Kad žmogus atrastų jėgų kovoti su liga ir ištverti ilgą, sudėtingą gydymą, turi būti gyvenimo prasmė ir aiškus žinojimas, vardan ko jis tai daro. Motyvacija gali būti santykiai su mylimu žmogumi. Tokiu atveju partneris būna šalia ir kartu su sergančiuoju praeina visas gydymo stadijas, stengiasi palaikyti, būti atrama.

Kaip išsaugoti santykius

Visaverčius santykius įmanoma išsaugoti tik tokiu atveju, jeigu santykiai buvo tokie iki ligos. O jei ir anksčiau kildavo problemų, išsaugoti balansą padės kelios taisyklės.

* Sveikas partneris neturi prisiimti visų įsipareigojimų ir perdėtai globoti sergantįjį. Padėti reikia tik tada, kai pagalba iš tiesų reikalinga.

* Sergančiam partneriui reikia stengtis daugiau judėti. Net minimalus fizinis aktyvumas skatina gijimą, padeda atgauti jėgas.

* Jeigu sergantysis pajėgia, tegu toliau dirba bent dvi–tris valandas per dieną. Tai padės nukreipti mintis nuo nerimastavimo dėl sveikatos, skatins jaustis naudingu.

Išgyvena tas, kas moka gyventi. Santykiai iš pareigos – destruktyvus ryšys, kuris kenkia abiem partneriams. Jei sutuoktiniai gyvena kartu tik iš pareigos ar dėl vaikų, liga ne suvienija, o tik pagilina problemas. Dažnai tokie santykiai virsta kančia, o partneriai gali išsiskirti.

Visaverčių santykių pagrindas – dvasinis artumas, meilė, tarpusavio supratimas ir pagarba. Jei yra bent du iš šių dalykų, partneriai vienas kitą palaiko ir kartu kovoja.

Rato metodas

Sergančio vėžiu žmogaus ir artimųjų santykius patartina kurti rato principu. Centre – sergantysis, aplink jį – patys artimiausi žmonės: partneris ir šeimos nariai, kuriems jis pasakoja apie savo išgyvenimus. Jie savo ruožtu turi dalintis išgyvenimais toliau – tarkime, aptarti su draugais ar su psichologu.

Sergančiojo artimieji neturėtų neigti realybės. Jei matote, kad ligoniui baisu, palaikykite jį. Pakanka pasakyti: „Matau, kad tau baisu, man irgi kartais būna baisu. Bet aš būsiu kartu, kad ir kas atsitiktų, aš – tavo ramstis.“

Geriausias palaikymas – būti šalia, besąlygiškai priimti, atpažinti emocijas, jas atlaikyti ir reaguoti iš suaugusio žmogaus pozicijų, bet ir neužgniaužti savyje. Kad jūsų vidinė talpa nepersipildytų, dalinkitės jausmais su draugais ar su psichologu. Galima padėti artimajam ištverti jo patirtį, bet tuo pačiu nesiskaudinti ir pačiam nesudegti.

Dėmesys sau

Gyvendamas sergančiojo gyvenimą, partneris dažnai nustoja rūpintis savimi, ką jau kalbėti apie pomėgius ir pan. Toks aukojimasis negatyviai veikia santykius poroje. Norint palaikyti artimą žmogų, pačiam reikia būti stipriam.

Sveikas partneris turi vadovautis principu „dek, bet nesudek“. Kasdien būtinai skirkite laiko tam, kad pabūtumėte su savimi. Kartą per savaitę skirkite dieną susitikimams su draugais ar pomėgiams.
Sveikam partneriui gali atsirasti kaltės jausmas dėl to, kad artimas žmogus serga, o jis – ne. Šis jausmas trukdo gyventi, gali sukelti psichosomatinių susirgimų. Geriau to išvengti, nei paskui gydytis, analizuoti savo klaidas ir destruktyvią neurotinę reakciją.

Jums nereikia onkologinės diagnozės, kad išmoktumėte reaguoti ar keisti požiūrį į save ar į aplinkybes. Pradėkite tai daryti dabar pat.

Seksualinis gyvenimas ir onkologija

Dažnai poros, kuriose vienas partneris serga vėžiu, skundžiasi, kad sumažėjo seksualinio artumo poreikis, susilpnėjo lytinis potraukis ir daugėja negatyvių emocijų. Išsiaiškinkite tokios disfunkcijos priežastis.

* Savaime suprantama, gydymas turi įtakos poros seksualiniam gyvenimui. Po mažojo dubens organų operacijos ir spindulinės terapijos lytinį gyvenimą laikinai reikia nutraukti. Priklausomai nuo chirurginės intervencijos sudėtingumo, draudimas galioja nuo mėnesio iki dvejų su puse metų.

* Chemoterapijos metu moterys patiria menopauzės simptomus: karščio pliūpsnius, prakaitavimą naktimis, makšties sausumą net lytiškai susijaudinus. Šiuos simptomus reikia aptarti ir koreguoti kartu su ginekologu ir onkologu.

* Jeigu jaučiamas skausmas ir baimė prieš seksualinius santykius, specialistai pataria pačiai moteriai įvesti į makštį falo imitatorių, naudoti lubrikantus ir vakuuminius klitorio stimuliatorius, kad moteris lytiškai susijaudintų ir patirtų orgazmą.

* Vyrams chemoterapija gali sukelti erekcijos sutrikimų dėl sumažėjusio testosterono lygio ar dėl emocinio sukrėtimo, streso. Tokiais atvejais reikia intensyvesnių erotinių glamonių, taip pat ir tiesioginio genitalijų stimuliavimo. Jei tai nepadeda, pasikonsultuokite su urologu.

* Seksualinių sutrikimų gali sukelti ir kitos problemos, pvz., širdies ir kraujagyslių veiklos sutrikimai, endokrininės ar nervų sistemos sutrikimai. Tada reikia kelių medikų konsultacijos – ginekologo, urologo, neurologo, endokrinologo.

* Būna, kad seksualinio artumo nelieka dėl poros tarpusavio santykių problemų. Galbūt partneriai ignoruoja vienas kito poreikius ar neteisingai išreiškia norus. Tokioms poros padeda seksualinė terapija – ji sumažina įtampą tarp partnerių, padeda bendrauti atviriau, atrasti ir pasitelkti įvairius seksualinio stimuliavimo būdus, įveikti nepasitikėjimą savimi, baimes ir susikaustymą.

* Svarbu atvirai išsakyti norus, kalbėtis su partneriu, vengti grubumo, spaudimo. Sergantysis turi teisę vengti artumo gydymo metu ir vėliau.

Poroje harmoniją garantuoja trys dalykai: bendri interesai, seksas ir ateities planai. Tvirtinkite šiuos santykius laikančius pastolius. Neleiskite ligai užvaldyti viso jūsų gyvenimo. Kurkite trumpalaikius ir ilgalaikius planus, gyvenkite harmonijoje su savimi, kiek įmanoma stenkitės patirti malonumą. Kalbėkite vienas su kitu ir mokėkite pastebėti mylimo žmogaus norus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją