Visgi dažniausiai krūtinės skausmas asocijuojasi su miokardo infarktu (širdies priepuoliu).

Remiantis JAV kardiologų asociacijos (AHA) paviešinta informacija, miokardo infarktas įvyksta gerokai nusilpus arba, ypač pavojingais atvejais, apskritai sustojus kraujotakai, per kurią širdies raumuo aprūpinamas deguonimi. Nesiimant jokių veiksmų, miokardo infarkto sukeltas širdies skausmas gali užsitęsti net kelias valandas.

Miokardo infarktas yra pats rimčiausias vainikinės arterijos ligos (aterosklerozės) – dažniausiai pasitaikančios širdies ligos – simptomas. Dėl vainikinės arterijos aterosklerozės krūtinės srityje gali būti juntami tam tikros rūšies skausmo priepuoliai, vadinami krūtinės angina (stenokardija).

Angina gali reikštis kaip spaudžiantis, slegiantis skausmas krūtinės srityje, rašoma portale health.com. Paprastai ją išprovokuoja fizinis išsekimas. Krūtinės anginos keliamas diskomfortas gali būti juntamas pečių, rankų, kaklo, žandikaulio, pilvo, nugaros srityse.

Kartais anginos keliamas skausmas gali būti panašus į rėmenį, tačiau tais atvejais jis greit praeina – paprastai trunka ne ilgiau kaip 10 minučių.

Pajutus skausmą krūtinės srityje, privaloma nedelsiant kreiptis į gydytoją. Nieko nelaukdami turite skambinti greitosios pagalbos telefonu, ypač jei nieko panašaus anksčiau nepatyrėte, skausmas praeina ir vėl užeina arba tiesiog stiprėja.

Bet kokios prigimties ir specifikos krūtinės skausmą turi ištirti medikai profesionalai. Jie gali nustatyti, ar tai krūtinės angina, miokardo infarktas, ar dar kas nors.

Visgi krūtinės skausmą sukelia ne tiktai miokardo infarktas. Minėtina, kad vienos iš jo priežasčių – visai nekaltos, kaip antai rėmuo, bet kitos, pavyzdžiui, pankreatitas, – gana pavojingos.

Rėmuo


Gal net nesitiki, kad gastroezofaginio refliukso simptomus kas nors gali supainioti su miokardo infarktu.

Gastroezofaginis refliuksas – tai nevalingas skrandžio turinio (refliuksato) atpylimas į stemplę. Su skrandžio turiniu į stemplę sugrįžta ir skrandžio rūgštis, dalyvaujanti suvartoto maisto skaidymo procesuose. Priminsime, kad stemplė – tai ryklę su skrandžiu jungiantis kanalas.

Skrandžio rūgščiai būdingas aukštas rūgštingumas, todėl, įvykus refliuksui, po krūtinkauliu atsiranda deginantis pojūtis. Remiantis JAV aplinkos apsaugos agentūros skelbiamais duomenimis, vertinant pagal pH skalę, skrandžio rūgštis atsidurtų maždaug ties pirma padala, kitaip sakant, užimtų tarpinę padėtį tarp acto ir baterijose naudojamos rūgšties.

Skrandis yra padengtas apsauginėmis membranomis, saugančiomis nuo ėdančio rūgšties poveikio, tačiau stemplė, deja, – ne.

Tik kartkartėmis įvykstantis refliuksas – ganėtinai įprastas ir nepavojingas reiškinys, bet jei jis ištinka bent dukart per savaitę arba dažniau, tenka įtarti gastroezofaginio refliukso ligą (GERL).
Negydoma gastroezofaginio refliukso liga gali išprovokuoti astmą, krūtinės kongestiją ir Barretto stemple vadinamą būklę, didinančią retos rūšies vėžio išsivystymo riziką, teigiama JAV Nacionalinio diabeto ir virškinimo bei inkstų ligų instituto (NIDDK) platinamoje informacijoje.

Raumenų pertempimas

Su miokardo infarktu arba kokiu nors kitu ne ką mažiau pavojingu reiškiniu kartais įmanoma supainioti ir persitempus krūtinės raumenis kylantį skausmą, teigia JAV Klivlando klinikoje dirbanti kardiologė Christine Jellis.

„Kartą pas mane atėjo pacientas, besiskundžiantis skausmu krūtinės srityje ir būgštaujantis, kad galbūt galėjo patirti miokardo infarktą, – pasakoja Ch. Jellis. – Mudviem besikalbant aš išsiaiškinau, kad tas žmogus neseniai įsikraustė į naują būstą, o sunkių baldų nebuvo kilojęs metų metus. Visgi už tai, kad pajutęs skausmą kreipėsi į gydytojus, galima tik pagirti.“

Medikai tikrai nesitiki, kad specialaus išsilavinimo neturinis žmogus dėl krūtinės raumens pertempimo kylantį skausmą sugebės atskirti nuo miokardo infarkto, patikino Ch. Jellis. Vienas iš būdų išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų, – paspausti krūtinės ląstos sieną. Jei skausmas suintensyvėja, veikiausiai teko patirti raumenų ir kaulų sistemos sutrikimams priskiriamą traumą, o ne miokardo infarktą.

Kostochondritas

Kostochondritas – tai vieno arba kelių šonkaulių kremzlių (šonkaulius su krūtinkauliu jungiančio audinio) uždegimas, nurodoma JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos kuruojamoje internetinėje svetainėje „MedlinePlus“.

Tai gana įprasta ir negrėsminga krūtinės ląstos sienos skausmo priežastis. Vis dėlto, jei panašių skausmų patirti dar neteko, apsilankyti poliklinikoje būtų neprošal.

Minėtina, kad gydytojas ne visada gali tiksliai nustatyti, kas būtent išprovokavo kostochondritą, tačiau šios būklės priežastys gana įvairios, pradedant virusinėmis infekcijomis ir baigiant krūtinės traumomis.

Reiškiantis kostochondritui paprastai juntamas spaudimas krūtinės sienos srityje, o ją paspaudus, panašiai kaip raumenų pertempimo atveju, užeina skausmas.

Esant tokiems simptomams, gydytojas veikiausiai peržvelgs paciento ligos istoriją ir atliks medicininę apžiūrą.

„Pirmiausia gydytojui teks išsiaiškinti, ar skausmo priežastis nėra susijusi su širdies funkcijų sutrikimais ir kitomis rimtomis problemomis, – aiškina Ch. Jellis. – Kostochondritas dažnai diagnozuojamas laikantis atmetimo principo.“

Kostochondrito išprovokuotas skausmas paprastai praeina po kelių dienų arba savaičių. Jį numalšinti gali padėti nereceptiniai vaistai nuo skausmo.

Krūtinės skausmas

Juostinė pūslelinė

Vėjaraupius sukeliantis virusas organizme gali užsibūti daug ilgiau nei trunka bėrimas. Liūdniausia tai, kad juos sukeliantis Varicella zoster virusas gali ir vėl suaktyvėti žmogui pasiekus brandą (paprastai perkopus penkiasdešimtmetį). Šiuo atveju išprovokuojama liga – tai juostinė pūslelinė.

Pirmieji juostinės pūslelinės simptomai – niežulys ir odos deginimo jausmas. Jeigu jis apima krūtinės sritį, jį nesunku supainioti su miokardo infarktu arba kitokiu širdies būklės pasunkėjimu, teigia Hjustone veikiančioje Teksaso medicinos centro ligoninėje dirbantis kardiologas Salmanas Arainas.

Praėjus kelioms dienoms po pirmųjų simptomų pasireiškimo, atsiranda specifinis bėrimas, kuris gana greitai virsta pūsleliniu.

Įtariant juostinę pūslelinę, reikia tuojau pat kreiptis į medikus. Antivirusiniai vaistai gali sumažinti skausmą ir sutrumpinti simptomų reiškimosi trukmę, bet tik tuo atveju, jei juos pavartosite nepraėjus 72 valandoms nuo bėrimo atsiradimo.

Jei paaiškėtų, kad gerti antivirusinius vaistus per vėlu, gydytojas veikiausiai skirtų receptinių nuskausminamųjų.

Perikarditas

Perikarditas – tai perikardo (širdiplėvės) serozinių dangalų uždegimas.

80–85 proc. atvejų perikarditą sukelia virusinė infekcija – taip teigiama 2022-aisiais metais žurnale „Current Cardiology Reports“ publikuotoje apžvalgoje.

Vis dėlto galimos ir kitos perikardito priežastys, kaip antai bakterinės infekcijos, kurių pasitaiko rečiau nei virusinių, taip pat grybelinės infekcijos, bet pastarosios apskritai laikomos retais periokardito sukėlėjais, rašoma „MedlinePlus“. Periokarditą gali lemti ir kiti veiksniai.

Periokarditą dažniausiai lydi skausmas ir jis apibūdinamas kaip aštrus, duriantis. Skausmas paprastai juntamas kairiojoje arba priekinėje krūtinės pusėje, bet gali išplisti į kaklą, pečius, nugarą arba pilvą.

Skausmas suintensyvėja atsigulus, giliai kvėpuojant, kosint arba ryjant, o susilpnėja sėdint ir pasilenkus į priekį. Tokia skausmo dinamika būdinga tik periokarditui.

Nors paprastai periokarditas rimtų pavojų nekelia, jis gali padaryti apčiuopiamą poveikį gyvenimo kokybei, teigia S. Arainas.

Būklei diagnozuoti paprastai skiriamas kompiuterinės tomografijos, elektrokardiografijos arba krūtinės rentgenografijos tyrimas

Periokarditas gali praeiti per kelias dienas arba savaites – tereikia ilsėtis arba pavartoti nereceptinių skausmą malšinančių vaistų, pavyzdžiui, ibuprofeno, be kita ko, slopinančio ir uždegimą.

Pankreatitas

Sąsajų tarp krūtinės skausmo ir miokardo infarkto nebuvimas dar nėra pagrindas teigti, kad tasai skausmas nepavojingas. Vienas iš pavojingų atvejų pavyzdžių – ūminis pankreatitas – staiga prasidedantis kasos uždegimas.

„Intensyvus pilvo skausmas gali išplisti ir į krūtinę, – nurodo S. Arainas. – Pankreatitui būdingas skausmas paprastai būna giluminis ir ganėtinai stiprus.“

Pankreatitas dažnai pasireiškia sergant tulžies akmenlige: kai tulžies akmenys (kieti, tikrus akmenis primenantys dariniai, paprastai sudaryti iš sukietėjusio cholesterolio) išprovokuoja kasos uždegimą. Tokie atvejai labiau būdingi moterims nei vyrams.

Jei manote, kad jums prasidėjo pankreatitas, privalote nedelsdami kreiptis į gydytoją. Jei įtarimai pasitvirtintų, veikiausiai tektų gultis į ligoninę ir jums būtų skirta antibiotikų, intraveninių skysčių, taip pat skausmą malšinančių vaistų.

Jums būtų atliktas kraujo tyrimas ir kiti testai, pavyzdžiui, kompiuterinės tomografijos arba pilvo organų ultragarsinis tyrimas.

krūtinės skausmas

Pleuritas

Krūtinės skausmą gali išprovokuoti keletas su plaučiais susijusių aplinkybių. Kadangi ir plaučiai, ir širdis yra krūtinės ląstoje, supainioti skausmo kilmę tikrai įmanoma.

Pleuritinio krūtinės skausmo priežastis – plaučius dengiančios plėvės – pleuros – uždegimas. Jis gali reikštis staigiu, aštriu, intensyviu, duriančiu arba deginančiu skausmu, juntamu įkvepiant ir iškvepiant, rašoma 2017-ųjų metų straipsnyje, publikuotame leidinyje „American Family Physician“.

Nors ir nesietinas su miokardo infarktu, šio tipo krūtinės skausmas taip pat gali būti pavojingas, todėl tai daugiau nei pakankama priežastis kreiptis į gydytoją ir išsitirti besireiškiančius simptomus.

Dažniausiai pasitaikanti pavojinga pleuritinio krūtinės skausmo priežastis – plaučių embolija (plautinės arterijos užsikimšimas embolu). Ši būklė kelia grėsmę gyvybei.

Plautinę arteriją užkimšusios įvairios kraujo atneštos dalelės gali sukelti plaučių pažeidimų, o tada pažemėja kraujyje esančio deguonies lygis, todėl žalojami ir kiti organai, rašoma „MedlinePlus“.

Pleuritinį krūtinės skausmą gali nulemti ir plaučių uždegimas (pneumonija). Tai plaučių infekcija, kuri gali būti ir nestipri, ir stipri – paprastai tai priklauso nuo infekcijos priežasties. Pneumonijos nulemtas krūtinės skausmas paprastai juntamas giliau kvėpuojant arba kosint.

Jei teko patirti kokią nors krūtinės ląstos traumą arba sužalojimą, skausmas krūtinės srityje gali kilti ir dėl lūžusio arba įskilusio šonkaulio. Jei pažeistas šonkaulis, giliai kvėpuojant, kosint ir judinant viršutinę kūno dalį juntamas skausmas gali būti net labai stiprus.

Panikos priepuolis

Panikos priepuoliai kartais tikrai labai primena miokardo infarktą: štai kodėl panikos priepuolio ištikti žmonės dažnai galvoja, kad miršta.

Vykstant panikos priepuoliui, be skausmo krūtinės srityje, gali reikštis ir tokie simptomai kaip širdies daužymasis, prakaitavimas, drebulys, pykinimas, svaigulys ir įspūdis, kad tuoj ištiks beprotybė.
Panikos priepuoliai dažniausiai ištinka staiga ir visiškai netikėtai. Jie gali prasidėti dėl įvairiausių priežasčių, tačiau yra tikėtini jei:

• kam nors iš šeimos būdingi panikos priepuoliai,
• žmogus yra patyręs vaikystės traumą,
• tenka susidurti su kardinaliomis gyvenimo permainomis arba patirti stresą (pavyzdžiui, rimtai susirgus artimam asmeniui),
• tenka patirti traumuojančius išgyvenimus (pavyzdžiui, dėl apiplėšimo, patirtos avarijos ar kt.).

Jei manote, kad jus ištiko panikos priepuolis, patartina pasikonsultuoti su gydytoju. Medikas įsitikins, kad nėra jokių širdies problemų, todėl lengviau pavyks nusiraminti.
Panikos priepuolį patyrusį asmenį gydytojas gali nusiųsti pas psichikos sveikatos specialistą, paprastai padedantį išmokti suvaldyti įvairius psichologinės kilmės simptomus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją