Prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistė Laura Aksomitaitė atsiųstame pranešime žiniasklaidai dalinasi patarimais, kaip sportuoti visus metus ir sutaupyti pinigų įsigyjant ne sporto klubo abonementą, o efektyvų treniruoklį.

Kokių klaidų nedaryti renkantis pirmąjį treniruoklį namams

Nors kai kam gali atrodyti, kad sportuoti namuose neįmanoma dėl motyvacijos stokos, šį mitą tikrai galima nesunkiai paneigti, dėl daugybės sporto namuose privalumų: sportuojant namuose savo sporto erdvę galima įsirengti kaip tik norisi pačiam; namuose jūsų sporto įrenginiai naudositės tik jūs ar jūsų artimieji; nusipirktas sporto inventorius ilgainiui kainuos tiek pat kiek sporto salės abonementas, o nustojus sportuoti – jį bus galima parduoti ir dalį pinigų tokiu būdu susigrąžinti.

Sudėtingiausia yra pradėti kažką daryti, todėl ekspertė dalijasi patarimais, kurie padės suprasti kokį treniruoklį geriausia įsigyti.

„Pirmojo treniruoklio pirkimas iš pradžių gali pasirodyti sudėtingas uždavinys, nes pasirinkimas didelis, funkcijų galimybė, modelių įvairovė taip pat plati. Tikrai neapsigausite įsigydami kardio treniruoklius, kuriuos galėsite naudoti visus metus, jais naudotis paprasta, o rezultatai – greitai matomi. Tačiau pirmiausia yra svarbiausia jūsų sveikata – prieš pradedant sportuoti namuose būtinai turite pasitarti su savo šeimos gydytoju“, – kalba L. Aksomitaitė.

Dviračio tipo treniruoklis

Tai vienas iš populiariausių ir maloniausių sportavimo būdų. Ir tikrai ne be reikalo, nes dviračio minimas treniruoja beveik visą kojų raumenyną, bet teikia mažiausia krūvį sąnariams. Tad turintiems kelio sąnarių problemų yra rekomenduojamas būtent dviračio treniruoklis, kuris neturi įtakos bendram kūno svoriui, todėl sportuojant sąnariams tenka kur kas mažiau darbo nei bėgant ant takelio ar elipsinio treniruoklio.

Svarbu žinoti

1. Prieš sėdant minti svarbu tinkamai treniruoklį sureguliuoti ir pritaikyti savo ūgiui. Netinkama sėdėsena gali lemti, kad dirbs ne visi raumenys, todėl sumažės treniruotės efektyvumas.

2. Dviračio tipo treniruokliai būna skirtingų apkrovų, nuo kurių priklausys treniruotės intensyvumas. Jie gali būti: mechaniniai, magnetiniai, elektromagnetiniai. Dviračiai-treniruokliai su magnetiniu pasipriešinimu yra tylesni ir tikslesni, o elektromagnetinio tipo – pažangiausias variantas; mechaninio – tradicinis modelis. Norintiems tiksliausiai reaguotis nustatymus ir turėti įvairiausią pasipriešinimo spektrą labiausiai tiks modelis su magnetiniu pasipriešinimu.

3. Dviračio treniruoklis išsiskiria modelių ir rūšių gausa: galimas horizontalus, spiningo, vertikalus, ar net gulsčias dviratis.

4. Šis treniruoklis neužima daug vietos namuose, todėl gali būti statomas net ir tiesiog miegamajame ar svetainėje; minti dviratį gali visi šeimos nariai.

Bėgimo takelis

Bėgimo takelis taip pat puikiai pažįstama ir mėgstama sporto priemonė tų, kuriems patinka intensyvus ir ištvermės reikalaujantis kardio. Tačiau svarbu žinoti, jog netgi ėjimas ant bėgtakio gali būti per daug sudėtingas turintiems viršsvorio arba kenčiantiems sąnarių skausmus. Tad sportuoti ant šio treniruoklio tiems, kuriuos kamuoja kelių sąnarių, apatinės nugaros dalies skausmai, rekomenduojama tik su gydytojo leidimu arba rinktis mažesnio intensyvumo treniruoklius, tokius kaip, pavyzdžiui, žingsniuoklis.

Svarbu žinoti

1. Treniruoklis seka sportuojančiojo pulsą ir pagal tai leidžia reguliuoti treniruotės intensyvumą ir bėgimo greitį.
2. Sportuoti galite bet kokiu oru ir paros metu, ir taip išvengsite peršalimo ligų, kurios ypač pavojingos bėgiojant šaltuoju sezonu. Taip pat bėgimas ant lygios dangos, dauguma modelių turi smūgio amortizavimo funkciją ir taip padeda išvengti kliūčių, kurios gali atsirasti bėgant lauke bei sukelti traumas.
3. Yra galimybė pasirinkti bėgimo dinamiką ir greitį – galima bėgti į įkalnę ar lygumoje, pasirinkti intervalinį bėgimą – kuomet greitesnis tempas kaitaliojamas su lėtesniu.
4. Tai vienas ir efektyviausių ir greičiausių būdų deginti kalorijas. Galite ne tik bėgti, bet ir vaikščioti.

Elipsinis treniruoklis

Tai idealus treniruoklis tiems, kurie nori sustiprinti raumenis, nes vienu metu galima įdarbinti tiek viršutinę, tiek apatinę kūno dalį. Elipsiniai treniruokliai verti dėmesio bėgimo takelių konkurentai, ypač vengiantiems didelių apkrovų kojų sąnariams – čia jie labiau tausojami.

Svarbu žinoti

1. Šiuolaikinis įrenginys apima ir sujungia trijų treniruoklių: steperio, bėgimo takelio ir dviračio funkcijas.
2. Labai dažnos elipsinio treniruoklio naudojimo klaidos, kurios mažina treniruotės efektyvumą yra palaidos rankos, kurios nedirba, o tik remiasi į treniruoklio lazdas. Taip pat sportuojant svarbu visiškai nuleisti kulnus ir minti treniruoklio plokštumą visa koja, o ne tik pirštų galais. Traumas gali sukelti svarbi klaida, kuomet darant pratimus yra judinamas dubuo – jis turėtų būti visiškai stabilus.
3. Ant šio treniruoklio dirbti reikės atsistojus, todėl paplušėti turės ne tik kojų raumenys, bet ir visi vidiniai raumenys laikantys korpuso stabilumą.
4. Jei minate ilgas „distancijas“, paįvairinkite mynimo monotoniją sukdami pedalus atgal. Lipdami ant elipsinio treniruoklio paminų nepamirškite kulnų, rankų ir liemens. Jei pavyks sukontroliuoti šią trijulę, darbas ant šio treniruoklio bus kur kas kokybiškesnis.
5. Elipsinis treniruoklis yra gerokai kompaktiškesnis bei vidutiniškai pigesnis nei bėgimo takeliai.

Steperis – Žingsniuoklis

Šie treniruokliai kaip ir elipsiniai mažiau apkrauna sąnarius, tad yra puiki alternatyva nenorintiems sportuoti ant bėgimo takelio. Steperis išsiskiria itin intensyviu apatinės kūno dalies darbu, todėl riebalinis audinys ypač greitai tirpsta nuo šlaunų ir sėdmenų, todėl būtent šiuos raumenis galima greitai sustiprinti.

Svarbu žinoti

1. Galima individualiai reguliuoti treniruoklio pasipriešinimą – t.y. reguliuoti žingsnių aukštį ir sudėtingumo lygį.
2. Steperis jūsų namuose užims gerokai mažiau vietos nei kiti treniruokliai, o jo kaina, priklausomai nuo modelio, yra mažesnė, nei kitų treniruoklių, todėl pradėti efektyvias treniruotes galima ir be didelių investicijų.
3. Treniruoklis turi ir papildomas rankenas, su kuriomis gali būti stiprinama ir viršutinė kūno dalis.
4. Funkcionali sistema įmontuota treniruoklyje seka jūsų žingsnių kiekį, treniruotės laiką ir intensyvumą. Kuo modelis bus naujesnis, tuo išmanesnis kompiuteris jame bus įmontuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją