Prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistai atsiųstame pranešime žiniasklaidai dalijasi patarimais, kaip neprašauti su kvapu perkant kvepalus jų neuosčius.

Dažniausios kvapų grupės

Visus aromatus galima suskirstyti į tam tikras kategorijas (grupes). Jos padės susiorientuoti, kokio kvapo jums reikėtų dairytis.

Citrusinių vaisių (apelsinas, citrina, greipfrutas) kvepalais tinkamiausia kvėpintis dieną, o jeigu kalbėtume apie sezoną, tai jų laikas – vasara. Šio tipo aromatas nėra ilgalaikis, nes jo molekulės yra labai lakios. Beje, kitų vaisių bei uogų (arbūzas, avietė ir pan.) aromatas išsivadėja dar greičiau.

Gėlių kvepalai tinka bet kokia proga, metų laikas jiems nėra itin svarbus. Gėlių natų paletė itin plati: žalia, gaivi, intensyvi, saldi ir pan. Mimoza, tuberoza, jazminas, rožė, bijūnas – jie visi sukurs vis kitokią nuotaiką, priklausomai nuo to, kokios bus kitos kvepalų sudedamosios dalys.

Medienos aromatas patiks išskirtinėms asmenybėms. Sandalmedis, kedras, pušis suteiks stiprumo ir skatins nepasiduoti.

Rytietiški kvepalai (ambra, smilkalai) puikiai tinka žiemos vakarui. Nepatartina jais kvėpintis darbe, nes gali erzinti, blaškyti kolegas, o vasarą aromatas gali atrodyti per saldus. Tačiau jeigu mėgstate jais kvėpintis visur ir visada, neribokite savo norų.

Kurios natos užgožia kitas?

Pasak kvapų dizainerių, jeigu kvepalai yra pernelyg intensyvūs, paprastai jų sudėtyje galima rasti stiprių aromatų derinį. Stipriais laikomi gintaras, vanilė, tuberoza, visos rytietiškos bei gyvulinės natos, taip pat medienos natos, pavyzdžiui, pačiulis.

Vadinasi, jei nenorite stipraus, kitas natas užgožiančio aromato, turėtumėte vengti rinktis kvepalus, kurių sudėtyje yra šių išvardintų ingredientų. Idealiu atveju geriausia, jei stipresnis kvapas susimaišytų su lengvesniais, gaivesniais kvapais, tokiais kaip bergamotės, gėlių aromatais. Tokiu būdu kvepalai netaps dirgikliu.

Kvepalai

Jei ieškote gaivaus kvapo

Pasak kvapų žinovų, dėmesį reikėtų atkreipti į citrusinių vaisių natas, tokias kaip bergamotės, žaliosios ar paprastos citrinos, apelsino ir greipfruto, taip pat puikiai tinka imbieras.

Daug „žalių“ natų (jos taip vadinamos dėl gaivumo, šviežumo pojūčio) turinčios, pavyzdžiui, figos ir lelijos, aromatui irgi suteikia daug gaivumo.

Tačiau šios natos ne vienintelės. Kita ryški gaivumo suteikianti kvapų grupė yra ozoninė / marinistinė. Sintetinės natos (ang. „floralozone“, „calone“) yra itin gaivios ir stiprios, įnešančios į kvepalus gaivaus pakrantės vėjo.

Ir trečioji kvepalų gaivumo pojūtį sustiprinanti grupė yra aldehidai. Garsiausia molekulė yra C12 (MNA), kurios gausiai panaudota kuriant legendinius kvepalus „Chanel No.5“. Šis kvapas kai kuriems atrodo sunkus, skleidžiantis metalo šaltumą, tačiau iš tiesų juntama nuostabi gaivi harmonija.

Jei ieškote saldaus aromato

Pats ikoniškiausias saldus kvapas neabejotinai yra vanilės, tačiau ir cinamonas, ir etilo maltolis (kvepia deginta karamele) kuo puikiausiai tinka saldumui atskleisti. Saldūs aromatai – viena sėkmingiausių kvepalų kategorijų; šios saldžios natos sukelia priklausomybę smegenyse – kuo dažniau jas užuodi, tuo labiau tie aromatai patinka.

Anot kvapų žinovų, vaisiuose esančios natos, pavyzdžiui, persikuose, abrikosuose, kokosuose, suteikia aromatui savotiško kreminio saldumo. Ir galiausiai nepamirškime sintetinių natų, tokių kaip metilo antranilatas, kuris suteikia sultingo, saldaus efekto, kurį jaučiame daugelyje gėlių ir vaisių aromatų.

Mokėkite apibūdinti kvapą

Internetu apsipirkti padės įsigilinimas į kvapų pasaulį. Intensyvus, sunkus, tamsus, lengvas, karčiai saldus, bažnytinis, vandeninis – tai žodžiai, kurie padės atsirinkti kvepalus pagal jų aprašymus. Kuo daugiau žinosite, kas jums patinka, tuo mažiau bus tuščių šūvių.

Pasitikrinimas internete

Jei informacijos gausa visgi nepadeda apsispręsti, galima panaršyti Fragrantica.com ir Basenotes.net svetaines. Pagal jūsų mėgstamiausių kvepalų natas (pvz., sandalmedžio, rausvųjų pipirų ir gintaro) galėsite paieškoti ir kito – naujo – kvapo. Beje, kvepalų kainą patartina ignoruoti, nes brangus aromatas nebūtinai bus geras ir jums patiks. Kvepalai – itin intymus reikalas, rinkitės atsakingai, tačiau nebijokite ir eksperimentuoti. Juk kaip kitaip sužinosite, kas jums patinka ar gali patikti? Tad į pirkinių krepšelį galite įsimesti mėginukų ar mažos talpos nusižiūrėtus kvepalus.

Ką apie kvepalus sako buteliuko spalva?

Pakuotė yra irgi svarbi, kai renkamės prekę, ypač tokią, kaip kvepalai. Tai prekės ženklo rinkodaros dalis, padedanti suprasti, koks kvapas buteliuke.

Mėlyni atspalviai reiškia gaivumą, lengvumą („Davidoff Cool Water“, „Salvatore Ferragamo Acqua Essenziale“, žali – natūralumą („Tom Ford Neroli Portofino“, „Creed Original Vetiver“), geltoni – citrusus, vasarą („Acqua di Parma Colonia“), aukso spalva gali reikšti prabangius, intensyvius, rytietiškus kvapus („Paco Rabanne 1 Million“, „Amouage Gold Man“), o juoda – gilų, intensyvų vakarinį aromatą („Issey Miyake Nuit D‘Issey“). Aišku, tai nėra taisyklė, tačiau buteliuko spalva irgi gali padėti apsispręsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)