Kmynų nauda sveikatai

Kmynai priklauso tai pačiai augalų šeimai kaip ir anyžius, krapai, kuminas ir pankolis. Lygiai kaip ir šie augalai, kmynai turi daugybę naudingųjų medžiagų ir yra ypač maistingi. Dėl sudėtyje esančių vitaminų ir mineralų kmynai veikia kaip natūralus antioksidantas. Natūralioje medicinoje kmynai naudojami kaip vaistai nuo toliau išvardintų problemų.

Virškinimo sutrikimai

Kmynai yra išskirtinis skaidulų šaltinis – vos 100 gramų kmynų yra visa rekomenduojama skaidulų norma, t.y., 38 gramai skaidulų. Tad jeigu manote, kad jūsų maiste trūksta skaidulų, laikas įtraukti kmynus į savo mitybą. Tik gaunant pakankamai skaidulinių medžiagų užtikrinama sklandi virškinamojo trakto veikla. Kmynuose esančios maistinės skaidulos padeda maistui judėti virškinamuoju traktu. Tai ypač naudinga tiems, kas skundžiasi skrandžio negalavimais ar virškinimo sutrikimais, tokiais kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir viduriavimas.

Svorio metimas

Džiugi žinia lieknėjantiems – skaidulos, esančios kmynuose, naudingos ne tik virškinamajam traktui, bet ir jūsų figūrai. Šiai teorijai pagrįsti buvo atlikti ir moksliniai tyrimai.

Mokslininkai Malaizijoje stebėjo, kaip kmynų ekstraktas veikia dalyvių svorio ir KMI (kūno masės indekso) pokyčius. Tyrime dalyvavo 70 sveikų moterų, kurios skundėsi antsvoriu. Žinoma, dalyvės buvo išskirstytos į dvi grupes: vienos grupės dalyvėms būdavo duodamas kmynų ekstraktas, o kitai grupei – placebas. Daugiau nebuvo jokių pokyčių nei mityboje, nei fiziniame aktyvume.

Nuostabu tai, kad po 90 dienų kmynų ekstraktą naudojusios moterys numetė vidutiniškai po 2,7 kg, kai tuo tarpu placebą naudojusios natūraliai priaugo šiek tiek svorio. Be numestų kilogramų, pirmosios grupės dalyvės pastebėjo pagerėjusį raumenų tonusą, sumažėjusį riebalų procentą ir net 5 cm sumažėjusias apimtis. Net jeigu skamba ir per gerai, kad būtų tiesa, šis būdas saugus, todėl nepakenks jį pabandyti ir įsitikinti pačiam.

Širdies sveikata

Skaidulomis praturtintas maistas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį. Blogasis cholesterolis, gaunamas su gyvulinės kilmės maistu, kaupiasi ant arterijų sienelių ir apsunkina širdies darbą, didėja rizika susirgti širdies ligomis ar net patirti širdies smūgį.

Be skaidulų, kmynuose yra ir širdies sveikatą palaikančių antioksidantų, tokių kaip vitaminas A, C, E, kurie neutralizuoja neigiamą laisvųjų radikalų poveikį. Širdies veiklai naudingas ir kmynuose esantis kalis, kuris reguliuoja kraujo spaudimą ir palaiko širdies ritmo stabilumą.

Atsikosėjimui lengvinti

Imuninei sistemai kovojant su antikūniais, susidaro biologiškai aktyvi medžiaga histaminas, dėl kurios kyla ir kosulys. Jeigu kosulys vis nesibaigia ir vargina, kmynuose esančios medžiagos padės neutralizuoti histaminą taip pat efektyviai kaip ir vaistai, bet be pašalinio poveikio. Be to, kmynų aromatas padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus, todėl jau seniai kmynus natūralioje medicinoje naudojama gydant kvėpavimo takų sutrikimus ir siekiant palengvinti atsikosėjimą.

Miegui gerinti

Jeigu jau kuris laikas kankina nemiga arba miegodami nepailsite, gali būti, kad kmynuose esantis magnis pagerins miego kokybę. Be to, kmynai pagreitins medžiagų apykaitą, todėl organizmas naktį neeikvos energijos virškindamas. Pabandykite išgerti puodelį kmynų arbatos prieš miegą – galbūt tai padės kokybiškai pailsėti.

Kmynai grožiui

Kmynai naudingi ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Eterinis kmynų aliejus naudojamas tiek odai, tiek plaukams. Kmynai mažina odos paburkimą, ramina ir dezinfekuoja, todėl atliekamos garų vonelės su kmynų aliejumi.

Kmynų aliejus skatina odos ląstelių regeneraciją, todėl gali padėti mažinti pigmentaciją, skaistinti odą. Dėl stiprių antiseptinių savybių kmynų aliejus gydo galvos odos infekcijas, taip pat gerina plaukų struktūrą ir skatina jų augimą.

Menstruacijų skausmams mažinti

Dauguma moterų menstruacijų metu jaučia nemalonius skausmus dėl makšties sienelių susitraukimo. Dažnai šis skausmas malšinamas vaistais, bet galima pabandyti tai padaryti ir natūraliai, pasitelkiant kmynuose esančius eterinius aliejus. Žemiau rasite kmynų arbatos receptą, kuris turėtų padėti susidoroti su šia problema.

Kaip naudoti kmynų sėklas?

Prieskonių skyriuje galite rasti ir maltų, ir nemaltų kmynų sėklų. Nusipirkę laikykite jas vėsioje, tamsioje vietoje.

Tradiciškai kmynais gardinama duona, kepiniai, rauginti kopūstai, varškė, sūris. Prieš patiekdami, pabandykite kmynais pabarstyti gaminamas salotas ar pagardinti kepamą mėsą ar daržoves.

Norint greito rezultato esant virškinimo sutrikimams, menstruacijų skausmams ar miego sutrikimams, šalinant nemalonius burnos kvapus ar stiprinant dantenas, geriausia pasigaminti kmynų arbatos:

Į puodelį verdančio vandens įberkite šaukštelį kmynų, palikite arbatą pritraukti 10 min.
Jeigu norite, atvėsusį gėrimą pagardinkite medumi ir nukoškite. Gerkite kelis kartus per dieną.

Atsargumo priemonės

* Kmynai gali turėti įtakos gliukozės kiekiui kraujyje, todėl sergantiems diabetu dideli kiekiai kmynų nerekomenduojami.

* Derėtų vengti vartoti kmynus likus porai savaičių iki operacijos, nes kmynai gali skystinti kraują.