sunaikinimą, todėl yra itin svarbus imuninei sistemai.

„Šio vitamino trūkumas sergantiesiems onkologinėmis ligomis gali sukelti kaulų retėjimą – osteoporozę“, – atkreipia dėmesį I. Kuprevičiūtė.

Be šių vitaminų, taip pat reikėtų nepamiršti probiotikų, kurie padeda atkurti sunaikintą žarnyno mikroflorą po chemoterapijos. Čia padėti gali ir raugintos daržovės bei rauginto pieno produktai.

„Siūlau kasdien į racioną įtraukti raugintų kopūstų, agurkų, porų, artišokų, morkų, česnakų. Beje, tokiose daržovėse išlieka daug vitamino C“.