„Be galo gera vėl sugrįžti į „VivaMayr“ Altaussee mieste ir gyventi pagal Mayro metodą, ištisiems metams perprogramuojantį organizmą!“ – parašė R. Wilson liepos 19 d.

Kurorte „VivaMayr“ siūlomos sveikatingumo programos yra pagrįstos Mayro metodu – dieta ir gyvensenos taisyklėmis, kurias dar 3-iajame praeito amžiaus dešimtmetyje sudarė ir suformulavo austrų gydytojas Franzas Xaveras Mayras, rašoma portale shape.com.

Kaip galima suprasti iš žinutės, pastarasis komedijos „Senior Year“ žvaigždės apsilankymas gydykloje ir sveikatingumo kurorte „VivaMayr“ – jau ne pirmas. Iš tikro Mayro metodas ją užbūrė 2019-aisiais, nes tada, kaip rašė žurnalas „People“, ji pirmą kartą apsistojo minėtame centre. Reikia pasakyti, kad pati aktorė ypač aršiai reaguoja į publikacijas, kuriose tvirtinama, kad būtent Mayro metodas padėjo jai taip akivaizdžiai sulieknėti. Pavyzdžiui, kai tokią informaciją pateikė „Daily Mail“, ji tuojau pat suskubo ją paneigti. „NIEKADA nesilaikiau tos dietos“, – parašė R. Wilson socialiniame tinkle „Instagram“.

Visgi po to, kai kurorto pavadinimas atsirado neseniai pačios aktorės parašytoje žinutėje, jau nebeaišku, kuo tikėti, be to, darosi ypač įdomu, kas gi per dieta yra Mayro metodas. Galbūt ji nesaugi, jeigu R. Wilson taip įnirtingai neigia ja susidomėjusi?

Kuo pagrįstas Mayro metodas?

Mayro metodas nėra jokia naujovė – jis buvo suformuluotas daugiau negu prieš šimtmetį. Tai, kad dabar žmonės panoro juo pasidomėti, be jokio abejo, reikėtų sieti su kalbomis apie R. Wilson sulieknėjimą – spėjimais, kad kaip tik tas metodas jai padėjo, teigia dietologė ir mitybos specialistė Alison Graziano, dirbanti Masačusetso bendrojoje ligoninėje.

Dieta

„Pagrindiniai dietos principai reikalauja 14 dienų visiškai nevartoti cukraus, pieno produktų, glitimo ir kofeino, – aiškina A. Graziano. – Laikantis dietos tenka koreguoti ir mitybos įpročius. Akcentuojamas sąmoningas valgymas, suprantamas kaip trikdžių vengimas valgymo metu, kruopštus kiekvieno kąsnio kramtymas (po 40–60 kartų), taip pat termiškai apdoroto maisto valgymas tik po 15.00 val., valgymas neužsigeriant vandeniu ir nebevalgymas nuo 19.00 val.“

Sudarinėjant Mayro metodą didžiulis dėmesys buvo kreipiamas į žarnyno funkcijos gerinimą, sako mitybos specialistė Jenna Volpe, dirbanti Ostine (Teksaso valstijoje) įsikūrusioje alternatyviosios medicinos klinikoje „Whole-listic Living“.

„Ši dieta yra orientuota į žarnyno veiklos optimizavimą pasitelkus tokius principus kaip sąmoningas valgymas, porcijų dydžio kontroliavimas, šarminių produktų nauda ir tam tikrų, kaip manoma, uždegimus skatinančių produktų atsisakymas“, – aiškina specialistė.

Mayro metodas apima ne tik mitybą, bet ir tam tikrus gyvensenos pokyčius, įpročių koregavimą. Jo laikantis reikia minimizuoti prie įrenginių praleidžiamą laiką, anksčiau eiti gultis, daugiau miegoti, be to, į sveikatingumo planą turėtų būti įtrauktos ir akupunktūros bei nosies refleksologijos procedūros.

Ar Mayro metodas saugus?

Nors Mayro metodas ir pasižymi tam tikrais teigiamais aspektais (sveikų produktų įtraukimas į mitybos racioną – ypač sveikintinas punktas), vis dėlto kai kurie ribojimai neturi jokio pagrindo, sutinka A. Graziano ir J. Volpe.

„Esu idėjos, kad sveikas žarnynas – stiprios sveikatos pagrindas, šalininkė, bet anaiptol nemanau, kad, norint turėti nepriekaištingai funkcionuojantį žarnyną ir džiaugtis puikia sveikata, būtina griežtai laikytis visų Mayro metodo taisyklių“, – sako J. Volpe.

Abi specialistės tvirtina, kad ištisų produktų grupių atsisakymas gali privesti prie tam tikrų problemų.
„Eliminavus konkrečias produktų grupes, mitybos visavertiškumas tampa labai abejotinas, – sako A. Graziano. – Pavyzdžiui, pieno produktuose yra tokių organizmui būtinų maisto medžiagų kaip baltymai, kalcis, fosforas, taip pat ypač svarbių vitaminų, kaip antai vitaminas B12. O štai vartojant grūdines kultūras, kuriuose yra glitimo, pavyksta gauti ląstelienos, folio rūgšties, geležies ir cinko.“
Negana to, griežti dietos principai gali išprovokuoti tam tikrus valgymo sutrikimus, tvirtina A. Graziano. Ypač didelis pavojus kyla tiems žmonėms, kurie yra laikęsi ne vienos dietos ir permanentiškai kenčia dėl valgymo sutrikimų.

Dieta

Ar verta išmėginti Mayro metodą?

Tai būtų sunkus išmėginimas, įsitikinusi A. Graziano.

„Pati Mayro metodo nerekomenduočiau niekam. Paaiškinsiu paprastai: bet kuri dieta, pagrįsta riboti arba kruopščiai rinktis produktus nurodančiomis taisyklėmis, kurių nevalia laužyti, nėra subalansuota ir negali virsti pastoviu įpročiu“, – sako mitybos specialistė.

Žinoma, į tam tikrus Mayro metodo aspektus verta atsižvelgti. Pavyzdžiui, įprotis valgyti sąmoningai ir nesiblaškyti valgio metu tikrai gali atnešti ilgalaikę naudą, kadangi taip elgiantis gerėja požiūris į maistą, o tada darosi lengviau išlaikyti normalų svorį. Deja, laikytis laibą figūrą per 14 dienų žadančios dietos – toli gražu ne geriausias sumanymas, įsitikinusi A. Graziano.

„Per 14 dienų įvykstantis svorio sumažėjimas iš esmės paaiškinamas vandens pasišalinimu iš organizmo, – aiškina specialistė. – Mayro metodu ir į jį panašiomis dietomis pasiekiamas rezultatas – savęs ribojimo pasekmė, bet ribojimas paprastai sukelia priešingą reakciją. Galop galima pakliūti į labai pavojingą persivalgymo ir kone badavimo ciklą.“

„Šis planas, kaip ir daugybė kitų dietų, nėra kliniškai pagrįstas arba pritaikomas, – sako J. Volpe. – Svarbu suprasti, kad teikiant patarimus dėl mitybos, būtina atsižvelgti į konkretaus žmogaus situaciją ir konkrečius jo poreikius.“

Beliko priminti, kad prieš laikantis bet kokios dietos, reikalaujančios gana drastiškai pakeisti susiformavusius mitybos įpročius, labai patartina pasikonsultuoti su gydytoju arba mitybos specialistu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją