Pakitusi mityba ir gyvenimo ritmas

„Atšalus orams, padidėja apetitas, norisi daugiau valgyti. Šiek tiek persivalgome, vartojame daugiau įvairių, tarp jų ir mažiau sveikų, maisto produktų, o tai gali trikdyti virškinimą, – teigia specialistė. – Rudenį prisimename „sunkesnį“ maistą (tarkuotų bulvių, grybų patiekalus), dėl kurio gali sutrikti virškinimas. Suvalgius nenuplautų daržo gėrybių, pasitaiko ir apsinuodijimo atvejų.“

Vasarą žmonės vartoja daug vaisių, uogų ir daržovių bei kitokio lengvo maisto, tačiau paties brandžiausio derliaus metu, rudenį, daržovių kiekis racione paradoksaliai sumažėja. Tačiau rudens sezono daržovės ypač turtingos skaidulų, todėl šiuo sezonu reikėtų nepamiršti morkų, bulvių, moliūgų, cukinijų, kopūstų, burokų, pastarnokų. Sunkiau virškinamas daržoves prieš vartojant dietologai rekomenduoja apšlakstyti natūraliu ir nepasterizuotu obuolių sidro actu. Tuomet daržovės sienelė suminkštėja ir yra lengviau organizmo apdorojama.

Gydytoja sakosi savo praktikoje pastebinti, jog po vasaros atostogų į darbinį režimą sugrįžę žmonės maitinasi nereguliariai. Grįžę į darbus, jie dažnai patenka į stresinę aplinką, pradeda vartoti daugiau alkoholio nei įprastai. Šis daro tiesioginę žalą kepenims, kasai ir visai virškinimo sistemai. Depresija ir kiti nuotaikos svyravimai, pasireiškiantys šiuo metų laiku, veikia ir virškinamąjį traktą. Dalis ligų, susijusių su nervų sistema, pasireiškia pilvo pūtimu, skausmais, tuštinimosi sutrikimais. Neretai paūmėja ir opaligė.

Nusilpęs imunitetas – dažna priežastis

Šaltuoju metų laiku keičiasi organizmo imunitetas. Atšalus orams dažniau puolančios infekcijos ir vartojami vaistai daro neigiamą poveikį virškinamojo trakto veiklai.

Virškinimas

„Silpstant imuninei sistemai natūrali organizmo gynyba tampa neatspari ne tik peršalimams ir virusams, bet ir įvairioms virškinimo ligoms. Vartojant antibiotikus išbalansuojama žarnyno flora. Šiuo laikotarpiu pastebimas ir autoimuninių ligų paūmėjimas (opinis kolitas, Krono liga ir kt.), – sako gydytoja Dalia Gruslienė. – Mažėjantis šviesos kiekis lemia atsirandantį vitamino D deficitą – šis svarbus reguliuojant imunitetą, ypač, limfocitų funkciją. Svarbu žinoti, kad vitaminas D dalyvauja visoje medžiagų apykaitoje, todėl jo sumažėjimas gali tapti uždegiminių žarnyno, dirgliosios žarnos ir kt. ligų paūmėjimo priežastimi.“

Gali būti per vėlu

Gastroenterologė pataria sveikatą tikrintis profilaktiškai bent kartą per metus: „Vasarą žmonės atidėlioja, o rudenį tikrai gali skirti daugiau laiko sveikatos patikroms.“

„Dalis ligų, kai pasireiškia pirmieji simptomai, jau būna gana pažengusios. Tarkime, vėžiniai procesai pradinėse stadijose neturi visiškai jokių simptomų. Ligos perkopimą į rimtesnę stadiją dažniausiai lydi tokie simptomai, kaip skausmas, liesėjimas, tinimas, gelta, kraujavimas, silpnumas“, – teigia gydytoja.

Medicininė praktika rodo, jog virusiniai hepatitai arba kitos lėtinės ligos gali organizme gyvuoti ilgą laiką, o kai pasireiškia aukščiau paminėtais nemaloniais požymiais, vadinasi, liga pažengusi ir sunkiai gydoma.

D. Gruslienė taip pat atkreipia dėmesį ir į tai, jog profilaktinės konsultacijos metu būtina išsiaiškinti rizikos faktorius, t. y. šeimos ligas, įpročius, anksčiau atliktas procedūras: „Visuomet teiraujamės, ar žmogus buvo donoru, ar nebuvo, buvo operuotas iki 1993 m. (kai Lietuvoje pradėtas nustatyti virusinis hepatitas C buvo), o gal tuo laiku gimdė, arba turėjo kraujo perpylimą.“