Labai tikėtina, kad esate girdėjusios nemažai įspėjimų, ko negalima ar nepatariama daryti, jeigu jums yra menstruacijų dienos. Pavyzdžiui, miego stoka gali pabloginti PMS simptomus, o braziliška depiliacija, kol pas jus vieši raudonosios viešnios, gali būti gana nemaloni, nors jokios grėsmės sveikatai nekels, rašo shape.com.

Tačiau ar galima per menstruacijas maudytis baseine, jūroje ar ežere? Galbūt maudynės per patį mėnesinių vidurį yra dar vienas „ne“? Gydytoja akušerė, Ročesterio universiteto Medicinos centro docentė Jane van Dis atsako, ar galima maudytis mėnesinių metu, ir ar tikrai pliuškenantis vandenyje reikia naudoti tamponus ar kitus higienos gaminius.

Ar galima maudytis per menstruacijas?

Jei menstruacijų metu norisi pasinerti į jūrą ar ežerą, neleiskite mėnesinėms jūsų sustabdyti. Maudytis per menstruacijas yra visiškai saugu ir tai nekelia jokio pavojaus jūsų sveikatai, sako gydytoja J. van Dis. Atvirkščiai, plaukiojimas vandenyje gali šiek tiek palengvinti nemalonius menstruacijų pojūčius. Aerobinė veikla, įskaitant plaukimą, gali suaktyvinti smegenyse endorfinų gamybą – tai neuromedatoriai, kurie mažina skausmą ir pagerina bendrą savijautą, pažymi Mayo klinika. (Beje, šie hormonai taip pat yra atsakingi už „pakilią bėgiko nuotaiką“, kuri jaučiama pabėgiojus.) Taigi plaukiojimas gali potencialiai sumažinti pilvo skausmus, jeigu juos jaučiate, nurodoma „Penn Medicine“ paskelbtoje informacijoje.

Lygiai taip pat plaukimas prieš mėnesines ar jų pabaigoje gali apmalšinti nemalonius šalutinius reiškinius. Tyrimai rodo, kad reguliariai sportuojančios merginos ir moterys menstruacijų metu jaučia mažiau skausmingų spazmų, pažymi Moterų sveikatos tarnyba. Vienas 2018 metų tyrimas nustatė, kad tos moterys, kurios tris mėnesius plaukiodavo po tris kartus per savaitę po 30 minučių, jautė lengvesnius PMS simptomus, įskaitant galvos skausmą, nuovargį, krūtų jautrumą ir spazmus.

Menstruacijos

Ar galima menstruacijų metu maudytis be tampono?

Taip, per menstruacijas galite maudytis ir be tampono ar kokio kito higienos gaminio, sako daktarė J. van Dis.

Ar neturėtumėte galimybės naudotis tamponais, ar tiesiog nenorėtumėte jų naudoti, maudynės be tampono, menstruacinės taurelės ar vaginos diskelio nesukels jokių rimtesnių sveikatos problemų ar rūpesčių, teigia J. van Dis. Vis dėlto viena galima rizika egzistuoja. „Kol prieš maudynes ar po jų vaikščiosite prie baseino, jūros ar ežero, gali pasirodyti kraujo, kurį gali pastebėti žmonės“, – sakė gydytoja. Tačiau jei itin pasitikite savimi, ir jei jūsų netrikdys aplinkinių žvilgsniai, tuomet viena ar kita dėmelė ant jūsų maudymosi kostiumėlio tikrai nebus didelė problema.

Vis dėlto jei norite išvengti pratekėjimo ir kraujo dėmių, galite rinktis bent iš kelių menstruacijoms skirtų produktų. Dauguma tamponų kraują sugeria dar prieš tai, kai jis pasišalina iš organizmo, ir gali saugoti iki aštuonių valandų. O menstruacinės taurelės ir lankstūs vaginos diskeliai kraują surenka ir gali būti nešiojami iki 12 valandų. Visus šiuos produktus, pasak jų gamintojų, galima saugiai naudoti ir vandenyje.

Tačiau kai kurias higienos priemones geriau naudoti tik „sausumoje“. „Vienintelis gaminys, su kuriuo nerekomenduočiau lįsti į vandenį, yra įklotai. Jie gali persisunkti vandeniu, o lipni apačia atsiklijuos, todėl įklotas gali iškristi“, – įspėjo J. van Dis. Jei maudantis norėtumėte likti su išorine apsauga nuo kraujo, tuomet rinkitės specialius maudymosi kostiumėlius, skirtus menstruacijų dienoms. Jų kelnaitės paprastai turi sugeriantį vidinį sluoksnį, kuris sulaiko išskyras.

Apskritai „turėtumėte rinktis tokį produktą (arba nesirinkti jokio), su kuriuo jaučiatės patogiausiai“, – teigė J. van Dis. „Plaukiojimas daro gerą poveikį jūsų protui bei kūnui, ir paskutinis dalykas, apie kurį reikėtų galvoti, yra mėnesinės“.

Apibendrinkime

Ar galima per menstruacijas maudytis baseine, jūroje ar ežere? Maudytis per menstruacijas yra visiškai saugu, nepaisant to, kokią apsaugą rinksitės: apsaugines maudymosi kelnaites, tamponus ar visiškai nieko. Taigi, jei esant menstruacijoms, nenumaldomai norėsite pūkštelėti į baseiną ar pasiplaukioti ežere, nesivaržykite – šokite drąsiai, sako daktarė J. van Dis. „Neleiskite, kad menstruacijos trukdytų jums gyventi aktyviai ir daryti tai, kas jums patinka“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją