Senstant šlapimo pūslė keičiasi. Šlapimo pūslės audinys gali sutvirtėti ir tapti mažiau elastingas. Mažiau elastinga šlapimo pūslė negali sulaikyti tiek šlapimo, kiek anksčiau, todėl gali tekti dažniau vaikščioti į tualetą. Gali susilpnėti šlapimo pūslės sienelė ir dubens dugno raumenys, todėl bus sunkiau visiškai ištuštinti šlapimo pūslę ir šlapimas ištekės. Nors negalite kontroliuoti visko, kas daro įtaką šlapimo pūslei, štai patarimai, kurių galite imtis, kad ji būtų kuo sveikesnė.

Kas lemia silpną šlapimo pūslę?

Silpna šlapimo pūslė gali atsirasti dėl daugelio priežasčių, todėl gali prireikti šiek tiek laiko, kol bus išsiaiškinta problemos esmė. Silpna šlapimo pūslė dažnai sukelia:

  • poreikį dažnai šlapintis;
  • pabudimą naktį, kad nueitumėte į tualetą. Tai vadinama noktiurija ir gali tapti problema, kai prabundate daugiau nei du kartus, kai reikia šlapintis;
  • skubų ir nekontroliuojamą poreikį šlapintis;
  • šlapimo nutekėjimą atliekant tam tikrus veiksmus, pavyzdžiui, keliant sunkius daiktus, čiaudint ar kosint.
  • Laimei, yra priemonių, kurias galite išbandyti. Viena iš jų – įklotai, nelaikantiems šlapimo.


Kada kreiptis pagalbos?

Keletas pavienių šlapimo nelaikymo atvejų nebūtinai reikalauja medicininės pagalbos. Be to, daugumai žmonių senstant tenka keltis šlapintis naktį. Tačiau jei problema turi įtakos gyvenimo kokybei, apsvarstykite kreipimąsi pagalbos. Užsirašykite pas gydytoją, jei:

  • Jus gėdina šlapimo pratekėjimas ir dėl to vengiate svarbios veiklos;
  • dažnai jaučiate būtinybę skubiai šlapintis ir lekiate į tualetą, bet kartais nespėjate laiku;
  • dažnai jaučiate poreikį šlapintis, bet negalite pasišlapinti;
  • pastebėjote, kad šlapimo srovė vis silpnėja, arba jaučiate, kad negalite gerai ištuštinti šlapimo pūslės.

Dažniausiai simptomus galima pagerinti.

Sumažinkite kofeino ir alkoholio kiekį

Kofeinas dirgina šlapimo pūslę ir gali apsunkinti šlapimo nelaikymą. Didžiausią poveikį daro kava, todėl nustokite ją gerti arba pereikite prie kavos be kofeino. Gazuotuose gėrimuose, žaliojoje arbatoje, energetiniuose gėrimuose ir karštame šokolade taip pat yra kofeino, todėl sumažinkite jų vartojimą ir pakeiskite juos vandeniu ir žolelių ar vaisių arbatomis.

Alkoholis taip pat yra diuretikas, todėl dažniau šlapinatės. Alkoholio vartojimo sumažinimas gali padėti išvengti šlapimo nelaikymo simptomų.

Išlaikykite sveiką svorį

Jei turite antsvorio, tikimybė susirgti šlapimo nelaikymu ir kitomis ligomis, pavyzdžiui, diabetu, yra didesnė. Svorio metimas gali padėti mažiau pratekėti, o vengdamos priaugti svorio galite išvengti šlapimo nelaikymo problemos. Tyrimai rodo, kad didėjant kūno masės indeksui (KMI), didėja tikimybė nutekėti

Kasdien atlikite dubens dugno pratimus

Dubens dugno pratimai gali būti veiksmingi mažinant pratekėjimą, tačiau svarbu juos atlikti tinkamai. Gali tekti dubens dugno pratimus daryti 3 mėnesius, kol pastebėsite kokią nors naudą.

Įklotai, nelaikantiems šlapimo

Dėvėdamos sugeriančius įklotus arba apatinius drabužius galite apsaugoti savo drabužius ir išvengti nemalonių incidentų. Tai reiškia, kad nereikės riboti savo veiklos. Absorbuojantys produktai būna įvairių dydžių ir sugeriamumo lygių.

9 patarimai nakčiai

  1. Nerimaujate dėl nelaimingų atsitikimų prieš miegą? Apsauginiai įklotai arba kelnaitės gali padėti.
  2. Kad išvengtumėte staigių apsilankymų tualete, pabandykite iš savo mitybos išbraukti kofeiną.
  3. Ar šlapimo nutekėjimas trukdo lytiniam gyvenimui? Pabandykite ištuštinti šlapimo pūslę arba šiek tiek mažiau gerti prieš intymumą.
  4. Gėrimas po darbo gali atpalaiduoti, tačiau alkoholis gali pabloginti simptomus – sutrikdyti miegą.
  5. Apsvarstykite galimybę išbandyti specialią patalynę.
  6. Jei dėl tokių vaistų kaip diuretikai gaminate daugiau šlapimo, pabandykite juos vartoti ryte, o ne prieš miegą. Pasitarkite su gydytoju.
  7. Negerkite skysčių po 18 val. vakaro arba likus bent dviem valandoms iki miego, kad naktį rečiau vaikščiotumėte į tualetą.
  8. Nerimas dėl nelaimingų atsitikimų sekso metu gali sugadinti nuotaiką. Atgaivinkite malonumą ieškodami patogesnių pozų.
  9. Negalite vėl užmigti po naktinio apsilankymo tualete? Neužsibūkite nemiegojusios lovoje. Kelkitės ir ką nors darykite, kol vėl pajusite nuovargį.