Komentuoja specialistas

Vilniaus miesto vietose, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė, epidemiologė Rolanda Lingienė:

Ne tik Laimo liga

Pasak R. Lingienė, pasaulyje yra apie 850 erkių rūšių, 8 iš jų yra pačių įvairiausių ligų sukėlėjų nešiotojos.

„Erkės skirstomos į dvi šeimas – Ixodidae (kietąsias erkes), kurios turi kietą skydelį, ir Argasidae (minkštąsias erkės). Šie agresyvūs kraujasiurbiai ir ligų platintojai, formuojasi sudėtingai: kiaušinis, lerva, nimfa, suaugusi erkė. Mūsų gyvenimui didelę reikšmę turi būtent Ixodidae erkės. Joms reikia vieno pasimaitinimo krauju, kad iš lervos išsivystytų į nimfos stadiją, o tada dar vieno pasimaitinimo, kad virstų suaugusia erke ir dar vieno, kad apvaisinta patelė subrandintų kiaušinius.

Nors dažniau erkių galite aptikti tankiame lapuočių miško jaunuolyne, krūmuose, aukštoje žolėje, nuo jų neapsaugoti ir miestų parkai ar pievos“, – paaiškina epidemiologė.

Kasmet Lietuvoje nuo erkių perneštų ligų suserga 2-3 tūkst. šalies gyventojų. Epidemiologė atkreipia dėmesį, kad ligos, kurias platina erkės, yra visiems jau gerai žinomas erkinis encefalitas, taip pat Omsko hemoraginė karštligė, Louping liga ir Krymo-Kongo hemoraginė karštligė.

Be jų, erkės perneša ir parazitines bei bakterines ligas. Europoje dažniausios: Laimo liga, boreliozė, tuliaremija, anaplazmozė, erlichiozė ir riketsijozės, įskaitant ir Q karštinę bei babeziozę.



Erkinio encefalito virusas – itin atsparus

„Erkinis encefalitas yra viena pavojingiausių erkių platinamų virusinių ligų. Pernai Lietuvoje ja sirgo 365, užpernai – 679 žmonės. Tik priminsiu, kad tai buvo karantino metais. Didėjantis ligos paplitimas siejamas su klimato kaita, maža besiskiepijančių asmenų aprėptimi ir dar daugeliu kitų dalykų,“ – teigia R. Lingienė

Erkinio encefalito viruso pagrindinis šaltinis gamtoje, t. y. smulkieji graužikai, tačiau virusą gali nešioti ir miško žvėrys, ožkos ar paukščiai.

„Virusas, sukeliantis erkinį encefalitą, atsparus karščiui – esant +50º C žūsta per 20 min., esant +60 º C – per 10 min., esant +100 ºC – per 2 minutes. Tad trumpai tariant, norėdami sunaikinti virusą, turėsime dvi minutes jį virti.

Mokslininkų duomenimis, erkinio encefalito virusas ilgai išsilaiko net piene ir pieno produktuose, yra atsparus rūgščiai terpei, o piene ir jo produktuose gali išsilaikyti iki 2 mėn. Tad rekomenduočiau nenaudoti termiškai neapdoroto ožkos pieno ar jo produktų maistui, ypač jeigu žmonės nėra pasiskiepiję nuo erkinio encefalito“, – ragina pašnekovė

Erkė


Negydoma – itin pavojinga

Laimo liga, dar kitaip vadinama boreliozė – bakterinė infekcija, kuria gali užsikrėsti tiek žmonės, tiek ir gyvūnai. Ją sukelia Borrelia Burgdorferi bakterijos, priklausančios Spirochaetaceae šeimai, o į organizmą jos papuola įsisiurbus erkei. Lietuvoje beveik 10 proc. erkių yra jomis užsikrėtusios.

„Gera žinia ta, kad ankstyvos ligos stadijos pagydomos nesunkiai, tačiau negydoma liga tampa itin pavojinga. Mokslinės literatūros duomenimis, inkubacinis Laimo ligos periodas gali trukti nuo 3 iki 30 dienų. O mano praktika rodo, kad dažniausiai – nuo savaitės iki dviejų. Pirmoje ligos stadijoje vietoje, kur įsisiurbė erkė, atsiranda raudona dėmė – migruojanti eritema. Kartais ji gali pasireikšti tiesiog kaip vienspalvė raudona dėmė. Kartu gali atsirasti ir nespecifiniai, į gripą panašūs simptomai: sąnarių ar raumenų skausmas, akių patinimas, galvos skausmas ar net karščiavimas.

Jei liga negydoma, ji progresuoja, ir antroje stadijoje, praėjus 3-12 savaičių po užsikrėtimo, gali atsirasti periferinės nervų sistemos sutrikimų, širdies, akių ar odos pažeidimų.

Dar vėliau, trečioje stadijoje, visa tai virsta didele sveikatos problema: kamuoja sąnarių skausmai, prasideda jų uždegimas, gali atsirasti sunkūs nervų sistemos pažeidimai. Negydomas žmogus gali sirgti keletą metų ir tapti neįgalus“, – įspėja R. Lingienė.

Kaip ištraukti erkę

Ištraukite erkę taip, kad liktų nepažeistas jos pilvelis ir jo turinys pro erkės įsisiurbimo vietą nepatektų į jūsų kūną.

Nesukite erkės nei pagal, nei prieš laikrodžio rodyklę, nei bandykite ją pridusinti aliejumi ar dar kokiomis liaudiškomis priemonėmis. Tiesiog ištraukite ją vertikaliai.

Ištraukę erkę, dezinfekuokite įsisiurbimo vietą.

Erkės įsisiurbimo vietoje keletą dienų oda gali būti paraudusi, perštėti. Tai normali fiziologinė reakcija, tačiau pastebėjus, kad maždaug po savaitės minėtieji simptomai išnyko, o dėmė plečiasi, nedelsdami pasikonsultuokite su gydytoju.