Olga nėra medikė. Ji neturi medicininio išsilavinimo. Save O. Abramova pristato kaip mitybos konsultantę, nutriciologę, kuri dirba pagal autorinę sistemą. Ji teigia padedanti žmonėms pagerinti sveikatą – daugiausia rekomenduodama vartoti įvairias žoleles, prieskonius ir keisti tam tikrus mitybos įpročius.

Paklausta, nuo ko prasidėjo jos praktika Lietuvoje, O. Abramova pasakojo: „Viskas prasidėjo nuo konsultacijų internete. Vėliau žmonės pradėjo pas mane ir atvažiuoti“.

Dabar ji rekomenduoja žmonėms, kaip maitintis, sergant tam tikromis ligomis, kad žmogus kaip įmanoma labiau atgautų jėgas, taip pat pataria, kaip numesti svorio ir jį kontroliuoti.

„Aš asmeniškai arba internetu pasikonsultuoju žmones, išsiaiškinu, kuo jie skundžiasi, ką valgo, ką geria, koks jų gyvenimo būdas, dienotvarkė, streso lygis ir pan. Taip pat pasidomiu, kokius žmogus jaučia simptomus, kokius vartoja medikamentus, priedus. Po to darausi išvadas, kokios yra galimos ligų priežastys“, – apie savo darbą pasakojo nutriciologė.

Antsvoris

Ji sako, kad savo klientams duoda tam tikrų užduočių, prašydama nuolat ją informuoti, kaip sekasi jas įgyvendinti, kaip pacientas maitinasi ir pan. Taigi darbas su klientu vyksta nuolatos, tiek, kiek reikia.

O. Abramovos nuomone, daugumos sutrikimų, tarp jų – ir antsvorio, priežastys neretai slypi kitur nei esme linkę jų ieškoti.

„Ligos gali užklupti dėl traumų, dėl anksčiau atliktų chirurginių operacijų, net po jų likusių randų, taip pat tai gali būti susiję su maistinių elementų trūkumu ar išsekimu dėl parazitų. Sveikata gali sušlubuoti ir dėl to, kad žmogus mažai juda. Kai kurie žmonės dirba po 10–15 val. per parą ir dėl to atsirandanti hipodinamija taip pat sukelia įvairių sveikatos bėdų“, – pasidalijo pastebėjimais pašnekovė.

O. Abramova mato tris pagrindines priežastis, kodėl kai kurie žmonės lengvai priauga ir sunkiai numeta svorio.

Pirmoji priežastis – pažeistas maisto vartojimo režimas.

„Juk dabar madingas protarpinis badavimas, įvairios apribojančios dietos, intuityvi mityba“, – vardijo priežastis, kodėl žmonės valgo nereguliariai, mitybos konsultantė.

Olga Abramova

Antroji priežastis, kodėl auga svoris, maisto medžiagų deficitas racione: baltymų, gerųjų riebalų, normalių angliavandenių, vitaminų, mineralų ir vandens.

„Dėl šių elementų deficito sukyla apetitas ir labai sunku save kontroliuoti. Pvz., gal ir nenorėtumei vakare valgyti picos, bet taip norisi, kad save ramini: „tai tik vienas kąsnelis“. Paprastai taip nutinka būtent dėl maisto medžiagų trūkumo“, – neabejojo O. Abramova.

Trečioji priežastis, anot jos, yra problemos su vidaus organais, kurie reguliuoja svorio priaugimą ar numetimą.

„Dažniausiai tai yra dėl kasos, kepenų, skydliaukės, inkstų, kiaušidžių ir venų sutrikusios veiklos. Jeigu šiuose organuose yra uždegimas, tada tikrai bus nenormali medžiagų apykaita. Ir tada nesvarbu, ką valgai – vis tiek augs svoris.

Skydliaukė

Po persirgimo koronaviruso dažnai matau, kad žmogaus organizme išliko uždegiminiai procesai, nes COVID-19 liga visiškai sugadina imunitetą, atveria kelią patogeninei florai. Dėl koronaviruso pasakišku greičiu dauginasi grybeliai ir bakterijos. Ir po koronaviruso lieka uždegiminiai procesai, dėl to labai dažnai kūne užsilaiko skysčiai.

Koronavirusas skirtingai paveikia žmones: kas sirgdami buvo silpnesni, tam po to pasireiškia daugiau sutrikimų, kas buvo stipresni, lengviau sirgo, tiems sutrikimų buvo mažiau“, – komentavo O. Abramova.

Jos teigimu, kai ką dėl savęs žmonės gali padaryti patys be jokios specialisto pagalbos, tačiau yra atvejų, kai pagalba vis tik reikalinga.

„Visi mano klientai žino, kad aš vienareikšmiškai rekomenduoju pirmąjį savo patiekalą suvalgyti per 20–30 min. nuo to momento, kai atsimerkė prabudę. Po to valgyti kas 3 val. iki 7 val. vakaro.

Antra labai svarbi taisyklė: rekomenduoju suderinti mitybos režimą, tai yra, gerti bent po 30 ml vandens 1 kilogramui kūno svorio – tai gali padaryti bet kuris žmogus, turintis bet kokią patologiją.

Dar galite savo racioną papildyti maistinėmis medžiagomis, tai yra kasdien profilaktiškai galima vartoti multivitaminų ir mineralų kompleksą – tai išspręstų aibę problemų.


Labai naudinga ir rinktis lengvesnę vakarienę: vakare labai dažnai rekomenduoju valgyti košes ir sriubas. Tai skiriasi nuo to, kas rekomenduojama tradiciškai, bet padeda pasiekti puikių rezultatų, kontroliuojant ar metant svorį.

Tai – minimumas, kas tiktų bet kam. Jeigu viso to laikantis vis tiek svoris nekrenta ar net auga, reikia priežasčių ieškoti giliau. Tai reiškia, kad turite kokių nors bėdų vidaus organuose: galbūt kalti parazitai ar vartojami medikamentai, galbūt kaupiasi skysčiai organizme dėl inkstų uždegimo – taip neretai nutinka moterims. Tokiais atvejais reikia tartis su specialistu, kad jis individualiai parinktų problemos sprendimo būdą“, – patarė pašnekovė.

O. Abramova sakė, kad savo klientų ji stengiasi neriboti. Jeigu kažkam patinka rytą pradėti nuo košės ar net šašlykų – jokių problemų. Svarbu, kad per dieną racionas būtų subalansuotas.

Dr. Karl atsakė į klausimus apie tai, kiek vandens reikia gerti ir kas nutinka tapus veganu.

„Praktiškai nėra produktų, kurių aš nerekomenduočiau rinktis. Galite valgyti viską, tik svarbu paisyti kiekio. Norite šokolado? Prašom! Bet tik 10 g per parą.

Nėra draudžiamų produktų, nebent turėtumėte problemų su skrandžiu dėl netinkamos mitybos ar nereguliaraus vandens gėrimo. Tam tikrais atvejais, sergant gastritu, verčiau atsisakyti pieno produktų, o žuvį ir daržoves valgyti tik troškintus ar virtus.

Bet vėlgi tie apribojimai paprastai būna ne visam gyvenimui, o tik tam tikram laikui“, – nuramino O. Abramova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją