Kai, regis, be jokios aiškios priežasties užklumpa stiprus galvos skausmas, tikriausiai manote, kad išgėrėte per mažai vandens, naktį blogai išsimiegojote arba dėl streso įsitempė raumenys.

Juk galvos skausmo ir migrenos priežastys gali būti pačios įvairiausios: nuo tam tikrų suvartotų maisto produktų iki per ilgo kurksojimo prie kompiuterio ekrano (kam nėra pasitaikę?). Tačiau tuomet, kai skausmas užsitęsia, yra labai stiprus arba galvą sopėti ima itin dažnai, visiškai normalu sunerimti, ar tai nėra signalas apie rimtesnį negalavimą.

Giliai įkvėpkite ir nusiraminkite: net jei negalite be ašarų žiūrėti sentimentalių filmų apie tragiškai nuo smegenų auglio mirštantį žmogų (dažniausiai – gražutę jaunutę merginą), yra didelė tikimybė, kad jūsų galvos skausmą sukėlė tikrai ne navikas.

Nors galvos skausmas išties gali būti vienas iš smegenų auglio simptomų, tikėtina, kad, kaip 1990-ųjų filme „Vaikų darželio policininkas“ mėgo kartoti seksualusis Arnoldas Schwarzeneggeris, „tai ne popa!“.

Ar dažnai galvos skausmas yra smegenų auglio požymis?

„Galvos skausmas yra neįtikėtinai dažnas reiškinys, o smegenų navikas – neįtikėtinai retas, – nerimaujančius ramina gydytojas Cameronas Brennanas, Memorialiniame Sloan Kettering vėžio centre dirbantis neurochirurgas, – maždaug penkiems iš 100 tūkst. žmonių per metus diagnozuojamas kokio nors tipo smegenų auglys. Tuo metu vienas iš septynių žmonių kasmet nors kartą suserga migrena.“

Galvos skausmas

Migrena – tik viena iš galvos skausmo priežasčių. Įtampos sukelti galvos skausmai, klasteriniai galvos sopuliai ir paprasti, bet erzinantys skausmai, kurie atsiranda dėl kofeino trūkumo ar nuovargio, kasdien daugybę žmonių priverčia keliauti į „Starbucks“ kavinę arba namų vaistinėlėje dairytis skausmą malšinančių vaistų.

Be to, remiantis Amerikos vėžio draugijos duomenimis, rizika susirgti piktybiniu galvos ar nugaros smegenų vėžiu per visą gyvenimą yra mažesnė nei 1 proc. – ir nesvarbu, ar jus vargina galvos skausmai, ar ne. Nors greičiausiai niekada neišgirsite ką nors džiaugiantis, kad turi smegenų auglį, dauguma pirminių smegenų navikų (daugiau nei du trečdaliai) nėra piktybiniai, informuoja Amerikos smegenų auglių asociacija. Pirminis smegenų auglys yra navikas, atsiradęs būtent smegenyse, priešingai nei, pavyzdžiui, krūties ar plaučių vėžys, kuris vėliau išplinta į smegenis – žinoma, tokius ligos atveju pasireiškia daugybė kitų simptomų, o tik vėliau ima kamuoti galvos skausmas).

Kokiais atvejais galvos skausmas leidžia įtarti smegenų auglį?

Kad galvos skausmas taptų neginčijamu pirminio smegenų auglio simptomu, navikas turėtų būti gana stambus. Tokios nuomonės laikosi neuroonkologė Alyx Porter, Finikse (JAV) įsikūrusio medicinos centro „Mayo Clinic“ neurologijos profesorė ir viena iš Centrinės nervų sistemos ligų grupės pirmininkų. „Mūsų kaukolė yra ribota erdvė, kurioje telpa tik smegenys, stuburo smegenų skystis ir kraujas“, – sako ekspertė.

Be to, pačios smegenys negali aptikti skausmo. „Jeigu [kaukolėje] atsiranda dar vienas objektas, sukuriamas spaudimas nervams ir kraujagyslėms, tad auglys turėtų būti gana didelis: tik tokiu atveju pajustumėte intrakranijinį spaudimą“, – pabrėžia gyd. A. Porter.

Vaistai

Vadinasi, galvos sopulys retai būna pirmasis arba vienintelis pirminio smegenų naviko simptomas. Gyd. A. Porter teigimu, smegenų vėžiu sergantys žmonės „daug dažniau patiria kitų neurologinių simptomų“, kurie gali pasireikšti kartu su galvos skausmu. Tarp tokių simptomų – traukuliai, regėjimo pokyčiai, silpnumas vienoje kūno pusėje, nerišli kalba ir kt. Tokiu atveju, dar neprasidėjus stipriems galvos skausmas, tikriausiai suprastumėte, kad kažkas negerai.

Maža to, gerybiniai smegenų navikai paprastai auga lėtai. Nors ir nėra smagu tokį turėti savo galvoje, kartais, priklausomai nuo jų sukeliamų simptomų stiprumo, tokių auglių nebūtina šalinti. „Nepiktybiniai navikai dažnai yra visiškai išgydomi arba valdomi, tad pacientai gali džiaugtis įprasta gyvenimo trukme“, – tikina gyd. C. Brennanas.

Bet net ir sergant piktybiniu smegenų vėžiu ne visuomet baigiasi taip, kaip vaizduojama filmuose. „Net ir pačių sunkiausių smegenų auglių atvejais, su kuriais esame susidūrę, prognozės gali būti labai įvairios, tad ir pacientams labai įvairiai sekasi gydymas“, – priduria gyd. C. Brennanas.

Kokie yra smegenų naviko sąlygoto galvos skausmo požymiai?

Pasak gyd. C Brennano, smegenų auglio sukeltas skausmas jaučiasi panašiai kaip ir kiti galvos skausmai, ypač migrena. „Nėra jokio specifinio skausmo požymio, kuris leistų atskirti smegenų naviko sukeltą galvos skausmą nuo įprastų sopulių, kuriuos patiria sveikieji“, – sako specialistas, pridurdamas, kad smegenų augliai užima vietos kaukolėje, todėl bet kas, kas padidina spaudimą galvoje, gali sukelti skausmą, atsirandantį dėl smegenų auglio. „Kalbame apie čiaudėjimą, juokimąsi ar net pasilenkimą žemyn galva. Tačiau šie veiksmai taip pat gali sustiprinti ir įprastą galvos skausmą“, – patikslina gydytojas.

Galvos skausmas

Visgi galvos skausmas, sąlygotas smegenų auglio, vargu ar pasireikš dienos metu, teigia gyd. A. Porter. Anot jos, toks skausmas gali pažadinti naktį arba paryčiais. Tačiau vien tai nebūtų didžiausias sunerimti verčiantis simptomas: daug rimtesnė priežastis susirūpinti yra neurologiniai simptomai, lydintis galvos skausmus.

Kai dėl kamuojančio galvos skausmo susirūpinę gyd. C. Brennano draugai ar šeimos nariai paskambinę prašo jo patarimo, medikas jiems užduoda keletą klausimų, įskaitant ir tai, ar galvos skausmas vargina jau kurį laiką. „Tai rodo, kad dėl skausmo neverta nerimauti, nors simptomai išties gali būti bjaurūs. Mat kuo ilgiau galvos skausmas tęsiasi, tuo didesnė tikimybė, kad jis yra gerybinis“, – sako specialistas.

Kada dėl galvos skausmo reiktų kreiptis į gydytoją?

Jei staiga pajutote bene didžiausią kada nors patirtą galvos skausmą, arba jei skauda kaklą, vemiate, stipriai karščiuojate, sunku kalbėti, jaučiate sumišimą, kūno tirpimą ar silpnumą, važiuokite į ligoninės priimamąjį, nes tokie požymiai gali kilti dėl daugybės negalavimų, kuriuos nedelsiant turėtų išsiaiškinti medikai.

Net ir tuo atveju, kai būklė nėra kritinė, bet niekados anksčiau nesate patyrę migrenos, arba skausmas skiriasi nuo anksčiau patirtos migrenos, arba jeigu migrena tęsiasi net kelias dienas, o nereceptiniai skausmą malšinantys vaistai nepadeda, verta pasitikrinti. Gydytojas greičiausiai nurodys atlikti kompiuterinę tomografiją arba magnetinio rezonanso tyrimą, kad įsitikintų, jog nevyksta nieko nenormalaus, sako gyd. A. Porter.

Tad išvada tokia: neturite taikstytis su skausmu. Jeigu galvos skausmas trukdo jūsų kasdieniam gyvenimui, kreipkitės į šeimos gydytoją arba specialistą, pavyzdžiui, neurologą. Tokiu būdu išsiaiškinsite, dėl ko pablogėjo savijauta, nors ir labai tikėtina, kad jums – ne smegenų vėžys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją