Ne visai uždegimas

Vasara – metas, kada vis dažniau dirbame prie įjungtų kondicionierių ar vėdiname patalpas net nepagalvodami, kad taip galime pakenkti patys sau. O ką jau kalbėti apie kasdienius mūsų įpročius – netaisyklingai kilnoti sunkius daiktus, ilgai dirbti sėdimą darbą ir neleisti organizmui pailsėti.

„Nervų šaknelių uždegimas – tai terminas, kurį įpratę vartoti pacientai. Mes, medikai, esame linkę jį vadinti apatinės nugaros dalies skausmu arba kaklo skausmu. Jeigu skausmas neplinta, o yra juntamas tik juosmens kryžmens dalyje vienoje arba kitoje pusėje, šį uždegimą reikėtų vadinti apatinės nugaros dalies skausmu. Jeigu skausmas plinta į koją, tikėtina, kad dirginama nervo šaknelė, todėl tai gali reikšti problemas su stuburo išvarža, – pasakoja gydytoja neurologė dr. Vaineta Valeikienė. – Priežastis – disko patologija, kai jis išsiveržia iš savo vietos ir dirgina nervų šakneles. Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad tai yra tam tikras uždegimas, tačiau tai nėra tiesa. Taip, organizme vyksta uždegiminis procesas, tačiau tai nėra tas tikrasis uždegimas, apie kurį neretai pagalvojame.“

Kas sukelia „perpūtimo“ skausmus?

Paprastai, kai žmogus būna sušilęs ir išeina į lauką, papūtus šaltesniam skersvėjui atsiranda vadinamasis „perpūtimas“ ar „kaklo ar juosmens suėmimas“. Kartais žmonės kelia per sunkius daiktus ir tai daro netaisyklingai. Būtent tai gali būti įpročiai, išprovokuojantys lėtinius skausmus. Pasak neurologės, apatinės nugaros dalies ar kaklo skausmui amžius neturi įtakos. Nervų šaknelių uždegimas gali užklupti tiek jaunus, net mokyklinio amžiaus vaikus, tiek vidutinio amžiaus žmones ar senjorus.

„Vyresnių žmonių stuburas paprastai turi kitokius pakitimus, – aiškina gydytoja, – daugeliui išsivysčiusi osteochondrozė, smulkiųjų sąnarių artrozė, todėl simptomatika gali būti labai įvairialypė. Neretai tai vadinama druskų susikaupimu ar nervų šaknelių uždegimu, išreikštu kaklo, juosmens, krūtinės srityje. Kaklinė simptomatika ypač vyrauja sėdimą darbą dirbantiems žmonėms.“

Vaineta Valeikienė

Gyvenimo būdas itin svarbus

Gydytoja pabrėžia – siekiant išvengti vis užklumpančių skausmų, vertėtų koreguoti gyvenimo būdą. Jei dirbate sėdimą darbą, be abejo, nukenčia kaulų raumenų sistema, todėl pakanka menko krūvio, kad simptomatika būtų juntama ir visą mėnesį.

„Šiais laikais daugelis mūsų dirba sėdimą darbą, todėl svarbu ir netgi būtina rasti laiko atsistoti, kas valandą ar dvi pasivaikščioti, pakeisti kūno padėtį. Na, o dirbantys sunkų fizinį darbą, neretai kenčia dėl disko išvaržos. Jiems rekomenduojama ilsėtis gulint, nes tada tenka pati mažiausia apkrova stuburui“, – sako gydytoja.

Svarbu mokėti ir tinkamai kelti sunkius daiktus. Tai reikia daryti ne visu kūnu, o pritūpus iš juosmens. Jei bent kartą panaši simptomatika yra buvusi, tikėtina, kad gali būti dar kartą tik kitoje pusėje – jei buvo kairėje, skausmas gali pasireikšti dešinėje pusėje arba atvirkščiai.

Yra pacientų, kurie skundžiasi, kad po stuburo disko išvaržos operacijos vis tiek junta skausmą. Tai yra normalu, nes skausmas tiesiog pereina į kitus tarpslankstelinius tarpus. Svarbu suprasti, kad operacija yra paskutinis taškais, kai jau nebepadeda reabilitacija ir medikamentai.

Gali priversti kreiptis į gydytoją

Į skausmą paprastai reaguoja įsitempęs raumuo, todėl jei skausmas nepraeina per savaitę, gydytoja neurologė pataria kreiptis į medikus. Neretai pasitaiko, kad žmonės, vasarą dirbdami prie kondicionierių, pajaučia skausmą, tačiau nepasirodo specialistams. Tokiu atveju dažnai yra uždelsiama ir vėliau gydymas tik sunkėja.

„Svarbu suprasti, kad esant skausmui nėra pagrindo baimintis gerti gydytojo skirtų vaistų. Derinant juos kartu su mankšta, užsiėmimais vandenyje, pasiekiamas greitas ir efektyvus rezultatas. Vandens procedūros bendrai labai teigiamai veikia raumenis, nes vandenyje jie ypač atsipalaiduoja“, – pasakoja dr. V.Valeikienė.