„Limfinė sistema – svarbiausias detoksikacijos punktas“, – teigia gydytoja, knygos „The Book of Lymph: Self-Care Practices to Enhance Immunity, Health, and Beauty“ („Knyga apie limfą: patarimai, kaip savimi rūpintis, kad turėtumėte stiprų imunitetą, būtumėte sveiki ir gražūs) autorė Lisa Levitt-Gainsley. Tai kraujagyslių, audinių ir organų tinklas, kuris padeda pašalinti įsibrovusius mikrobus ir kitas svetimas ląsteles, taip pat pašalinti ląstelių gyvybinės veiklos atliekas.

Organizme vykstantys procesai

Limfagyslėmis teka limfa – skaidrus skystis. Tekėdama organizme limfa surenka toksinus, mikrobus, ląstelių gyvybinės veiklos atliekas. Širdies ir kraujagyslių sistemoje kraujui padeda cirkuliuoti širdis, o limfa tokio organo neturi, rašoma portale Shape.

„Limfa veikia pagal natūralius kūno judesius: pvz., kai mūsų raumenys susitraukia, jie paskatina limfos tekėjimą limfagyslėmis“, – aiškina gydytoja. Limfagyslės veda į limfmazgius – žirnio dydžio liaukas, kurios filtruoja iš skysčio žalingas medžiagas. Limfmazgiuose esantys baltieji kraujo kūneliai – limfocitai puola ir naikina ligas sukeliančius mikrobus. Visi toksinai galiausiai pašalinami iš mūsų organizmo. Bet limfinė sistema – ne šiaip drenažo sistema, ji sudėtingesnė, jai priklauso ir apsauginius limfocitus gaminantys organai, kaip antai, kaulų smegenys ir užkrūčio liauka, taip pat organai, kuriuose baltieji kraujo kūneliai naikina mikrobus. Pvz., tonzilės sulaiko mikrobus, kuriuos įkvepiate arba praryjate, o virškinamojo trakto gleivinės audiniai naikina patogeninius mikroorganizmus, kurie per storosios žarnos sieneles mėgina patekti į kraują.

Kodėl sutrinka limfinės sistemos veikla?

Kartais limfagyslės ir limfinės sistemos organai funkcionuoja ne taip, kaip turėtų. Pvz., kai žmogui – limfoma (limfmazgių vėžys), tada limfocitų nekontroliuojamai daugėja. Dar viena limfinės sistemos liga – limfedema; šiuo atveju įvyksta struktūrinių pažeidimų, dėl to kaupiasi limfa ir atsiranda tinimas (dažniausiai tinsta rankos ir kojos, bet gali tinti ir kitos kūno dalys). Limfedema gali būti pirminė (paveldėta) ir antrinė.

„Antrine limfedema vadiname traumos sukeltus sistemos veiklos sutrikimus“, – aiškina L. Levitt-Gainsley. Trauma gali atsirasti dėl švitinimo arba chirurginio įsikišimo, gydant vėžį. Limfedema gali būti praktiškai bet kokio tipo vėžio gydymo padarinys, bet dažniausiai būna po krūties vėžio gydymo. Esmė ta, kad gydytojai dažnai pašalina limfmazgius iš pažastų, kad neleistų ligai plisti. Nuo šito nėra vaistų, tik procedūromis galima sumažinti tinimą ir skausmą.

Kaip paskatinti limfinę sistemą funkcionuoti be sutrikimų

SPA centruose, grožio salonuose siūlomi limfiniai masažai, kurie mažina celiulitą ir pilvo pūtimą. Tačiau limfinės sistemos veiklos reguliavimas nesibaigia masažu, o tinkama limfinės sistemos veikla gerina virškinimą, miegą, oda būna jaunatviška ir švari.

2007 m. įdomų tyrimą atliko kardiologas, Stenfordo universiteto dėstytojas Stanley‘is Rocksonas: jis išsiaiškino, kad mediciną studijuojantys studentai mokymuisi apie limfos sistemos funkcionavimą skiria 15–30 min. per visą mokymosi laikotarpį. Dabar S. Rocksonas teigia, kad medicinos studijų sistemoje yra progresas – mokymosi programose skiriama daugiau dėmesio organizmo detoksikavimo sistemai. Be to, gydytojai turi pažangesnių technologijų limfinei sistemai tirti. „Kadangi sukuriame vis tikslesnių instrumentų, galime gydyti įvairių organų sistemų ligas, moduliuodami limfinę reakciją, – pasakojo jis. – Limfinė sistema išskirtinai svarbi sveikatai.“

Tiesa, S. Rocksonas įspėja neturėti pernelyg didelių lūkesčių. Jis mano, kad masažas, kurio metu švelniais prisilietimais stimuliuojamas limfos cirkuliavimas, nepadės tam, kurio limfinė sistema sveika. Be to, tai duoda trumpalaikį poveikį. „Limfinis masažas šiek tiek panašus į indų plovimą po valgio – indai būna švarūs iki kito naudojimo, o ne visam laikui.“

Sistemingas palaikymas

L. Levitt-Gainsley siūlo įtraukti į savo dienotvarkę kelis dalykus, kurie pagerins limfinės sistemos veiklą.

-Sportuokite. Bėgimas, joga, ėjimas, važinėjimas dviračiu, plaukimas, šuoliukai ant batuto – bet kokia treniruotė, kurios metu juda pagrindiniai raumenys, padės išjudinti limfinę sistemą.

-Įpraskite daryti kvėpavimo pratimus. Gilus diafragminis kvėpavimas stimuliuoja krūtinėje esančias limfagysles.

-Gerkite daug vandens. Kai kūnas gauna pakankamai skysčių, limfai lengviau judėti kūnu.

-Išsimiegokite. Smegenų limfinių kapiliarų tinklas kartu su nugaros smegenų skysčiu šalina toksinus, kol žmogus miega. Visavertis poilsis gyvybiškai svarbus, kad vyktų organizmo apsivalymas.

-Venkite toksinų. Kai kurios valymo priemonėse esančios cheminės medžiagos gali kauptis kūne ir perkrauti limfinę sistemą.

-Įpraskite masažuotis sausu šepečiu. Manoma, kad švelnus odos masažavimas sausu, stangriu natūralių šerelių šepečiu skatina limfos tekėjimą. Masažuokite sukamaisiais judesiais nuo kulkšnių į viršų, tada – žemyn, širdies link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją